Rétköz Vagyonértékelő blog.

Tavasszal nem csak a medvék ébrednek!

Ingatlan eladás-vásárlás a téli álom után

2018. április 22. - Az értékbecslő

Lassan, ám de biztosan itt a tavasz. Vagy lehet, hogy egyből a nyár?

A lényeg, hogy jönnek a jó idők, vége a télnek. Ilyenkor az ingatlanpiac is kezd felébredni, óriási fellendülés tapasztalható a téli álom után az értékesítők és a vásárlók aktivizálódásában is.

Télvíz idején inkább csak információkat gyűjtenek az emberek, a tavasz közeledtével azonban szívesebben teszik már kézzelfoghatóvá elképzeléseiket. Egyre sűrűbben nézelődnek az eladó ingatlanok kínálatában.

Persze az is befolyásolhatja a vásárlási szándékot, hogy a bankok éppen milyen konstrukciójú hiteleket kínálnak, mekkora a hajlandóságuk a kölcsönökre.

Ma azt mondhatjuk, hogy ezzel gyakorlatilag nincsen probléma, hiszen – „köszönhetően” a közelmúlt rossz tapasztalatainak a kölcsönt felvevők tekintetében – elég könnyedén kaphatunk hitelt, ha megfelelünk az intézetek elvárásainak.

Így aztán a telkek iránt is megnövekszik az érdeklődés, hiszen egyre nagyobb bátorsággal fognak bele az emberek építkezésekbe. A CSOK megjelenése is fokozottan segítheti a vásárlási hajlandóságot, hiszen a támogatás lehetővé teszi azok számára is az építkezést, és/vagy vásárlást, akiknek enélkül nem sok esélyük lenne.
tavaszi_alom.jpg

Tovább

Pörgesd fel saját ingatlaneladásod ingyen!

3+1 katalizátor, nulla forintért!

Nem kell nagy dolgokra gondolni, ám azok mégis óriási eredménnyel járhatnak! A dolog rendkívül kézenfekvő és nincsen benne innováció, legfeljebb igényesség.

Az eladni kívánt (a kiadásra váró szintúgy) ingatlan villámgyors eladását számos dologgal katalizálhatjuk és gyakorlatilag egy fillérünkbe sem kerül.

Talán a legfontosabb dolog, ha sikerrel szeretnénk járni a lakás, ház eladásában az, hogy mindig a leendő vevő fejével kell gondolkodnunk. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene becsülnünk, vagy épp az egekig magasztalnunk eladó sorban lévő ingatlanunkat. Sokkal inkább arra gondolok, hogy az érzelmekre kell hatnunk, hiszen emberek vagyunk, s tetteink, döntéseink nagy részét érzéseink alakítják.

„Namármost”, óriási eredménye van, ha megpróbálunk úgy hozzáállni az eladáshoz, hogy egykor mi is vásárlók voltunk (még lehetünk is) és az első benyomásunk, az ingatlannal kapcsolatos jó-vagy épp kellemetlen érzéseink késztettek döntésre bennünket.

ingatlaeladas_ingyen.jpg

Tovább

„…….Azért a víz az úr…..”

Nap süt, kék az ég, zöld a pázsit….

Nap süt, kék az ég, zöld a pázsit….

Ezzel a vidám kis népdallal indítom írásomat, mégpedig azért, mert lassan, de biztosan közeledünk a tavasz felé. Ingatlanokról alkotott szemléletünk pillanatok alatt meg tud változni a jó idő közeledtével. Sokan gondolják másképp ilyenkor, amit mindig mondogatnak….”Nincs is jobb a panelnál, nem kell havat lapátolni, nem kell füvet nyírni….” és még sorolhatnám az érveket. 

Nyilván sokszor valóban van is létjogosultsága ezeknek a kijelentéseknek, de bizton állíthatom, hogy az esetek nagy többségében, valóban elgondolkodunk a természet valódi közelségének lehetőségére otthonunkban, a jó idő közeledtével.

