Rétköz Vagyonértékelő blog.

Legyen a beltér kültéren!

2016. október 24. - Az értékbecslő

Arról már igen sokat beszéltünk, hogy mekkora mértékben nőttek meg az ingatlanárak, arról is folyt már értekezés, hogy budapesti viszonylatban pláne megfigyelhető az áremelkedés, már-már óriásinak mondható a különbség a nagyvárosok és az agglomeráció viszonylatában. 11042113_l.jpg

 

Tovább

Irodapiac – kiskereskedelem – telek mustra

Remélem, velem együtt sokakat érdekel ez a téma, ezért ennek is utána jártam, mert, hogy ingatlanos témából sosem elég. Noha általában a lakáshelyzetet szokás elemezni, hiszen az emberek túlnyomó többségének ez a kérdés képviseli a legnagyobb létjogosultságot, nem árt tájékozottnak lenni az irodák bérlésével, eladásával, egyszóval a most épp helyzetben lévő irodaügyekkel sem.

Budapesten talán a legfelkapottabb – lévén, hogy meglehetősen nagy számban lelhetőek fel itt irodák – a MOM Park irodaház.

12momparkcivertanlegi.jpg

Tovább

Mi lesz, ha vége lesz?

Mint ahogy azt szinte minden magyar tudja, tervezett egy olimpia játék megrendezése kis hazánkban, méghozzá nem is olyan messze távolban. 

Sokakban jó, sokakban viszont rossz érzést kelt ez a tény, politikai beállítottságtól függetlenül, mert néhányan félve néznek a megrendezéssel elkerülhetetlenül vele járó problémák felé. Egy ilyen – félelemre talán okot adható – tény, hogy vajon mi lesz az olimpiai célra megépített ingatlanok sorsa, az ötkarikás játékok befejezése után. 

39354441_l.jpg

Tovább

A banki értékbecslés nem egyenlő a piaci értékeléssel!

Néha kötelező az értékbecslés!

Előfordul adásvétel során bizonyos esetekben, hogy az értékesítés kizárólag akkor történhet meg, ha hivatalos, szakértő által megállapított áron kel el az ingatlan. Egy ilyen, konkrét eset például, ha az eladósorba került ingatlan egy nagykorúságát be nem töltött gyermek nevén van. A kiskorú nevén lévő ingatlan eladásához ugyanis minden esetben hivatalos értékbecslés szükséges.

52894902_m.jpg

Tovább

ÍGY VEDD MEG ÁLMAID OTTHONÁT !

A MIOSZ elnökségének tagja, Mészáros Ferenc „Az ingatlanértékesítés sikerkalauza” címmel egy hiánypótló művel lepte meg az ingatlanszakma iránt érdeklődő olvasókat idén tavasszal. Könyvében a lakáseladók szemszögéből mutatta be a piacot, és nekik szeretett volna segíteni abban, hogy hogyan lehet jól és gyorsan eladni egy ingatlant.

Az ingatlan vásárlás sikerkalauza - Így vedd meg álmaid otthonát – Könnyebb megálmodni egy házat, vagy egy saját lakást, mint megvásárolni!” címmel most megérkezett a könyv folytatása! Ahogy a címből is kiderül, Ferenc az eladók után most a lakást keresőknek nyújt segítséget álmaik otthonának megvásárlásában. Felkerestük hát Ferencet, hogy minél több dolgot megtudjunk a mű születéséről!

Ez év tavaszán jelent meg az első, rendhagyónak mondható könyved. Most itt van a mű folytatása, ami a vásárlók szemszögéből közelíti meg az ingatlanközvetítés piacát. Már az első könyv idején is úgy tervezted, hogy lesz folytatás?

meszaros-ferenc-ertekbecslo-1Mészáros Ferenc: Mikor az első könyvem piacra került, s egyre több és több olvasó vette kezébe, „elindult a lavina”. Természetesen nagy örömömre, hiszen a megkeresések oroszlán része annak kapcsán jött, hogy jó lenne előkészülnöm a „folytatásra”.

Az ingatlanjukat eladni kívánóknak korábban kiadott könyvem mellé méltó testvért szerettem volna ezzel az írással, ahol a másik oldalnak nyújtok – reményeim szerint – hatékony segítséget, és hasznos tanácsokkal láthatom el őket is.

E két könyv helye valójában egymás mellett van, hiszen sohasem tudhatjuk, milyen élethelyzetbe kerülünk, s mikor válunk esetleg eladóból vásárlóvá, vagy épp fordítva.

 

Tovább

A hatékonyság folyamatos fokozására

Manapság olyan irányba haladunk, hogy – az albérletektől eltekintve – jóval több lakást kínálnak az emberek, mint amennyi valójában a kereslet. Különösen érvényes ez bizonyos régiókra, sokszor egy-egy megyére, melyek rosszabb helyzete elsősorban a munkalehetőség hiánya, vagy a bizonyos fokú „elszigetelődöttségből” adódik.

Ha ingatlanunk eladósorba került, de sajnos már időtlen idők óta nem talál gazdára, a végső elkeseredettség vagy a „feladom” szó kimondása előtt érdemes még egy utolsó próbát tennünk.

35478369_m.jpg

Tovább

Az ingatlan vásárlás sikerkalauza

Így vedd meg álmaid otthonát!

 

 

Megírtam második könyvemet!

 AZ INGATLAN VÁSÁRLÁS SIKERKALAUZA
Így vedd meg álmaid otthonát!
Könnyebb megálmodni egy házat, vagy egy saját lakást, mint megvásárolni!

 

Testvérként jött a világra, az eladóknak szóló útmutató mellé, melyet nagy örömömre, szakmai elismerés támogatott.

Tovább

Újabb ok a körültekintésre!

Mi jöhet még?

Több írásomban is boncolgattam már a kérdést, hogy mi a különbség a – bárkiből avanzsálódható – ingatlanügynök és egy valóban képzett, hivatásának élő szakember között. Beszéltem arról is, hogy egy valóban hozzáértő ingatlanspecialistának milyen színvonalas oktatásokon és képzéseken kell részt vennie ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessen a munkába, s arról is beszámoltam, milyen feltételeknek kell megfelelnie munkája során folyamatosan, hogy a szakmában maradhasson.

42847518_m.jpg

Tovább

Családi ház a levegőben?

Patt helyzet?

1. Van egy telkem, melyen egy családi ház áll. Ez ugye szokványos helyzet, nem kell túlmagyarázni. Szerencsés esetben (életszerű helyzetben) ilyen feltételekkel éljük életünket, élvezzük a saját kert nyújtotta örömöket, különösen a melegebb hónapokban.

2. Van egy telkem, melyen két családi ház is áll. Nos, ugye ez már nem annyira szokványos helyzet.

Miért kettő? Például azért, mert anyósomat magam mellett szerettem volna tudni, egy közelemben lévő kis házikóban. Pontosítok. A párom szerette volna maga mellett tudni édesanyját egy mellettünk lévő házban, ezért aztán „felhúztunk” a sajátunk mellé egyet, melyben ő él.

Különösebb gond nem volt az építkezéssel, minden szükséges engedélyt megkaptunk, és pillanatok alatt felépült egy úgynevezett könnyűszerkezetes házikó. Akkor mi a gond? Kérdezhetnék sokan.

Jelesül az, hogy a ház, sajnálatos módon ránk öröklődött, jelenleg tehát senki sem lakja.

42198970_m.jpg

Tovább

Az igazság odaát van?

avagy, megéri-e az ingatlanos díja?

A véleményemet már számtalanszor leírtam és elmondtam az ingatlanirodákkal kapcsolatban. Könyvem is jelent meg a közelmúltban, melyben részletesen próbáltam felvázolni előnyeit és az esetleges buktatóit is. Bár, utóbbiból véleményem szerint jóval kevesebb van, sokan még mindig fenntartással vannak az ingatlanirodák tisztességével kapcsolatban. Őszintén remélem, hogy ez hamarosan változni fog, s az ingatlanos szakemberek megítélése majd pozitív irányba tolódik.

36905479_m.jpg

Tovább