Rétköz Vagyonértékelő blog.

Utcaseprés – mint mellékállás – ezreknek?

Ha családi házad van, nem árt jó kondiban lenned!

2018. január 14. - Az értékbecslő

Szerintem nem mindenki van tisztában azzal, hogy a háza előtti közterülettel kapcsolatban is – egyéni – kötelezettségei vannak. Pedig vannak.

Az egyes településeken a hulladékokkal, köztisztasággal kapcsolatos tevékenységeket rendeletek szabályozzák, illetve a helyileg illetékes önkormányzati hivatalok konkrétan meghatározott rendelkezéseket szabhatnak, melyek az ÉVM – EÜM rendeleteit egészítik ki.


utca_takaritasa.jpg

Tovább

A banki hitel egy cég által „előállított" termék!

Hova tartozol?

Metszetben vagy unióban szerepelsz? Te beletartozol  egyáltalán a bűvös halmazba?

– avagy hitelkérelmező vagy?

A minap láttam egy kitűnő cikket a banki hitelekről, és gondolkodóba estem. Méghozzá azért, mert ott azt olvastam, hogy a banki hitel egy cég által „előállított” termék. Terméknek nevezik tehát azt a pénzt, melyet átadnak a hitelfelvevők számára.

Minden esetre érdekes a megfogalmazás. Az én olvasatomban van némi valóságalapja, hiszen mi gyakorlatilag a hitelt megvásároljuk – bizonyos összegért. Ez az összeg pedig nem más számomra, mint maga a kamat és az egyéb járulékos költségek, melyeket a szerződéskor hozzászámolnak a banki termékhez. (Kezelési költség pl.)

banki_hitel.jpg

Tovább

Azt hitted, biztonságban vagy?

Mire jó az ingatlanbiztosításod?

Ha már van biztosításod, akkor azért, ha még nincs, akkor is fontos a jövőre nézve a következő mondatom:

 Feledékenység miatt sose késd le a módozat, vagy egész biztosítás váltásának lehetőségét, (fordulós időpont a biztosításban) hiszen minden biztosító egyfolytában az ügyfelekért versenyez!

Mindig van jobb és jobb ajánlat, kedvezőbb lehetőség a piacon! Mindössze tudni kell ezt meglátni és ébernek kell lenni, mert így sok-sok tízezer forint maradhat a pénztárcában úgy, hogy közben a konstrukció még sokkal korszerűbb lesz!.

Most néhány jó tanácsot szeretnék adni azoknak, akik ingatlan biztosítást szeretnének kötni, illetve azoknak is, akiknek már van, vagy akik épp váltani szeretnének. (Persze meg kell várni a fordulót, ez más és más időpont lehet.)
ingatlan_biztositas.jpg

Tovább

Te kicsit vagy nagyot tudsz bevállalni? II rész

Honnan tudod, hogy túl nagy vagy túl drága ingatlant vennél?

Én azt ajánlom, nézz körül ismerősök, barátok – vagy azok ismerősei – körében, óvatosan és nyilván diszkréten. Hasznos információkhoz juthatsz, hogy ne a saját károdon kelljen megtanulnod az ésszerű döntés fontosságát.

Amikor a következőket látod környezetben:

  • Nem tudják fizetni a havi törlesztő részletet, illetve már komoly gondot okoz kigazdálkodni a kötelezően fizetendő hitelt.

A másik tipikus hiba, hogy egy, de néha több kihasználatlan – így aztán használaton kívüli – helyiség van a lakásban, házban. 

  • Ha van olyan ismerősöd, akinek ingatlanában több helyiség is lakatlan és/vagy egyáltalán nincs funkciója – még tároló-helyiségnek sem kell – akkor sokkal nagyobb ingatlant vásárolt, mint amire valójában szüksége van. Sokszor hallani – a gyerekek már külön élnek, de, ha hazajönnek néha, legyen egy szoba, ahol eltölthetnek egy-két éjszakát. Nos, ez valóban kedves, ám nem túl okos és kifizetődő megoldás azoknak, akik pusztán havi egy alkalmas használatra tartanak fent az ingatlanban egy-egy helyiséget. Különösen akkor, ha anyagi helyzetük nem éppen engedi meg, hogy egy jóval nagyobb házban éljenek, mint amekkorát könnyebben fent tudnának tartani. Természetesen itt nem csak arra gondolok, hogy a nagyobb hitelt nehezebb is törleszteni, hanem arra is, hogy a nagyobb házat/lakást sokkal többe kerül fenntartani, és fizetni a fűtésszámlát pl.

lakas_vetel.jpg

Tovább

Te kicsit vagy nagyot tudsz bevállalni? I. rész

Beszéltünk már róla korábban, hogy a lakásvásárlás az egyik legjobb befektetés a „mai világban”. Az is nyilvánvaló, hogy Magyarországon még a legtöbben azt preferálják, hogy saját lakásuk legyen – a más országokban teljesen elfogadott és népszerű bérlési megoldás helyett, ahol sokkal nagyobb mozgásteret biztosítanak maguk és családjuk számára – egész egyszerűen a magyar így érzi magát biztonságban. Ez egy mentalitás. Nem jó, nem rossz, csak így van.

Szeretnék néhány tanácsod adni azoknak, akik épp ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy legalább már fontolóra vették ennek lehetőségét is.

Tovább

Gyarapodj úgy, hogy nem teszel félre!

A lakásod adhat havi nyugdíjat!

Nagyon megoszlanak a vélemények, ha arról beszélgetünk, hogy vajon a most harminc-ötven éves korosztály számíthat-e, ha eljön az idő az államtól nyugdíjra.

Sokan nevetve legyintenek….”Ugyan, miről beszélsz, esélyünk sincsen nyugdíjra!” Mások azt mondják….”Ha lesz is valamennyi, abból biztosan nem fogok tudni megélni, lakást fenntartani, rezsit fizetni és még nem is ettem.” Ugye, ismerősek ezek a mondatok, bizonyára mindannyian hallottuk már őket.

Van tehát a szkeptikus tábor (nevezhetnénk előrelátó-realista gondolkodóknak is, a jelen helyzetet látván) és vannak, akik nem ennyire negatívak – néhányan úgy gondolják, meg tudnak majd élni belőle.

passziv_jovedelem.jpg

Tovább

Dobozba kerülhetnek az ingatlanosok?

A RICS kezdeményezése vajon meddig jut el?

A tisztázatlan tanácsadói szerepkörök miatt számos esetben érdekellentétek tapasztalhatóak. Nem másért, mint azért, hiszen sokszor egy és ugyan az a tanácsadó cég képviseli a bérlőt és a bérbeadót is – olvastam nemrégiben egy közleményben.

Az ingatlanos ügyekben felmerülő – nem ritkán óriási – pénzmozgásokat próbálják egy szabályozással megoldani, melyek akár lakásbérleti, vagy eladási, tehát adásvételi szerződéskor szereznek létjogosultságot.
valtozik_az_ingatlanozas.jpg

Tovább

Kelj fel Jancsi!

Mindig más a „hibás”?

Apró betűk mindenhol vannak?

Amikor hitelt szeretnénk felvenni érdemes jó alaposan tájékozódni és minden lehetséges eshetőségre felkészülni. Ezzel nem csak azt kerülhetjük el, hogy – jó magyar szokás szerint – másokat hibáztassunk anyagi csődünkért, vagy mondjuk Petőfit a füstbe ment terveink miatt….., hanem azért is, nem mellesleg – hogy ne okolhassuk saját magunkat sem, elkapkodott, felelőtlen döntésünk miatt.

lehet_rossz_dontes_ingatlan_vasarlasnal_is.png

Tovább

Amikor nincs több lyuk…..a nadrágszíjon.

Stílusosan szólva…ekkor költözünk egy „lyukba”. Elszomorító a helyzet.

Nos, igen.

Van, hogy kicsúszik lábunk alól a talaj…, hogy finoman fogalmazzon az ember, és sokakkal ellentétben én úgy vélem, ez valóban bárkivel előfordulhat.

garazs_lakas.jpg

Tovább

HISZED – VAGY SEM….MINDENKÉPP IGAZ!

Az értékbecslés biztonság!

Valós árat nem tudsz meg értékbecslő nélkül. Ez egy tény. És vitathatatlan. Haza beszélek?

Igen. Viszont ettől még igazat állítok, mégpedig olyan igazságot, mely akár honnan is nézzük, vevői vagy eladói oldalról, mindenképp megállja a helyét és a színtiszta, elfogulatlan valóságot mutatja.

Miért nincs valós ár, ha kihagyjuk az értékbecslést?
Az ár és a piaci érték között óriási különbség lehet, és ezt nem árt szem előtt tartani, akár eladni, akár vásárolni szeretnénk.

ertekbecsles_biztonsag.png

Tovább