Rétköz Vagyonértékelő blog.

Első lecke – A döntéshozatal

2016. november 29. - Az értékbecslő

Mi lehet az első dolog, amivel saját magunk előtt tisztában kell lenni?

Egyszerűnek tűnhet, mégsem annyira egyértelmű sokak számára, hogy mi a valódi cél. Eladni vagy csak árulgatni szeretnénk az ingatlant? Tudni kell előre, hogy mennyi időt és energiát kívánunk belefektetni az ingatlaneladásba, és – bár meglepő lehet, de - azt is, hogy mennyi anyagi költséget vagyunk hajlandóak áldozni erre. Anyagi ráfordítás nélkül ugyanis szinte lehetetlen értékesíteni a lakásokat. A legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legmagasabb áron vigyük véghez a tranzakciót. Ezzel gondolom, mindannyian egyetértünk.

37584810_l.jpg

Tovább

Tanulj gyorsan! Légy profi az ingatlaneladásban!

Nagy örömömre szolgál, hogy sokaknak segíthettem a közelmúltban megjelent könyveimmel az ingatlan értékesítésben, illetve a vásárlásban is. Köszönöm az elismerő szavakat, a rengeteg visszajelzést, melyből kiderült, hogy segítségemmel mekkora előnyökre tettek szert olvasóim - egy szempillantás alatt. Ez és a sok köszönő levél bátorít arra, hogy most – bár rövidebb formában és terjedelemben – ám tömören és lényegre törően egy tanfolyamra invitáljak minden érdeklődőt.

45386780_l.jpg

Tovább

A kérdés ismét aktuális – Az otthon melege időszerűvé vált

Itt a tél, már késő gondolkodni, mostanra már működő fűtési megoldással kell rendelkeznünk, hogy ne fázzunk. Aki épp most hozza meg a döntést mondjuk egy átalakítás mellett, annak nagyon igyekeznie kell.

Nyilván az a jellemző, hogy a ház épülésekor eleve megvan a fűtési elképzelés, és az is általános, hogy novemberre már az „átalakítók” is megvalósították elképzelésüket, ami a házuk, lakásuk fűtését illeti. A panelek nyolcvan százaléka távfűtéses, (hiszen alapból, az építéskor úgy lettek kialakítva) ott nem igen kell azon gondolkodni, mi lesz, ha beköszönt a tél. A távfűtés persze hagy maga után némi kívánnivalót, mind hatékonyság, hőérzet, mint pedig a havi kiadások szempontjából. Ezért aztán egyre többen vannak, akik  – egyedi mérőket felszerelve – próbálnak leválni az általány fizetés kötelezettsége alól, illetve átalakítják egyéb fűtési rendszerre a már meglévőt.38005248_l.jpg

Tovább

Hazát, házat cserél a magyar

Nem új keletű kérdés, nem is ritkaság. A magyar ember manapság elég nagy számban vándorol a környező, vagy épp nem környező országok egyikébe, a jobb élet reményében. Aztán, hogy az élet valóban jobb lesz-e ott, az akkor derül ki valójában, ha már „berendezkedett” és reális képet kap az ottani valóságról. Ez vonatkozik az anyagi biztonságra és a lakhatási körülményekre egyaránt. A várakozás nagy, a valóság pedig változó.57670873_l.jpg

Tovább

Magad uram? = ha szakember nincsen…

Nagyon fontos kérdés! Különösen annak, aki most adta rá a fejét építkezésre, hogy otthont teremtsen magának. Kivel építtessen, kire bízza álmai házának megépítését, kiben bízhat, kitől kérhet tanácsot, hol vannak a szakemberek?

Sajnos manapság nagyon aktuális a kérdés, és nehogy azt higgyük, hogy a jó szakemberek csak az egészségügyből tűntek el.

44686648_l.jpg

Tovább

Legyen a beltér kültéren!

