Rétköz Vagyonértékelő blog.

A CSOK lehet keserű is?

2016. augusztus 19. - Az értékbecslő

A lakásvásárlás szinte minden fiatalnál jelentős cél az életben, az otthonteremtés alappillére életünknek. Vannak élethelyzetek, amikor létszükséggé válik, aztán van olyan is, hogy kényelmi szempontok vezérelnek bennünket. A lényeg mégis az, hogy hazai viszonylatokat nézve, a lakosság mintegy hatvan százaléka él, vagy szeretne saját ingatlanban élni, nem pedig bérleményben.

A Magyarországon tavaly életbe lépett családi otthonteremtési kedvezmény, rövid nevén a CSOK mennyiben segíti a lakáshoz jutást, segít-e, vagy éppen ront az életüket most elindítani kívánó, amúgy sem könnyű helyzetben lévő fiatal generáció helyzetén?

50532991_m.jpg

Tovább

Nehéz dió új építésű lakáshoz jutni…

Legalább is Magyarországon. A tavalyi évben a felmérések szerint hazánkban volt az átadott, új építésű ingatlanok száma a legalacsonyabb Európában.

17747729_m.jpg

Persze arról megoszlanak a vélemények, milyen lakást jobb vásárolni, használtat, újat, felújítottat, vagy felújítatlant. Ez pénztárcafüggő, igények szerint változik, az egyéni élethelyzetek függvénye is lehet. No, és persze meghatározza a vásárláshoz való viszonyunkat a helyrajzi kérdés is, tehát a város vagy az adott régió milyensége. Itt jegyezném meg azonban, hogy ezek statisztikák „csupán”, melyek a mostani időszakra, illetve a közelmúltra vonatkoznak. Mind a helyrajzot illetően, mind pedig az árakat nézve vannak kiugró példák a növekedésre és a csökkenésre is. Noha ez leginkább a két fél – eladó és vásárló – egyéni megállapodásának függvénye, néha a szükség törvényt bont. Gondoljuk csak arra, ha valaki a munkája miatt kénytelen egy másik városba, vagy egy ahhoz közelebb eső régióba költözni.

Tovább

Ha a telek már megvan…

Igaz, nemsokára itt az ősz, mégis van olyan építkezési forma, amit minden további nélkül elkezdhetünk most is. Jó esélyünk van arra, hogy az ősz végi levéltakarításnak már aktív részesei lehetünk úgy, hogy bent lakunk álomházunkban. A Karácsonyi ünnepeket pedig már egészen biztosan kertes házunkban tölthetjük, mi több, sütögethetjük a steak-et is a szabadban, ha éppen kültéren kívánjuk eltölteni az Óév utolsó napját.

41852146_m.jpg

Tovább

Ingatlan irányár megállapítás fél áron, irányár-specialistával

Rengeteget gondolkodtam, húsz évnyi szakmai pályafutásom alatt azon, mi lehet az oka, hogy mi lehet a valódi oka annak, hogy az emberek nem szívesen vonnak be szakértőket ingatlan eladásukhoz. 

Persze a bizalmatlanság, ám ez miből adódik? 

Vajon abból, hogy sokan rossz tapasztalattal rendelkeznek? Vajon nem sikerült eladni áruba bocsájtott lakásukat még hónapok múltán sem? Vajon a megbízás mellett saját maguk is fáradoztak a hirdetésekkel és még úgy sem értek el hatékony eredményt? Vajon az ingatlanosok hosszú hónapok eredménytelensége folytán áron alul értékesítik az ingatlanokat? 

Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg mindegyik megállapítás helytálló, ám a bizalmatlanság legfőbb okának az utóbb említett „alacsony áron történő eladást” tartottam, és tartom a mai napig is.

Nem kell így lennie, igenis létezik megoldás az ingatlaneladásban közreműködő összes személy – beleértve az eladót, a vásárlót és a szakértőt is – sikeres tranzakciójának létrejöttére.

A megoldás nem más, mint egy kellően képzett irányár-specialista bevonása az értékesítésbe. 

35123132_m.jpg

Tovább

Így add el ingatlanod specialistával! II. rész

Akik elolvasták az előző írásomat, mely az ingatlan specialisták nyújtotta előnyökre hívta fel a figyelmet, azok már bizonyára látják bennük a lehetőséget. Ha még vacillálnak, úgy legalább abban a segítségükre lehettem, hogy egyáltalán tudomást szereztek e kitűnő szakemberek létezéséről.

