Rétköz Vagyonértékelő blog.

Flúgos futam?

Az ingatlanok Mekkája Budapest?

2017. szeptember 17. - Az értékbecslő

Ami azt illeti, a tavalyi lendület cseppet sem lassult, úgy tűnik elértük a lakáskínálat felső határát, de legalább is joggal mondhatjuk, hogy az amplitúdó felé tartunk. Ennél feljebb ugyanis már nem nagyon lehet.

ertekbecsles_budapest.jpg

Tovább

Senki többet?

Ingatlan vételnél, ingatlan eladásnál, mi a döntő pillanat?

Természetesen a megegyezés.
Mégpedig az árban. És előtte mi történik? Hát, persze, hogy alku!
Ezt a bejegyzést azért írom, mert sokan nem is tudják, hogy bizony-bizony alkuban sem árt rutinosnak lenni! Persze, nem feltétlenül a piaci alkuhoz kívánnám hasonlítani egy ingatlan árban való megegyezést, és nem is arról van szó, hogy minden héten kalapácsokat ütögetnénk, hogy tapasztalatra tegyünk szert az „alkuzásban”.

ingatlan_alku.jpg

Tovább

Két pont közt ne a legrövidebb, inkább a legKÖNNYEBB utat válasszuk!

A lakás- vagy házvásárlás (általában), illetve értékesítés legalább egyszer minden ember életében megtörténik. Ám, nem csak magát az ingatlant, de az ingatlanközvetítőt is okos dolog jó körültekintően, s kellő mérlegelést követően megválasztani.

ingatlan_vallasztas.jpg

Tovább

Űrbe száll a Balaton?

Hova szökhetnek még a magyar- tengeri ingatlanárak?

Az elmúlt pár évben már tapasztalható volt a balatoni (egyes vízparti városokban az ország más területén is) házak (lakások) árainak emelkedése. Ez persze ok-okozat megint, hiszen a válság lecsengése után nyilván a kereslet is nagyobbodni látszott már évekkel ezelőtt is.

balatoni_ingatlan.jpeg

Tovább

Képmutatás? Igen, tedd azt! Megéri!

Mi a leplezetlen igazság

Nem lehet elégszer segíteni. Kötelességemnek érzem, hogy segítsek. Nem csak azért, mert látom, hogy muszáj….azért is, mert jó segíteni.

Jó segíteni…..ez tényleg a leplezetlen igazság. Talán, ha a blog-okon olvasható – térítésmentes – segítség csak egy-két ingatlanos tranzakció sikerét hivatott is elérni, már akkor azt mondhatom, megérte.

Most arról írnék néhány szót, megspékelve pár – szerintem - hasznos tanáccsal, hogy milyen előkészületeket érdemes megtenni, mielőtt közszemlére bocsájtanánk eladó sorba került ingatlanunkat.

hatekony_ingatla_eladas.jpg

Tovább

Átlagosba skatulyázva? Milyen egy „se ilyen, se olyan” ingatlan?

Átlagos ingatlanok – átlagos embereknek

Most nem kívánnék belemenni a szavak pontos definiálásába, hogy manapság mit jelent átlagosnak lenni, feltételezem, hogy ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Persze azzal együtt, hogy mindenki számára mást jelenthet az átlag. Van, aki átlagba sorolja magát egy hatvan négyzetméteres panellakásban, van, aki viszont egy villában él, mégis panaszkodik. Láthatjuk tehát, hogy ez is nézőpont kérdése, ám valahol mégis tudjuk, mit jelent a „hétköznapi” kifejezés.

 ingatlan.jpg

 

Tovább

Ki dobozból, teher a nyakunkba?

A kertes ház áldás – átok – esetleg mindkettő?

Valóban, minden nézőpont kérdése. Még az is, amikor megválasztjuk, hogy hol fogjuk leélni – várhatóan az egész – életünket. Néha nem csak az a fontos, hogy nekünk mi a jó. Előfordul, hogy azért döntünk egyik-vagy másik lakás-háztípus mellett, mert már életünk derekán az lebeg a szemünk előtt, hogy gyermekeink jövőjét biztosítsuk.

Nos, ilyenkor merül fel a kérdés, hogy melyik szempontok a fontosabbak, melyik előnyök a mérvadóak és melyek azok a hátrányok, melyek megléte egyértelműen a másik lehetőség felé irányítja döntésünk csónakját.

dobozos_vagy_kertes.jpg

Tovább

Azt hitted, hogy egyedül is megteheted? Tévedtél….

Az ingatlan adásvételi szerződés

Amikor úgy döntesz eladod a lakásod (házat, telket, bármilyen ingatlant) az első lépés természetesen a megállapodás. Ehhez nem kell ügyvédnek lenni, a felek kölcsönös egyetértés alapján eldöntik, hogy megkötik-e a tranzakciót. Tehát nincs szükséged semmilyen véleményre, tanácsra és ismerőseid tapasztalatára, még az sem kell, hogy a múltad történéseibe kapaszkodj. Egyszerűen eldöntöd: Eladom. Ennyiért. Ennyi, és ennyi az alku tárgya. Ilyen és ilyen időpontban kívánom eladni. Gyakorlatilag másra nincs is szükséged, mint, hogy megtaláld a megfelelő partnert, aki elfogadja a feltételeidet.

ingatlan_ugyved.jpg

Tovább

Ingatlanos „nyelvtan” – mert a baklövések folytatódnak

Előző írásomban – visszaolvasható alább – belekezdtem egy kisebb volumenű – a teljesség igénye nélküli – felsorolásba. Arra vonatkozóan, hogy mit NE kövessünk el, lehetőség szerint, amikor leendő otthonunkat kiválasztjuk. Pontosabban még az előtt legyünk tisztában a hosszabb távon hibának minősülő, sokszor óriási anyagi veszteséggel járó hibákkal- mielőtt elkövetnénk azokat.

ingatlan_kereses_vasarlas.jpg

Tovább