Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Így add el ingatlanod specialistával! I. rész

2016. július 15. - Az értékbecslő

Gyerünk, adjuk el!

A döntés már megszületett, nincs más hátra, mint a gyakorlati lépések mezejére lépnünk, ha meg szeretnénk szabadulni ingatlanunktól.

Az elmélet már nem visz minket előrébb, az útirány adott, nosza, vigyük véghez, amit elterveztünk! Az idő pénz, ahogy az angol mondja: Time is money. 

Mert mi is a cél?

Nyilván a lehető legjobb áron, a lehető leggyorsabban és a lehető legrugalmasabb ügyintézéssel eladni a lakást, házat. 

Hogyan vihetjük ezt véghez? Nem titok, megosztom a receptet mindenkivel, aki pár perc figyelmet szentel írásomra. A témában szkeptikus olvasóknak is – bizton állíthatom – megváltozik majd a véleményük az ingatlanközvetítésről, még ha eddig nem is igazán voksoltak a külső segítség igénybevétele mellett.

52938983_l.jpg


Még melegében jó ha tisztázunk valamit! Nagyon nem mindegy, hogy milyen segítséget vonunk be, nem mindegy, hogy milyen ingatlanost bízunk meg, igen is súlya van a döntésünknek. Körültekintőnek kell lennünk, átgondolni, hogy ki az, aki valóban hatékony segítség lesz az eladásban.

Tudniillik, nem csak irodák léteznek, nem csak a mindenki által jól ismert „neves” cégek közül választhatunk. Megbízhatunk ingatlanspecialistát is, akik hazánkban talán még nem annyira ismert szakemberek, ám tudásuk és szakértelmük - véleményem szerint – messze felülmúlhatja néhány ingatlanirodában dolgozó közvetítőét. Ezt teljes bizonyossággal állítom, hiszen saját szakmai tapasztalatom is rendre ezt a meggyőződésemet erősíti.

Néhány tény, mely alátámaszthatja, ha úgy tetszik, elfogadhatóbbá teszi az ön számára is, személyes véleményemet:

Először is, nagyon kevesen tudják, kik is valójában az ingatlanspecialisták, illetve még azt is megkockáztatom, hogy magát a szót sem hallották ebben a formában. Így aztán a kifejezés hallatán nem igazán tesznek különbséget egy „szokványos” ingatlanközvetítő és egy specialista között.

Ez azért is van, mert Magyarországon még nem szokványos a közvetítők egy bizonyos területre, vagy ingatlanfajtára való specializálódása, a szegmensek nem igazán határolódnak el egymástól.

Nos, a specialista fogalmának gyakorlatilag ez lenne a lényege. Jelesül:

Részterületekben, adott régiókban jártasak, az egy helyrajzon belül található ingatlanok hozzáértői, szakértői ők.

Véleményem szerint a legnagyobb különbség egy hagyományos ingatlanközvetítő és egy specialista között az, hogy a területre orientált szakemberek munkája valódi értéket tartalmaz, hiszen komoly háttértudással, rutinnal és magas szakképesítéssel rendelkeznek. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy az ingatlanközvetítő cégeknél nem találhatóak ilyen tanácsadók. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy hazánkban szinte bárkiből válhat ingatlanügynök, (az álláshirdetések számának igen nagy százaléka ingatlanügynöki munka, mindenféle szakképesítés nélkül, jutalékrendszeres fizetéssel, akár azonnal betölthető) ezért sajnos – tisztelet a kivételnek – ritkán van valódi értéket képviselő üzlet az ügyfeleikkel. Ennek köszönhetően persze a bizalom is fogytán az emberek részéről. Ergo, rengeteg eladó inkább saját „szakállára” értékesíti házát, lakását, mintsem megbízzon vele valakit. Hasonló a helyzet a vásárlóknál is és bizony ez elkeserítő.

A kérdés jogos: Egy specialista mitől más?

Ők szegmens szakértők, tehát a célzottan keresett ingatlan piacát betéve ismerik, így jóval gyorsabb és precízebb döntésekre nyílik lehetőség mindkét fél, vevő és eladó részéről is. Gondoljunk csak bele, hogy egyáltalán nem mindegy senkinek, mennyire ismeri egy szakember például egy adott kerület ingatlanjait, minden utcáját, az ott felmerülő előnyöket, hátrányokat, az infrastruktúrát, vagy épp a lakás, ház típusát, nem utolsó sorban a környéket.

A specialisták nagy előnye és erőssége tehát, hogy minden esetben a vevő elképzelésinek beható tanulmányozása után - széles körű ismereteiknek hála - pontosan ki tudják aknázni azokat a lehetőségeket, melyek a legeslegjobban megfelelnek a vevő igényeinek. Nem beszélve arról, hogy ennek tudatában a lakáskeresők az adott régión belül – célzott keresésük során – mindig azt a specialistát találják meg, aki annak a területnek a szakértője.

A lakóingatlanok területén a specialistákat a következő ingatlan típusok szerint is kereshetjük:

  • kisméretű lakás, (főként panellakások)
  • közepes lakás,
  • nagyméretű lakás,
  • kisméretű családi ház,
  • közepes családi ház,
  • nagyméretű családi ház,
  • építési telek.

Ez – nem kell túlmagyarázni – méltán növeli meg a bizalmat feléjük, és sokkal hatékonyabb üzletre számíthat vevő és eladó egyaránt.

A másik nagy előnyük, mely szintén bizalomnövelő tényező, hogy ingatlanspecialista nem terem minden sarkon, és nem is válhat mindenkiből ilyen szakember.

Erről bővebben a következő cikkben fogok írni.


Az INGATLANSPECIALISTÁK a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének ajánlásával
végzik szakmai tevékenységüket.

miosz_logo_teljes_weboldalra.jpgMészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr208891304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása