Rétköz Vagyonértékelő blog.

KERT vagy (?) KUTYA?

2017. április 21. - Az értékbecslő

Muszáj lenne választanunk?

Ez a kérdés igen is létjogosultságot élvez, különös tekintettel arra, hogy:

  • egyrészt a kutya – magam is ezt vallom – a legjobb barátunk
  • másrészt pedig a természet közelsége szintén sokunk számára a létfontosságú kategóriába tartozik

Miért kellene tehát választani a két dolog között, miért ne lehetne együtt élvezni a kert nyújtotta környezetet, annak számos előnyével, és a háziállatunk nyújtotta feltétel nélküli szeretetet és örömöt egy időben?

ertekbecslunk_16.jpg

Tovább

Itt a tavasz, itt a jó fotók ideje!

A parkok, a ligetek virágba borulnak, az erdők egészen új ruhát öltenek és a városi fák is csodálatos képet varázsolnak a legnagyobb káosz ellenére is, ami a zsúfolt forgalom miatt eluralkodik a központokban. Ilyenkor fotózni is teljesen más, mint mondjuk télen, noha annak is megvan a maga varázsa. Tavasszal megújul a természet, megújulnak az emberek is. Úgy egyáltalán, sokkal többet kívánkozunk a szabadba, szeretjük magunkhoz egyre közelebb érezni a napfényt és fotózni is mintha könnyebb lenne. A jó képek egy egész életet megváltoztathatnak, elmondom, mire gondolok, mert szakmámtól ilyenkor sem tudok elszakadni.

ertekbecslunk_15.jpg

Tovább

Kertkapcsolatos lakás

A kertes ház sokak számára áldás, sokaknak viszont átok is lehet

Mielőtt valaki azt mondaná, ez finoman szólva is ostobaság, gondoljunk azokra az idős emberekre, akik már nem tudják gondozni kertjüket, veteményesüket és ennek a munkának az elvégzésére nincsen anyagi fedezetük sem.

A munkálatokat viszont mindenképp el kell végezni valakinek.

26129742_l_1.jpg

Tovább

Kifizetődő-e a kifizetés?

avagy, megéri-e nekünk ingatlanost fogadni?

Elég sokat beszélek az ingatlanirodákról, mert úgy gondolom, hogy igen is van létjogosultságuk, és minél nagyobb körhöz szólhatok, annál jobban megismerhetik a velük kapcsolatos tudnivalókat, érveket és ellenérveket, valamint nagyobb rálátást kaphat mindenki az őket – jogosan és jogtalanul – ért kritikák valódiságáról.

 

11716161_l.jpg

Tovább

Milyen ingatlan a legjobb befektetés?

Kétségtelen, hogy a kedvező finanszírozásnak, az állami támogatásoknak (CSOK), és az egyre kedvezőbb hiteleknek köszönhetően ismét fellendült az ingatlanpiac.

Az, hogy mit érdemes vásárolni, nyilván igények sorozata dönti el, tehát, hogy mi a valós cél az ingatlannal. Ha valaki pusztán befektetni kíván, és azt nézi, hogy mit éri meg vásárolni a legjobban, akkor láthatja, hogy ez még mindig a garázs.

52519479_l.jpg

Tovább

Hozd a (hol) Napot a házba!

Igen sokszor beszélünk arról, hogy lassacskán már valóban eljön az idő, hogy a fosszilis energiahordozók teljesen kimerülnek a Földön. Az is ismeretes már majd’ mindenki számára, hogy ez milyen óriási hatással lesz az emberekre – mint a fogyasztó társadalomra.

Ezért is olyan fontos, hogy még többet beszéljünk a megújuló energiaforrásokról, mint például a hőszivattyú, vagy épp a napenergia.

 

49589598_l.jpg

Tovább

Ki örököl, ha nincs örökös? Ki lehet örökös? Mi lesz értékeinkkel?

A világ változatos, mi különbözőek vagyunk, ez így van rendjén. Az emberek egy része családos, a másik részének nincsenek gyermekei. Általános esetben azonban – életünk végére – már mindnyájunknak vannak bizonyos értékei, ingó-és ingatlan vagyona egyaránt.

Mi történik akkor, ha halálunkkor nincs kire hagyni ingatlanunkat, illetve nem  rendelkezünk annak sorsáról még életünkben (végrendelet)?

40810948_l.jpg

Tovább

Ahol a voksolás sokba kerülhet

avagy a jó ügyvéd kiválasztása létfontosság ingatlan adásvételnél is!

Az olcsó, néha a legdrágább! Szokásomhoz híven egy szólással élve próbálom érzékeltetni a téma fontosságát és a körültekintő, megfontolt választás szükségességét.

Igen, néha a drága az olcsó, különösen akkor, ha távlatokban is gondolkodunk, és azt is belekalkuláljuk döntésünkbe, hogy a voksolásnak bizony ügyvéd esetében  is magas lehet az ára – utólag.  A tapasztalt és valóban hozzáértő jogi szakember kiválasztásán igen sok múlhat, ez az egyik olyan dolog, ahol aztán végképp nem szabad spórolni

54310483_l.jpg

Tovább

Ha már egyszer építkezik…..

Avagy, legyünk tisztában a műszaki vezető felelősségével és feladatkörével!

Építkezéskor – remélhetőleg ezzel mindenki tisztában van – előírás a műszaki vezető megléte a munkálatok bizonyos stádiumaihoz. Egy művezetőnek különféle módon meghatározott törvényeknek kell eleget tenni.

A jogszabályokban rögzített feladatot minden esetben kötelessége ellátni a megbízott szakembernek, még abban az esetben is, ha azt egyébként szerződésben nem rögzítették! Ez fontos információ, hiszen hasznunkra lehet az esetleges, később felmerülő vitás kérdésekben!

 54557391_l.jpg

Tovább

A kisajátítás – mint lehetséges „megoldás”

„Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben lehet és csak teljes, feltétlen és azonnali kártalanítással.”

Ezt mondja ki a magyar Alkotmány, de vajon egészen pontosan mit is jelentenek ezek a szavak? Mit és hogyan sajátíthat ki az állam a tulajdonosától?

Mit jelent ebben az esetben a közérdek?

54537904_l.jpg

Tovább