Azzal fejeztem be múlt heti cikkemet, hogy ingatlanspecialista bizony nem terem minden sarkon. Azt is érintettem, hogy nem is minden jelentkezőből lesz elismert szakember, sőt, egyáltalán nem fogad be mindenkit a szakembergárda. Kizárólag abból válhat specialista, aki ama szigorú követelményeknek maradéktalanul megfelel, melyet a szakma elvár.

49143288_m.jpg

Tovább

Így add el ingatlanod specialistával! I. rész

Gyerünk, adjuk el!

A döntés már megszületett, nincs más hátra, mint a gyakorlati lépések mezejére lépnünk, ha meg szeretnénk szabadulni ingatlanunktól.

Az elmélet már nem visz minket előrébb, az útirány adott, nosza, vigyük véghez, amit elterveztünk! Az idő pénz, ahogy az angol mondja: Time is money. 

Mert mi is a cél?

Nyilván a lehető legjobb áron, a lehető leggyorsabban és a lehető legrugalmasabb ügyintézéssel eladni a lakást, házat. 

Hogyan vihetjük ezt véghez? Nem titok, megosztom a receptet mindenkivel, aki pár perc figyelmet szentel írásomra. A témában szkeptikus olvasóknak is – bizton állíthatom – megváltozik majd a véleményük az ingatlanközvetítésről, még ha eddig nem is igazán voksoltak a külső segítség igénybevétele mellett.

52938983_l.jpg

Tovább

Hurrá! Az értéknövelő napelem kelendőbbé teszi az ingatlanokat

A minőségi napelem rendszer igencsak megkoronázza az ingatlanok értékét. Eláruljuk, miért.

Gondolkodtunk rajta, de nem nagyon találtunk ennél jobb befektetést. A napelem rendszernek két kézen sem megszámolható számú előnye van. Nem kell például villanyszámlát fizetni, és így csökken a rezsi költség. Mivel abszolút nincs kockázata, teljesen kiszámítható jövedelemhez (megtakarításhoz) juthatunk belőle.

De először is tisztázzuk, mit értünk napelem alatt. A napelem tulajdonképpen egy félvezető, mely átalakítja a fény energiáját elektromos energiává, és teszi mindezt fotoelektromos úton. Szilícium alapú cellái kapcsain mérhető a feszültség. A kristályszerkezet három típusú lehet: amorf, monokristály vagy polikristály. Amiben eltérnek, az a hatásfok, és a teljesítmény.

35368789_m.jpg

Tovább

Hogyan változott idén az ingatlanpiac?

Az otthonteremtést támogató intézkedések pozitívan befolyásolták az építkezési kedvet, tavasszal a kiadott építkezési engedélyek száma dinamikus növekedésnek indult. Az áprilisban kiadott engedélyek száma kétszer magasabb volt 2015 azonos időszakához képest. A bővülés májusban sem állt meg, a kiadott engedélyek száma 8%-kal több volt, mint egy hónappal korábban. Szakértők szerint a pozitív tendencia, ami az áfa-csökkentésnek, illetve a csoknak köszönhető, a következő időszakban sem veszít a lendületéből. A telekfelvásárlási kedv erősödésével az árak is felszöktek, mára azonban a jó áron elérhető területek nagy része elfogyott.

 

        Dinamikusan növekszik az építkezési kedv

ksh.hu

Tovább

Pörög a lakásbefektetési piac a lakáshoteleknek köszönhetően

Ismered a legújabb lakásbefektetési trendet? Elérkezett a lakáshotelek korszaka. Budapest egyes népszerű helyein alacsony banki kamat mellett egy lakáshoz akár 25 millióért is hozzá lehet jutni. Egy kisebb lakást két főre, egy éjszakára 50-60 euró között is ki lehet adni. Ez még 70%-os kihasználtság mellett is szép summát hozhat a konyhára. A legnépszerűbb 1-2 szobás lakások a turisták körében 30-70 négyzetméter körüliek. A kereslet pedig olykor még a kínálatot is meghaladja. Tényleg olyan szép-e ez a felvázolt kép, vagy vannak esetleg árnyoldalai?

9279823_m.jpg

Tovább

Ismét változhatna a CSOK?

Év eleje óta igényelhető a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, amellyel 10+10 millió forint támogatást kaphatnak a nagycsaládosok az államtól, a támogatás szabályozása azonban még mindig nem tűnik véglegesnek. 

43546387_m.jpg

Tovább