Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi a helyzet hiteltéren 2016 elején?

Prológ

2016. február 02. - Az értékbecslő

Ismét beköszöntött egy új év, senki sem lett fiatalabb. Ez azért sem jó hír, mert így egy évvel közelebb kerültek az igénylők lakástámogatás korhatárához. A támogatott hitelek tekintetében azonban még nem tudni pontosan, mi is a helyzet.

3012290_m.jpg

Amit tudni lehet viszont, hogy igényelhetünk kölcsönt, és jó hír, hogy úgy tűnik, kedvezőbb feltételekkel, mint az a korábbi svájci frank alapú kölcsönöknél tapasztalható volt.

Jó néhány bank, jó néhány hitelkonstrukció. Hitelintézet válogatja, hol és milyen kritériumokkal kell szembenéznünk. Bankot nem említünk, sem reklámozni sem bírálni nem szeretnénk egyiket sem, viszont a legjobb hitelek feltételeit most megpróbáljuk ismertetni.

Aminek meg kell felelnünk, aminek hiánya szinte minden egyes hitelnél elutasításhoz vezet, az nagyjából a következő:

  • ingatlan vásárlás esetén – akár új, akár használt – az eladó nem lehet a vásárló hozzátartozója
  • a vásárlónak nem lehet APEH tartozása (NAV)
  • minimum fél éves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnunk
  • a vételárat nem fizethetjük készpénzben, csak a teljes ár tíz százalékát, a fennmaradó összeget pedig utalással kell a vevő részére eljuttatnunk

A kamatok, mint azt már jó néhányan tapasztalhattuk is, folyamatosan csökkennek. Van olyan támogatott hitel is a piacon, ami mindössze 3,8 százalékos, és további könnyítés a vásárlóknak, hogy a kiszemelt ingatlan nem csak új, hanem használt lakás is lehet, tehát ugyan úgy igényelhetjük rá a kedvező kamatozású kölcsönünket.

Összegezve tehát azt látjuk, hogy egy szokványos esetben ma egy hitelt igénylő – természetesen a bankoknál feltételként előforduló egyéb költségeket is figyelembe véve – picivel több, mint öt százalékos hiteldíj mutató (THM) mellett juthat olyan hitelhez, mely kamattámogatott. Ez pedig, az anno oly népszerű svájci frank alapú kölcsönöknél jóval csábítóbb lehet.

A hitelintézetek internetes oldalán egyébként továbbra is ki lehet számolni a szimpatikus hitelek költségeit, valamint a várható törlesztő részlet összegét is, a meglévő hitelkonstrukciót online kiválasztva. A kalkulációk már a mostani feltételeknek megfelelően vannak „programozva”.

Folytatjuk…..

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr138317286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása