Rétköz Vagyonértékelő blog.

Hova? De…komolyan….Meddig még?

Hírek, mik az árak!

2018. július 15. - Az értékbecslő

Ahogy jó barátom mondaná…..”Ez egészen döbbenetes!” – pestiesen szólva: Nem semmi! A hazánkban tapasztalható áremelkedés a lakáspiacon valóban elképesztő. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint, még európai szinten is kiemelkedő. Persze ezt a vásárlók élik meg a legrosszabbul, viszont az ingatlanpiacnak – ezt látva – egyáltalán nem lehet okuk panaszkodásra. Ráadásul ez nem most kezdődöt

Az elmúlt pár évben már megindult a felfelé emelkedés a hazai piacon – a korábbi mélyponthoz képest, amiről oly sokat beszéltünk már.

 

mennyi_az_ingatlanod_erteke.jpeg

Tovább

Lakásáfa mi lett veled?

Nem engednek a 27-ből

Mivel szakmám milliméter szorosan az ingatlanokhoz kapcsolódik, mindig érdekelnek a jövő iránymutatásai, a jövő lehetőségei, hogy – úgymond – felkészülhessek és idejében tudjak minél hatékonyabb segítséget nyújtani ügyfeleimnek.

Most sincs ez másként, amikor a lakás áfakulcsáról kutakodom, mármint a jövőt illetően.

Arra jutottam, hogy utána nézek, mi várható akkor, amikor a jövő évig tartó kedvezményes áfa kulcs módosul. Aztán rögtön meg is kaptam rá a választ a médiából….mégpedig, hogy sajnos nem hosszabbítják meg a kedvezményes áfacsomagot.

Pedig…….

lakasafa.jpg

Tovább

Mik a hírek, mik az árak?

Lám, lám, mintha picit megtorpantunk volna?

Úgy tűnik, hogy jóval nagyobb idő kell egy lakás-ház eladásához, mint mondjuk pár évvel ezelőtt

 Persze az is igaz, hogy kicsit rövidülni látszik az eladási idő, mint mondjuk év elején, de ez betudható a jó időnek is, különösképp a családi házak esetében.
Nagy átlagban egyébként még mindig legalább három hónap – az átlagos értékesítési időintervallum a lakásokat vizsgálva.

Egyébként azt is mondhatjuk, hogy a tavalyi évben volt megfigyelhető egyfajta nagyobb gyorsulás, hiszen ott az év elején még négy hónap alatt sikerült „megszabadulni” egy ingatlantól. Aztán az év végére már – persze itt is belevéve a nyári élénkülést – két héttel rövidült az eladási idő.
Azt is látjuk emellett, hogy számszerűen az értékesítés – mármint ami a darabszámot illeti – mintha évről-évre növekedne.
Ingatlan értékesítő barátomat kérdezve érdekes nézőpontokat hallok ennek miértjéről. Lássuk, mint mond egy szakértő:

ingatlan_ertekesites.jpg

Tovább

Csekkold a tulajt!

Rengeteget beszélünk ingatlan eladásról, hogyan éri meg a legjobban értékesíteni, milyen segítségeink lehetnek, hogy minél nagyobb nyereséggel és a legkisebb ellenállás elérésével, tisztességes körülmények között tudjuk értékesíteni ingatlanunkat.

Kevesebbet beszélünk viszont, arról, hogy milyen buktatói lehetnek a vásárlóknak, ha nem járnak el eléggé körültekintően az eladókkal szemben.

Noha, nemrégiben megjelent könyveimben – különösen a vásárlóknak szóló kötetben – részletesen beszélek erről, mégis néhány gondolatot itt is megosztanék, hátha valakinek hasznára válik.

ingatlan_veteli_buktatok.jpg

 

Tovább

Gondoskodom rólad, add a házad!

Igen, ám….de….Mi van, ha tönkre megy az eltartó?

Ugye, nem ritka eset, hogy eltartási szerződést kötünk ingatlanért „cserébe”. Ez így természetesen rendben is lenne. Mi a helyzet, ha mondjuk időközben megromlik pénzügyi helyzetünk, és mégsem tudjuk vállalni amit ígértünk (és persze le is írtunk!) ?

Mert ugye – bár meg kell hagyni, erre nem igazán gondolunk – előfordulhat ilyesmi. Tudni kell ezért, hogy ha szerződést kötöttünk az eltartásra, akkor annak következményei is lesznek.

 A Ptk. egyértelműen kimondja, hogy a „tartási szerződés alapján a tartásra kötelezett a tartásra jogosult körülményeinek és szükségleteinek megfelelő ellátására, illetve gondozására, a tartásra jogosult ellenérték teljesítésére köteles.”

eltartasi_szerzodes.jpg

Tovább

Keress a lakásban - lakást!

Ha már a XXI. században élünk, nem árt megragadni a lehetőséget és kihasználni az internet nyújtotta kényelem előnyeit ingatlanos témákban is.

Én is böngésztem, felraktam a hajót a világtengerre, s most megpróbálok néhány hasznos tanáccsal szolgálni olvasóimnak, melyik oldalakon érdemes – véleményem szerint – kutakodni, hogy az általam oly sokszor emlegetett „nyertes-nyertes” pozícióba kerülhessünk ingatlan vásárláskor.

Jó dolog, hogy manapság egyre több olyan oldallal találkozom, ahol az eladók és a vásárlók is megtalálhatják egymást - magán úton is. Az interneten magánközvetítők is megtalálhatóak, tehát nem kell feltétlenül óriás ingatlanközvetítők oldalaira kattintani. (Persze nem ellenük beszélek, csak mint lehetőséget ajánlom azok számára, akik ilyen megoldást keresnének.)

A mai világban – és ezt még felmérések is igazolják – a lakást keresők jóval több, mint a fele nézelődik szívesebben a világhálón. Ennek alapján is azt mondhatjuk, hogy ez a legnépszerűbb formája mostanság az ingatlankeresésnek. Azokkal sem más a helyzet, akik eladni szeretnék lakásukat, házukat. Noha itt kevesebb a mért százalék, mint a vásárlók körében, mégis közel ötven százalékuk így kínálja „portékáját”. Ami még gyakori, az a nyomtatott sajtóban való megjelentetés, leginkább heti hirdetési újságok oldalain.

Ami biztos, hogy az online ingatlanhirdetés jelenleg a leggyakoribb formája az értékesítésnek, vásárlásnak.

A legismertebb portálok persze még mindig vezetnek, ilyen pl. az ingatlan.com, vagy épp az ingatlanexpressz.hu, illetve az ingatlan.net. Utóbbin nyitnak meg – a felmérések szerint – a legtöbb lapot a nézelődők, ami kb. 15 „megnyitott’ oldal megtekintését jelenti látogatásonként.

Tehát, ha leülnek és nézelődnek, komoly vásárlási szándékkal, akkor nagy valószínűséggel meg is találják rövid időn belül a számukra megfelelő lakást, vagy házat, s ez persze vonatkozik a bérlési szándékkal böngészőkre is.

internetes_ingatlan_kereses.jpg

Tovább

Ha szóba sem áll veled a gyermeked, akkor is örököl?

Szülő-gyermek kapcsolat, a világon talán az egyik leginkább védett, s talán a legtisztább érzelmi töltettel bíró kötődés.

Vannak azonban – sajnálatos módon – olyan sorsok, élethelyzetek, melyekben ez a kapcsolat, hogy úgy mondjam elég vitatottá válik az érintettek életében.

 

Egy példa erre egy távolabbi ismerősöm története, aki több mint tíz éve vált el. Gyermekeivel – elmondása szerint – felhőtlen és valóban szeretetteljes volt a kapcsolatuk, egészen a válásig. Az a tény azonban, hogy már nem élnek gyermekeivel egy családban, teljesen megváltoztatta a gyermekek apjukhoz való viszonyát.

A férfi úgy gondolja, volt felesége hangolta a gyerkőcöket ellene, mivel elhagyta őt, és azóta sem tudta feldolgozni, hogy különváltak útjaik. A gyermekek egyre ritkábban voltak hajlandóak apjukkal találkozni, végül már egyáltalán nem tartják a kapcsolatot. A férfi éveken keresztül, minden lehetséges módon megpróbált közeledni gyermekeihez, akik már a telefont sem vették fel apjuknak.

