Rétköz Vagyonértékelő blog.

A kisajátítás – mint lehetséges „megoldás”

2017. február 14. - Az értékbecslő

„Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben lehet és csak teljes, feltétlen és azonnali kártalanítással.”

Ezt mondja ki a magyar Alkotmány, de vajon egészen pontosan mit is jelentenek ezek a szavak? Mit és hogyan sajátíthat ki az állam a tulajdonosától?

Mit jelent ebben az esetben a közérdek?

54537904_l.jpg

Tovább

Rissz-rossz ingatlan – senki többet?

Előző írásomban próbáltam felvázolni annak lehetőségét, hogy – apró odafigyeléssel és egy csekély anyagi ráfordítással – megnövelhetjük az ingatlanunkra való érdeklődést, és végeredményként a nyertes-nyertes pozíciós adásvételi szerződés megkötését.

Most arra próbálok rávilágítani, hogy semmi nem az, aminek látszik, kvázi a lepusztult lakásoknak is megvan a megfelelő piaca. Főleg, ha az ingatlan „jónak mondható” környéken van.

 14805664_l.jpg

Tovább

Mennyi az annyi? Avagy hogy éri meg jobban?

Ha valaki eladásra kínálja ingatlanját, önkéntelenül is felmerül a kérdés, hogy mi a kifizetődőbb számára, ha felújítva értékesíti, vagy a csinosítást, és az esztétikai- higiéniai teendőket is ráhagyja a vásárlóra? Statisztikák léteznek erre is, hogy mi a jobb megoldás, de ettől függetlenül mindenkinek magának lehet és kell is eldönteni, mit kezd a kétirányú lehetőséggel.

Mivel statisztikák, ahogy fentebb említettem léteznek, én a személyes véleményemmel tudok állást foglalni ebben a témában.

50901997_l.jpg

Tovább

Az eladni kívánt ingatlan is érték!

A halogatás anyagi veszteséget eredményezhet

Néha a nemtörődömség vagy, a több pénz reménye súlyos anyagi veszteséggel jár egy ingatlan meghirdetésekor.

Van olyan eset is, amikor egy tulajdonos sem kiadni, sem eladni nem kívánja ingatlanát, az pedig évekig lakatlanul áll. Kiadni talán azért nem akarja, mert rengeteg rossz tapasztalatot hall a bérlőkkel való problémák miatt.

Van megoldás erre is, mert pusztán egy megfelelő lakásbérleti szerződéssel kivédhetjük a problémákat, és bebiztosíthatjuk magunkat.

54044313_l.jpg

Tovább

Évszakok – mint az ingatlaneladás kétélű katalizátorai

Házat venni télen, eladni viszont tavasszal érdemes! Ha ingatlan hirdetéseket böngészünk, akkor bizony egyértelműen látjuk, hogy a családi házak árai az őszi-téli időszakban igen csak alsó régióban vannak. Azok az eladók, akik a melegebb időszakban, tehát mondjuk az ősz kezdetéig nem tudták értékesíteni kertes házukat, kénytelenek voltak erőteljes árcsökkenést végrehajtani. Így, talán lett némi esélyük az eladásra a hűvösebb időszakok beköszöntével is. Ha a ház mégsem kelne el, akkor pedig új reménnyel kecsegtethet a jó idő. A tavasz vagy a nyári hónapok jobb időszakok a házvásárlásra – persze akkor már más áron!

28913119_l.jpg

Tovább

Az eladás anyagi vonzatai

Hogyan adózunk az eladott ingatlan után?

Ingatlan eladásakor a befolyt jövedelemről adóbevallásunkban mindenképp nyilatkoznunk kell, tehát azt be kell vallanunk.

Az eladásból származó bevétel után adóznunk is kell, mégpedig az ingatlan megszerzése és eladása időpontjának függvényében, nem mindegy tehát, hogy mikor vásároltuk majd mikor értékesítjük azt! Illetéket nem kell fizetnünk, ha eladjuk az ingatlant.

51886574_l.jpg

Tovább

Az adásvételi szerződés – Az eladás anyagi vonzatai

Adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés megkötése előtt, a felek minden kérdésben megállapodnak, az eladó eladja, a vevő pedig megvásárolja az ingatlant, a kialkudott vételárnak megfelelő összegben. Amint azt említettem, minden olyan fennálló helyzet és körülmény fontos, melyet a feleknek lényegre törően, ám megfelelő részletességgel kell a szerződésbe belefoglalniuk.

48171202_l.jpg

Tovább

Kik azok a „specialisták”?

Egy eladásra – kiadásra kínált ingatlan akár évekig is parlagon heverhet, állapota folyamatos romlásnak van kitéve, ha a tulajdonos nem tud sem időt, sem energiát fektetni az értékesítésbe, bérbeadásba. Meghirdeti ugyan a lakást, vagy házat, de idő- és hozzáértés, kellő odafigyelés hiányában a szerződéskötés gyakran évekig várat magára. Először is nézzük meg, hogy miért hozunk valóban jó döntést, ha segítséget veszünk igénybe, mégpedig egy hatékony és „szakosodott” segítséget!

51502439_l.jpg

Tovább

A hirdetésfeladás – magánakcióban

A hirdetésfeladás maga, nem igényel szakértelmet, de okos és előnyöket kiemelő szövegezést igen!

Elvi szinten persze lehet ezzel vitatkozni, gyakorlatilag azonban, ugyan olyan jó hirdetést tud feladni egy magánszemély – ingatlantulajdonos – mint egy ügynökség, mégsem tudnak sok esetben versenyezni azokkal.

Miért?

Mert eleve hátrányos helyzetből indulnak. Az irodák egy sor komplett hirdetési csomagot vásárolnak meg egyszerre. s ez lehetővé teszi számukra, hogy korlátozás nélküli mennyiségben adjanak fel hirdetéseket. Mindezt – most figyelj! – körülbelül ugyan annyi pénzért, mint amennyit kifizet egy magánszemély – havonta – egyetlen egy megjelenésért! Pestiesen szólva, ez nem semmi!

51921922_l.jpg

Tovább

Alábecsülheted, ha nem becsülteted!

avagy…az értékbecslő fontossága

Amikor szeretnénk eladni ingatlanunkat, nagyon sokszor egyéni „akciókba” kezdünk, remélve az anyagi megtakarítást, és saját magunkba fektetett bizodalmunk az egekig képes megnőni. Azt gondoljuk, mi leszünk az elsők, akik majd megváltják a világot és mindenféle segítség nélkül - noha tapasztalattal és hozzáértéssel nem rendelkezünk - jó nagy haszonnal, értékbecslő nélkül, ingatlanszakember nélkül, pillanatok alatt értékesítjük lakásunkat, házunkat.

57957822_l.jpg

Tovább