Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlan árak iránya

Mi várható ez év végén és 2016 elején?

2015. november 07. - Az értékbecslő

Kicsit körülnéztünk, mert szerettük volna megtudni, hová tartanak az ingatlanok árai, próbálunk jósolgatni, hogy mire számíthatunk, ha vásárolnánk, befektetnék, vagy épp eladnánk az idei évben, illetve a jövő év első hónapjaiban.

Egyes szakértők szerint a mostani helyzet körülbelül a 2009-es évhez közelinek mondható. Abban az időszakban is elég magasan voltak az ingatlan árak, és akkor is pontosan így ragaszkodtak az eladók még az irreálisan magas ingatlanáraikhoz is, és hosszú ideig még annak ellenére sem csökkentettek, hogy nem tudták tulajdonukat értékesíteni. A keresleti piac emelkedése miatt valószínűleg a lakásukat eladni kívánók most is magasan fogják tartani áraikat.

44362309_m.jpg

Az is érdekes jelenség, hogy egyfajta átrendeződés tapasztalható a kereslet szempontjából. Megfigyelhető, hogy a nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokból sokan elköltöznek. Helyette kisebb, könnyebben fenntartható lakásokba mennek, melyek jobban is megfizethetőek. A költözés iránya inkább a nagyvárosok és a megyeszékhelyek felé mutat, annak okán, hogy ott a foglalkoztatottság jóval nagyobb, mint kisebb településeken és agglomerációkban. A munkalehetőség mindig meghatározó eleme az ingatlanpiacnak.

Az ingatlanárakat nagymértékben befolyásolja a hitelbotrányok ténye is, hiszen a bankok – nem túl jó – híre és napjainkban észlelhető megítélése miatt az emberek kiveszik onnan megtakarításaikat, s inkább ingatlanba fektetik pénzüket. Meggyőződésük, hogy kiadásukkal még így is nagyobb haszonra tudnak szert tenni, mint ha a banki kamatokkal számolnak.

Differenciálódnak továbbá az árak, a típus, és elhelyezkedés függvényében is és törvényszerűen a kereslet-kínálat aránya fogja meghatározni azokat. A mostani időszakot figyelembe véve az újonnan épült ingatlanok árai, nagy valószínűséggel tovább fognak nőni, mivel a legnagyobb kereslet ezeknél mutatkozik. A használt lakások ára ezzel arányosan, várhatóan csökkenni fog. Már csak a devizahitelek miatt is, hiszen sokan csak eladás útján tudják majd hiteleiket visszafizetni, még a forintosításból adódó könnyítés ellenére is.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr98057324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2015.11.08. 15:39:20

Hozzá lehetne még tenni a negatív reálkamítot, mint árfelhajtó tényezőt. Az MNB szerint 0% az infáció , így szerintük rendben van a 1,35%-os alapkamat. A valós infláció ennél jóval nagyobb , hiszen pl a budapesti lakbér árak egy év alatt 30-50%-al emelkedtek. Jelenleg az ingatlannál nincs jobb befektetési lehetőség, a deviza mellett, de nem szabad azért elfelejteni , hogy a mostani emlekedés mesterségesen indukált, és csak néhány városra koncentrálódik , így könnyen ki is pukkanhat a közeljövőben
süti beállítások módosítása