Itt azonnal megemlítem, hogy nyilván vannak szerencsés emberek, akik választhatnak. Hétvégi ház és panelrengeteg között, hiszen mindkettővel rendelkeznek. Így aztán lehetőségük van itt is, ott is élvezni a két féle kényelem és lehetőség között. Nyáron itt, télen ott.

Aki viszont még nem ilyen szerencsés, de mondjuk most kezd el gondolkodni azon, hogy hol is vásároljon magának hétvégi házat, annak egy dologra szeretném felhívni a figyelmét. Legfőképp azoknak, akik úgy tervezik, „biztosra mennek” a természet közelségét megspékelik egy vízparttal.

Vízparti nyaraló – légy biztos benne, légy biztosítva!

Valljuk be, ha relaxálni készülünk, vagy csak spontán álmodozunk, hol képzeljük el álmaink házát, abba azért kilencven százalékban benne van a víz is. Általában állóvíz, kristálytiszta, sportolásra is alkalmas, horgászok is nyugalmat lelnek a partjainál, vagy már az is hihetetlen megkönnyebbülés, ha munka után kiülünk a teraszra és nézzük a hullámokat.

Mondhatni tökéletes. Ki ne álmodozott volna már ilyesmiről?

Belelóg a „vízbe a láb”? Olyan közel legyen a part, hogy tényleg szinte a lábunkat nyaldossák a hullámok? Nos, igen. Tényleg szívmelengető.

Egyáltalán nem szeretnék arra bíztatni senkit, hogy ha megteheti, ne tegyen szert egy ilyen ingatlanra, pusztán csak elővigyázatosság, amit leírni készülök.

Hazánkban is egyre inkább találkozunk belvizekkel, árvizekkel, s ilyenkor joggal tartunk attól, mi van, ha minden pénzünk egy vízparti ingatlanban van és beüt a krach.

Ha teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családunkat, anyagi javainkat – ami persze 100 százalékig sosem létezik – érdemes –e egy közvetlen vízparti házat vásárolni, ennek tudatában? Hiszen már hazánkban is szinte minden évben ki vagyunk téve természeti katasztrófáknak. Áradások évente jellemzőek, leginkább a Duna és a Tisza partjain élők érzik ez.  A Duna áradása miatt például nem egyszer előfordult már, hogy a kétszáz méteres (sőt több is) körzetben papíron figyelmeztették az ott lakókat a katasztrófahelyzet okán történő intézkedésekről, az esetleges kilakoltatásról nem is beszélve.

vizparti_haz.jpg

Tovább

„A törvény nem tudása…”.avagy dühítő a felelősség?

Hamarosan itt a tavasz, színesednek, virágba borulnak a kertek, csodaszép virágágyások díszítik a „portánkat”. Aki nem olyan szerencsés, hogy családi házban él, vagy egyáltalán nem is vágyik erre, annak is fontos a természet közelsége, így az emeletes házak ablakiban, erkélyein is megjelennek a balkonládák – virágzó növények tarkítják a panelrengeteget.

Gondolom, nem vitatjuk, hogy ez bizony szívmelengető látvány. Nem szeretnék mindenben hibát keresni, távol áll tőlem az is, hogy valakit a növényültetésről lebeszélnék. Pusztán erről jutott eszembe, milyen felelősséggel tartozunk otthonunkban és igen – még otthonunkon kívül is – egy bizonyos területen.

Egy egyszerű példa erre pont egy balkonláda „esete”, mely csaknem „agyonütött” egy járókelőt. Szerencsére csak majdnem, így az ijedtségen kívül nem történt semmilyen sérülés. Persze történhetett volna. Ezért nem árt jó előre gondolkodni.

Vannak olyan panelházak, ahol a társasházi szabályozás értelmében tilos virágládát erősíteni a balkonokra, gyanítom pontosan ilyen megfontolásból. Ennek ellenére persze – mint sajnos minden más szabályt – sokan megszegik. Nyilván nem rosszindulatból, nyilván otthonuk szebbé tétele miatt, mégis lehet, hogy felelőtlenül. Ilyen szabályozás – a fent említett történetből is kiderül – sosem véletlenül születik meg.

Mindig az épület tulajdonosa a felelős akkor is, ha az épület valamely részeinek lehullásával, illetve egyéb hiányosságok révén kárt okoz valakinek. Társasház esetén nyilván az épület tulajdonosai a tulajdonostársak, tehát maga a lakóközösség. Felújítás, karbantartás esetén is kizárólag akkor mentesül a felelősség alól maga a társasház, ha a vonatkozó szabályokat nem sértette meg, és megelőzés érdekében is megtette a törvényben foglalt kikötéseket és intézkedéseket.

feleloseg_tarsashazban.jpeg

Tovább

A közös költség visszavág-(hat)?

Társas házban élsz, közös költséget muszáj fizetned. Amikor lakást vásárolsz, ezzel is tisztában kell lenned, ha ott élsz, akkor nyilván meg is tapasztalod a havi „restanciádat”.

Ennek a költségnek az összege persze házanként változó és több mindentől is függ. Általában tartalmazza a lépcsőházi világítást, az ott lévő – ha van – fűtés költségét, illetve az esetlegesen felmerülő hibák javítására, felújításra, korszerűsítésre fenntartott tartalékot. Van olyan ház is, ahol a kábeltévé előfizetés is a közös költség része.

A társasházaknak általában közös képviselőjük is van, aki – jó esetben – szigorúan felügyeli, hogy a lakók havi rendszerességgel fizessék a költséget, nehogy elmaradás legyen, amiből bizony komoly problémák adódhatnak.

Van ellenben olyan esetre is példa, nem is kis számmal, hogy az elmaradásokra valójában csak akkor derül fény, ha konkrét kiadásokra van szükség, például a ház felújítása kerül napirendre.

Joggal állíthatjuk tehát, hogy a közös képviselet odafigyelése azt eredményezheti, hogy közös költség tartozás ne halmozódhasson fel, megelőzve ezzel a többi tulajdonostárs – szintén nem jogtalan – felháborodását és bosszúságát. Ha ugyanis tartozás halmozódik fel, az az egész házra vonatkozik abban az esetben, ha mondjuk sürgős felújítási munkálatokra van szükség. Ha tartozás van, akkor mielőbb rendezni kell a kintlévőségeket és intézkedni kell a tartozások érvényesítésére, behajtására. Ennek hiányában el sem kezdik a munkálatokat.

Ami ennek a cikknek a megírására késztetett, az nem más, mint egy ismerősöm „esete”, aki pár évvel ezelőtt vásárolt meg egy társasházi lakást.

Mondhatjuk, hogy felelőtlenül, de a lényeg, hogy nem tájékozódott arról, hogy van-e esetleg közös költség elmaradása a tulajdonosnak, akitől az ingatlant megvásárolta.

Nos, mi a teendő ilyenkor?

kozos_koltseg.jpg

Tovább

Adásvételi - bérleti szerződés anyagi vonzatai

Nagyon fontos tudni, hogy adásvételi szerződést nem köthetünk ügyvéd közreműködése nélkül. Ekkor a jogi szakember minden olyan információt a rendelkezésünkre fog bocsájtani, amire szükségünk lesz az okirat hivatalos megírásához. Ennek az is a célja, hogy az üzlet bármiféle anyagi veszteség nélkül köttessen meg. A szükséges dokumentumokat beszerzi helyettünk, illetve ellenőrzi, hogy az eladásra szánt ingatlan rendelkezik-e azokkal a következményekkel, melyek feltételei az értékesítésnek. (pl. nem áll-e végrehajtási eljárás alatt, tényleg az eladó tulajdonában van-e, stb.)

