Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Milyen értékbecslési módszereket alkalmaznak a szakemberek?

2015. május 05. - Az értékbecslő

shutterstock_102271846_kicsi.jpgLehetetlen feladatra vállalkozol, ha az ingatlanod értékét magad próbálod meghatározni, pusztán a többi hirdetésben látott árakhoz viszonyítva. A tapasztalt értékbecslő egy olyan értéket határoz meg lakásodnak, amely megközelítőleg egyezik az igazi forgalmi árával, értékével. Ezen több múlik, mint gondolnád: a lakás az egyik legértékesebb vagyonod, ha ennek valódi értékével nem vagy tisztában, akár komoly kárt is elszenvedhetsz.


A piaci adatok összehasonlítása

Az értékbecslők három elfogadott módszert is alkalmaznak munkájuk során, ezekből elsőként a piaci adatok összehasonlító elemzésén alapuló módszert emelném ki. Ennek során az ingatlanpiac keresleti-kínálati viszonyainak elemzéséből határozza meg a szakember az ingatlan értékét. Ebben az összehasonlításban többek közt a következő információk szolgálnak alapul: eladási időpont, használati szempont, környezeti szempont, infrastruktúra, műszaki állapot, méret, kínálati ár, stb.

Hozamszámítás, költség alapú érték – mit takarnak ezek?

Az előbbi módszer a hozzá nem értők számára kellemes bevezető volt, a másik két eljárás azonban ennél jóval keményebb dió. Ezek a hozamszámításon, illetve a költségek értékén alapulnak. A hozamszámításon alapuló értékelési módszer lényege, hogy az így meghatározott érték az ingatlan jövőbeni hasznából, és az ezek megszerzésnek érdekében felmerülő költségek viszonyából határozható meg. Egyszerűbben fogalmazva, az értékbecslő az ingatlan jövedelemtermelő képességét vizsgálja, amikor így dolgozik, számszerűsíti a bevételek és kiadások különbségét, ezt pedig jelenértékre egyszerűsíti.

A költség alapú érték, más néven nettó, pótlási érték módszerét leginkább ellenőrzéshez használják. A nettó újraelőállítási költségen alapuló értékbecslés során a felépítmény nettó újraelőállítási költségének és az avulások miatti értékcsökkenésnek a különbsége, illetve a telek értékének hozzáadásával határozható meg az ingatlan teljes értéke.

Hogy melyik módszert alkalmazzuk, az jelentősen függ az ingatlan típusától is. Vannak olyan speciális esetek ugyanis, mikor egy ingatlan jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, de az is lehetséges, hogy nem rendelkezünk megfelelő összehasonlítási adatokkal. Ha ezek után beláttad, hogy mennyire fontos és összetett folyamatról van szó, fordulj hozzám bizalommal! Az értékbecslést versenyképes árakon készítjük el Budapesten és Pest megyében, akár soron kívül. Ha szükséged van értékbecslésre, vagy érték megállapításra, hívjál, vagy kattints ide: http://www.ertekbecslunk.hu/page/statikus/ertekbecsles_megrendeles_ajanlatkeres , egy ajánlat kéréssel még nem kötelezed el magad.

Te vetted már igénybe értékbecslő segítségét? Hasznosnak találtad? Tapasztalataidat bátran oszd meg, szólj hozzá a bejegyzésemhez, ha érdekel a téma!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr847432856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása