Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Miért szálltak el a budapesti bérleti díjak?

2015. május 27. - Az értékbecslő

Már év eleje óta egyre többet hangoztatott tény, hogy kezdenek elszállni a budapesti albérletárak. Ez a folyamat valójában már 2014-ben megkezdődött, amikor is szinte minden szegmensben láthatóvá vált az árak emelkedése, az egyenletes ütemű növekedés pedig azóta sem állt meg – sokak szerint mostanra már kifejezetten aggasztó a helyzet, és a külföldiek is panaszkodnak a kizsákmányoló tulajokra.  A budapesti ingatlanpiac úgy tűnik, hogy túl van a mélyponton, növekszik a kereslet és az adásvételek száma, ez viszont magával hozza az árak növekvését, ami egyrészt a kereslet és kínálat arányának, másrészt maguknak a tulajoknak köszönhető.

Egyre több bérlő, nagyobb kereslet

Áremelkedés egyik okaként tudják be a szakemberek, hogy a válság miatt sokan nem engedhetik meg maguknak a saját lakás vásárlását, inkább a rövid távon megfizethetőbbnek tűnő albérletet választják – erre rátesz egy lapáttal a lakásukat eladni kényszerülő devizahitelesek nehéz helyzete is, akik egyre többen már bérlőként lépnek be a piacra. A befektetők számára is rendkívül vonzónak tűnik most az ingatlanpiac, hiszen a lakáskiadással jól lehet keresni, és ennek bizony meg is kérik az árát. A hozamok is kedvezően alakulnak, jelenleg már 7 százalékos bruttó hozammal is lehet számolni egy fővárosi használt téglalakás esetében, ami rendkívül jó lehetőséget jelent.

shutterstock_277836518_1.jpg

Fizetni kell a menő városrészekért

Sokak szerint az egyes kerületek, városrészek népszerűvé válása és keresettsége is szerepet játszik az emelkedésben, a belvárosi részek mindig menőnek számítottak, és még az eddigi viszonylag magas áruk is nő. Emellett nagy nehézséget okoz az, hogy hiány van a megfizethető áron kínált, kedvező feltételekkel rendelkező ingatlanból, ami miatt még inkább nagy a versengés a bérlők közt. Rengetegen panaszkodnak arra, hogy jó bérletet találni szinte lehetetlen feladatnak tűnik – csak nagyon kevés esetben talál olyan lakást a bérlő, ami számára elfogadható elhelyezkedésű és egyben megfizethető, emellett a lakás is elvárt állapotú és színvonalú.

A legnagyobb felháborodást viszont az kelti, hogy a lakók kiszolgáltatottságával visszaélve néhány főbérlő önkényesen emel a lakbéren, sokszor hatalmas százalékokkal. Még nagyobb vitatábor alakul ki a külföldieket kihasználó, irreális összegeket kérő főbérlőktől: több olyan esetről hallani, hogy a tulajdonosok minél több pénzt próbálnak legombolni a külföldiekről, és a bérleti díjat is euróban kérik, így az árfolyamváltozás-kockázatát rájuk hárítva. Így sokszor olyan árak is kijönnek, amelyek akár egy teljes magyar fizetést is meghaladnak, ezzel elszakadva a valóságtól. Ez az emberi viselkedés kihat magára a piaci árakra is, így saját magát kergeti kellemetlen helyzetbe.

Neked milyen tapasztalataid, érdekes történeteid vannak a budapesti albérletekkel kapcsolatban?
Oszd meg velem kommentben!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr687495072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spacecake 2015.05.27. 20:03:04

Nem értem a problémázást:kereslet-kínálat....
Nincs olyan hogy irreális-ha egyszer ki tudja adni..

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.05.27. 20:13:44

Én nem aggódnék ez miatt. A magas bérleti díjak addig fognak tartani, amíg a tulajok rá nem jönnek, hogy pár hónapig ugyan fizetnek a bérlők, aztán már nem - mert nem bírják. Bevállalni akármit lehet ugyanis. De az átlagfizetésekből kifizetni a 100-120 ezer + rezsi vagy még magasabb díjakat nem lehet, csak ideig-óráig. Elég egy betegség, egy váratlan kiadás, és aztán lehet dönteni, hogy esznek a bérlők vagy bérleti díjat fizetnek.

Az egészben csak az az érdekes, hogy miért fújják _önszántukból_ a lufit a tulajok. Mintha nem evilágban élnének, és mintha nem lennének tisztában a magyar bérszínvonallal. Vagy azt hiszik, hogy ővelük az nem fordulhat elő, hogy az ő bérlőik nem fizetnek? Ez csak más tulajok problémája lehet? Mint amikor azt hisszük, hogy minket nem érhet autóbaleset? Vagy úgy gondolják, hogy nem probléma, és nem költség, ha 2-3 havonta új bérlők után kell nézni?

A szomszéd utcában is van 40 m2-es lakás meghirdetve 120 ezer plusz rezsiért, a képek alapján 1 főre berendezve, de alig átlagos színvonalon. Jót mosolyogtam rajta. Aki ezt az árat meg tudja (és akarja) hosszú távon fizetni, az nem ilyen színvonalú lakást keres.

Egyszóval szerintem a magas árak 1-1,5 év múlva, legkésőbb, le fognak törni, mert nem lesz, aki megfizesse őket.
süti beállítások módosítása