Tartalmi elemek-adásvételi szerződésnél (nemrég megjelent könyvemből)

Ezeket az adatokat a szerződésnek mindig tartalmaznia kell:

  • a lakás, ház eladójának és vevőjének személyes adatait – név, születési hely, születési idő, anyja neve, lakcíme, személyazonosító jele, adóazonosító száma – szervezet esetében annak megnevezése, statisztikai azonosítója, székhelye, és cégbírósági bejegyzésének száma
  • a felek állampolgárságára vonatkozó nyilatkozatot
  • az ingatlan pontos címét és helyrajzi számát
  • a vételár pontos összegét
  • a vételár kifizetésének módját és természetesen annak ütemezését
  • a szerződéssel létesíthető elővásárlási jog, vételi jog, eladási jog (Ptk. szabályai szerint)
  • a birtokbaadás részleteit
  • az eladó végleges (visszavonhatatlan) hozzájárulását a saját tulajdonjogának törlésére a földhivatali eljárás során

 

ingatlan_adozas.jpg

Tovább

Az energia nem vész el! És tényleg nem!

Érdemes-e energiatakarékos házat építeni?

Pár szóban, úgy tudnék erre válaszolni, hogy igen, saját magunknak. Ez persze csupán az én nézőpontom. Személyes vélemény egy olyan ember tollából, aki maga is ilyen házban él, nem kevesebb, mint hat éve. Otthonom egy passzív ház, melyet még anno saját cégemben építtettem.

Elég egy kis odafigyelés, egy kis körültekintő tervezés és alig kerül többe, mint egy „normál” ház. Ezzel persze lehet vitatkozni, de a tények alátámasztják állításomat.

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a házat vásárolni kívánó érdeklődőket szinte egyáltalán nem érdekelte – legalább is akik az általam építtetett házak iránt mutattak érdeklődést -, hogy milyen az ingatlan valós műszaki tartalma. Őszintén szólva ez számomra döbbenetes volt, és ma is az.

Azok, akikkel én kerültem – vagy kerülhettem volna – üzleti kapcsolatba, akik az általam építtetett házakat nézegették, szinte kivétel nélkül csak a négyzetméter árakat hasonlítgatták össze a hagyományos építésű ingatlanokéval.

passzivhaz.jpg

 

Tovább

Fizetésemelés kontra lakásárak

Vajon hányan kaptunk fizetésemelést idén januárban? Vajon érezzük-e, hogy ezzel könnyebb lesz havonta fenntartani magunkat, vajon érezzük-e, hogy idén akkor végre belevághatunk egy lakásvásárlásba? Vajon elég lesz-e a fizetésünk arra, hogy innentől ne a lakbért kelljen kifizetnünk, hanem egy saját otthon törlesztőrészleteibe invesztáljunk? Vajon idén már hitelképesek leszünk-e, és ha igen, mekkora részlet az, amit biztonsággal be tudunk vállalni?
A helyzet az, hogy a lakásárak jóval nagyobb iramban és mértékben nőnek, mint a fizetések. Nincs mit szépíteni ezen – persze itt is vannak szélsőségek, de nyilván értjük, hogy én most nagy általánosságban beszélek. Ha így van, akkor pedig megállja a helyét a fenti kijelentés.
Ha valaki ennek ellenére – vagy pont ezért – idén lakásvásárlásra szánná el magát, annak szeretnék néhány tanáccsal szolgálni. (Bővebben is olvashatnak erről nemrégiben megjelent könyveimben.)

fizetes_emeles.jpg

Tovább

Burkolóm Bécsből készít „szelfit”

Csak mekk mesterek maradtak?

Noha rengeteget beszélünk arról, hogy az ingatlanpiac a ki tudja hányadik fénykorát éli, noha a lakásárak rég nem látott mértékben kúsznak az egek felé, noha a kínálat és a kereslet egyáltalán nincsen összhangban, nem árt arra is figyelmet fordítani, hogy lassan nem lesz mit eladni.

Kicsit szélsőség – bevallom – amit itt kifejezésre juttatok, mégis úgy érzem, érdemes komolyan venni és végre valóban nyitott szemmel járni, tovább megyek…talán tenni is valamit, hogy fenti állításom minden félelmünk ellenére sose igazolódjon be.

szakmunkasok_kulfoldre.jpg

 

Tovább