Arról már igen sokat beszéltünk, hogy mekkora mértékben nőttek meg az ingatlanárak, arról is folyt már értekezés, hogy budapesti viszonylatban pláne megfigyelhető az áremelkedés, már-már óriásinak mondható a különbség a nagyvárosok és az agglomeráció viszonylatában. 11042113_l.jpg

 

Tovább

Irodapiac – kiskereskedelem – telek mustra

Remélem, velem együtt sokakat érdekel ez a téma, ezért ennek is utána jártam, mert, hogy ingatlanos témából sosem elég. Noha általában a lakáshelyzetet szokás elemezni, hiszen az emberek túlnyomó többségének ez a kérdés képviseli a legnagyobb létjogosultságot, nem árt tájékozottnak lenni az irodák bérlésével, eladásával, egyszóval a most épp helyzetben lévő irodaügyekkel sem.

Budapesten talán a legfelkapottabb – lévén, hogy meglehetősen nagy számban lelhetőek fel itt irodák – a MOM Park irodaház.

12momparkcivertanlegi.jpg

Tovább

Mi lesz, ha vége lesz?

Mint ahogy azt szinte minden magyar tudja, tervezett egy olimpia játék megrendezése kis hazánkban, méghozzá nem is olyan messze távolban. 

Sokakban jó, sokakban viszont rossz érzést kelt ez a tény, politikai beállítottságtól függetlenül, mert néhányan félve néznek a megrendezéssel elkerülhetetlenül vele járó problémák felé. Egy ilyen – félelemre talán okot adható – tény, hogy vajon mi lesz az olimpiai célra megépített ingatlanok sorsa, az ötkarikás játékok befejezése után. 

39354441_l.jpg

Tovább

A banki értékbecslés nem egyenlő a piaci értékeléssel!

Néha kötelező az értékbecslés!

Előfordul adásvétel során bizonyos esetekben, hogy az értékesítés kizárólag akkor történhet meg, ha hivatalos, szakértő által megállapított áron kel el az ingatlan. Egy ilyen, konkrét eset például, ha az eladósorba került ingatlan egy nagykorúságát be nem töltött gyermek nevén van. A kiskorú nevén lévő ingatlan eladásához ugyanis minden esetben hivatalos értékbecslés szükséges.

52894902_m.jpg

Tovább

ÍGY VEDD MEG ÁLMAID OTTHONÁT !

A MIOSZ elnökségének tagja, Mészáros Ferenc „Az ingatlanértékesítés sikerkalauza” címmel egy hiánypótló művel lepte meg az ingatlanszakma iránt érdeklődő olvasókat idén tavasszal. Könyvében a lakáseladók szemszögéből mutatta be a piacot, és nekik szeretett volna segíteni abban, hogy hogyan lehet jól és gyorsan eladni egy ingatlant.

Az ingatlan vásárlás sikerkalauza - Így vedd meg álmaid otthonát – Könnyebb megálmodni egy házat, vagy egy saját lakást, mint megvásárolni!” címmel most megérkezett a könyv folytatása! Ahogy a címből is kiderül, Ferenc az eladók után most a lakást keresőknek nyújt segítséget álmaik otthonának megvásárlásában. Felkerestük hát Ferencet, hogy minél több dolgot megtudjunk a mű születéséről!

Ez év tavaszán jelent meg az első, rendhagyónak mondható könyved. Most itt van a mű folytatása, ami a vásárlók szemszögéből közelíti meg az ingatlanközvetítés piacát. Már az első könyv idején is úgy tervezted, hogy lesz folytatás?

meszaros-ferenc-ertekbecslo-1Mészáros Ferenc: Mikor az első könyvem piacra került, s egyre több és több olvasó vette kezébe, „elindult a lavina”. Természetesen nagy örömömre, hiszen a megkeresések oroszlán része annak kapcsán jött, hogy jó lenne előkészülnöm a „folytatásra”.

Az ingatlanjukat eladni kívánóknak korábban kiadott könyvem mellé méltó testvért szerettem volna ezzel az írással, ahol a másik oldalnak nyújtok – reményeim szerint – hatékony segítséget, és hasznos tanácsokkal láthatom el őket is.

E két könyv helye valójában egymás mellett van, hiszen sohasem tudhatjuk, milyen élethelyzetbe kerülünk, s mikor válunk esetleg eladóból vásárlóvá, vagy épp fordítva.

 

Tovább