Rétköz Vagyonértékelő blog.

A hatékonyság folyamatos fokozására

2016. szeptember 23. - Az értékbecslő

Manapság olyan irányba haladunk, hogy – az albérletektől eltekintve – jóval több lakást kínálnak az emberek, mint amennyi valójában a kereslet. Különösen érvényes ez bizonyos régiókra, sokszor egy-egy megyére, melyek rosszabb helyzete elsősorban a munkalehetőség hiánya, vagy a bizonyos fokú „elszigetelődöttségből” adódik.

Ha ingatlanunk eladósorba került, de sajnos már időtlen idők óta nem talál gazdára, a végső elkeseredettség vagy a „feladom” szó kimondása előtt érdemes még egy utolsó próbát tennünk.

35478369_m.jpg

Tovább

Az ingatlan vásárlás sikerkalauza

Így vedd meg álmaid otthonát!

 

 

Megírtam második könyvemet!

 AZ INGATLAN VÁSÁRLÁS SIKERKALAUZA
Így vedd meg álmaid otthonát!
Könnyebb megálmodni egy házat, vagy egy saját lakást, mint megvásárolni!

 

Testvérként jött a világra, az eladóknak szóló útmutató mellé, melyet nagy örömömre, szakmai elismerés támogatott.

Tovább

Újabb ok a körültekintésre!

Mi jöhet még?

Több írásomban is boncolgattam már a kérdést, hogy mi a különbség a – bárkiből avanzsálódható – ingatlanügynök és egy valóban képzett, hivatásának élő szakember között. Beszéltem arról is, hogy egy valóban hozzáértő ingatlanspecialistának milyen színvonalas oktatásokon és képzéseken kell részt vennie ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessen a munkába, s arról is beszámoltam, milyen feltételeknek kell megfelelnie munkája során folyamatosan, hogy a szakmában maradhasson.

42847518_m.jpg

Tovább

Családi ház a levegőben?

Patt helyzet?

1. Van egy telkem, melyen egy családi ház áll. Ez ugye szokványos helyzet, nem kell túlmagyarázni. Szerencsés esetben (életszerű helyzetben) ilyen feltételekkel éljük életünket, élvezzük a saját kert nyújtotta örömöket, különösen a melegebb hónapokban.

2. Van egy telkem, melyen két családi ház is áll. Nos, ugye ez már nem annyira szokványos helyzet.

Miért kettő? Például azért, mert anyósomat magam mellett szerettem volna tudni, egy közelemben lévő kis házikóban. Pontosítok. A párom szerette volna maga mellett tudni édesanyját egy mellettünk lévő házban, ezért aztán „felhúztunk” a sajátunk mellé egyet, melyben ő él.

Különösebb gond nem volt az építkezéssel, minden szükséges engedélyt megkaptunk, és pillanatok alatt felépült egy úgynevezett könnyűszerkezetes házikó. Akkor mi a gond? Kérdezhetnék sokan.

Jelesül az, hogy a ház, sajnálatos módon ránk öröklődött, jelenleg tehát senki sem lakja.

42198970_m.jpg

Tovább

Az igazság odaát van?

avagy, megéri-e az ingatlanos díja?

A véleményemet már számtalanszor leírtam és elmondtam az ingatlanirodákkal kapcsolatban. Könyvem is jelent meg a közelmúltban, melyben részletesen próbáltam felvázolni előnyeit és az esetleges buktatóit is. Bár, utóbbiból véleményem szerint jóval kevesebb van, sokan még mindig fenntartással vannak az ingatlanirodák tisztességével kapcsolatban. Őszintén remélem, hogy ez hamarosan változni fog, s az ingatlanos szakemberek megítélése majd pozitív irányba tolódik.

36905479_m.jpg

Tovább

Jobb félni?

A mondás legalább is ezt tartja, persze azért a dolog nem ennyire egyszerű, a szólás sem érvényes minden élethelyzetre. Félelemben élni az életünket gyakorlatilag annyit tesz, mint nem élni. Tehát óvatosan kell bánni a kijelentésekkel, ám van egy helyzet, melyben abszolút helytálló a mondás, még akkor is, ha a félelem egy negatív érzés. Nem is félni kell tulajdonképpen, hanem körültekintőnek lenni. Lakásvásárláskor feltétlenül!

39653963_m.jpg

Tovább

A CSOK lehet keserű is?

A lakásvásárlás szinte minden fiatalnál jelentős cél az életben, az otthonteremtés alappillére életünknek. Vannak élethelyzetek, amikor létszükséggé válik, aztán van olyan is, hogy kényelmi szempontok vezérelnek bennünket. A lényeg mégis az, hogy hazai viszonylatokat nézve, a lakosság mintegy hatvan százaléka él, vagy szeretne saját ingatlanban élni, nem pedig bérleményben.

A Magyarországon tavaly életbe lépett családi otthonteremtési kedvezmény, rövid nevén a CSOK mennyiben segíti a lakáshoz jutást, segít-e, vagy éppen ront az életüket most elindítani kívánó, amúgy sem könnyű helyzetben lévő fiatal generáció helyzetén?

50532991_m.jpg

Tovább

Nehéz dió új építésű lakáshoz jutni…

Legalább is Magyarországon. A tavalyi évben a felmérések szerint hazánkban volt az átadott, új építésű ingatlanok száma a legalacsonyabb Európában.

17747729_m.jpg

Persze arról megoszlanak a vélemények, milyen lakást jobb vásárolni, használtat, újat, felújítottat, vagy felújítatlant. Ez pénztárcafüggő, igények szerint változik, az egyéni élethelyzetek függvénye is lehet. No, és persze meghatározza a vásárláshoz való viszonyunkat a helyrajzi kérdés is, tehát a város vagy az adott régió milyensége. Itt jegyezném meg azonban, hogy ezek statisztikák „csupán”, melyek a mostani időszakra, illetve a közelmúltra vonatkoznak. Mind a helyrajzot illetően, mind pedig az árakat nézve vannak kiugró példák a növekedésre és a csökkenésre is. Noha ez leginkább a két fél – eladó és vásárló – egyéni megállapodásának függvénye, néha a szükség törvényt bont. Gondoljuk csak arra, ha valaki a munkája miatt kénytelen egy másik városba, vagy egy ahhoz közelebb eső régióba költözni.

Tovább

Ha a telek már megvan…

Igaz, nemsokára itt az ősz, mégis van olyan építkezési forma, amit minden további nélkül elkezdhetünk most is. Jó esélyünk van arra, hogy az ősz végi levéltakarításnak már aktív részesei lehetünk úgy, hogy bent lakunk álomházunkban. A Karácsonyi ünnepeket pedig már egészen biztosan kertes házunkban tölthetjük, mi több, sütögethetjük a steak-et is a szabadban, ha éppen kültéren kívánjuk eltölteni az Óév utolsó napját.

41852146_m.jpg

Tovább

Ingatlan irányár megállapítás fél áron, irányár-specialistával

Rengeteget gondolkodtam, húsz évnyi szakmai pályafutásom alatt azon, mi lehet az oka, hogy mi lehet a valódi oka annak, hogy az emberek nem szívesen vonnak be szakértőket ingatlan eladásukhoz. 

Persze a bizalmatlanság, ám ez miből adódik? 

Vajon abból, hogy sokan rossz tapasztalattal rendelkeznek? Vajon nem sikerült eladni áruba bocsájtott lakásukat még hónapok múltán sem? Vajon a megbízás mellett saját maguk is fáradoztak a hirdetésekkel és még úgy sem értek el hatékony eredményt? Vajon az ingatlanosok hosszú hónapok eredménytelensége folytán áron alul értékesítik az ingatlanokat? 

Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg mindegyik megállapítás helytálló, ám a bizalmatlanság legfőbb okának az utóbb említett „alacsony áron történő eladást” tartottam, és tartom a mai napig is.

Nem kell így lennie, igenis létezik megoldás az ingatlaneladásban közreműködő összes személy – beleértve az eladót, a vásárlót és a szakértőt is – sikeres tranzakciójának létrejöttére.

A megoldás nem más, mint egy kellően képzett irányár-specialista bevonása az értékesítésbe. 

35123132_m.jpg

Tovább