Mindeközben – természetesen – a (minden bevételének negyven százalékát) gyermektartást rendszeresen utalta a feleségnek, még a gyermekek egyetemi tanulmányai alatt is. (Holott bírósági úton kérhette volna ennek eltörlését, azzal a jogos indokkal, hogy a gyermekek láthatása már évek óta elmaradt. Kvázi a válási megállapodás egyoldalúvá vált.)

Teltek múltak az évek, apa és fiai egyetlen szót sem váltanak, a férfi egyre elkeseredettebb, tehetetlen és tanácstalan.

Pár évvel a válás után lett egy újabb kapcsolata, ahol  született egy közös gyermek.

Története inspirált e cikk megírására, hátha valakinek éppen segítség lenne, aki esetleg hasonló helyzetbe került.

orokseg.jpg

Tovább

Robbanhat a hitelezés!

Vevő légy és ne madár.

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban olyan információkat adott közzé, mely arra enged következtetni, hogy a hitelezés talán eddig soha sem látott mértékben felpöröghet.

Persze ennek nagy részét várhatóan a cégek, vállalatok által felvett hitelek adják majd, ám a lakossági hitelezés is óriási mértékben növekedhet, mégpedig a lakáshitelek piacán.

A fentiek azt sejtetik számomra – ha már a döntéshozók véleménye a felpörgés – hogy elég nagymértékű ösztönzésekre is számíthatunk, hiszen a hitelek újrarobbanásához erre is nagy szükség lesz. Noha a Családi Otthonteremtési Támogatások már így is óriási segítséget nyújtanak, épp úgy, mint a számos úgynevezett fogyasztóarát kölcsönök, ám nagy lökést adnának a hitelfelvételnek újabb ösztönző csomagok, tervek.

Amiről a minap is olvastam, szintén arra enged következtetni, hogy sikeres lehet egy valóban nagy robbanás a hitelfelvételek területén. Mégpedig az, hogy a bérek növekedése – mintegy tíz százalékos – a közelmúltban sokakat bátrabbá tett az ingatlant nézegetők közül. Ha előre láthatólag könnyebb lesz a megélhetés, könnyebben szánják rá magukat sokan arra, hogy ingatlant vásároljanak, és ehhez hitelt is bevállaljanak.

hitelezes.jpg

Tovább

Inkább semmi, mint a minden!

Mostani írásom egy közeli ismerős történetéből született.

István örökölt és – noha joggal gondolhatnánk, hogy boldogan elfogadta – inkább visszautasította távoli rokona hagyatékát. Előfordul ugyanis, hogy néha jobban jár az ember, ha így dönt.

A helyzet ugyanis a következő

Amikor öröklünk, nem ár tisztában lenni azzal, hogy léteznek olyan emberek, akik még életükben nem gondoskodnak esetleges tartozásaik kiegyenlítéséről, adósságaik megfizetéséről. Amikor aztán távoznak az élők sorából, akkor szembesülnek avval az örökösök, hogy óriási adósság keletkezett s ez néha nem kis kellemetlenséget okozhat számukra.

 

orokseg_visszautasitas.jpeg

Tovább

Akkor becsültesd meg! Értékbecslővel!

Megbecsülöd?

Magam felé hajlik a kezem? Lehetséges, hiszen ingatlan értékbecsléssel, vagyonértékeléssel, eszközök, gépek értékelésével  foglalkozom. Ami viszont a biztonságot illeti, kétség sem férhet hozzá, hogy az értékbecslés valóban a legjobb módja annak, hogy biztosak lehessünk ingatlanunk tényleges értékében.

Ez egy elfogulatlan, színtiszta igazság, mely a valóságot mutatja.

Ha lakásunk, házunk valós értékét szeretnénk megállapítani, nem érdemes kihagyni a „buliból” az értékbecslőt. Megmondom az is, hogy miért.

Mert az ingatlan ára és a piaci értéke között óriási különbség lehet! Ráadásul, ha ésszel gondolkodunk, akkor ez a legfontosabb tény akkor is ha eladni, akkor is, ha épp vásárolni szeretnénk.

 

ingatlan_ertekbecsles.jpg

Tovább