Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

„…….Azért a víz az úr…..”

Nap süt, kék az ég, zöld a pázsit….

2018. április 01. - Az értékbecslő

Nap süt, kék az ég, zöld a pázsit….

Ezzel a vidám kis népdallal indítom írásomat, mégpedig azért, mert lassan, de biztosan közeledünk a tavasz felé. Ingatlanokról alkotott szemléletünk pillanatok alatt meg tud változni a jó idő közeledtével. Sokan gondolják másképp ilyenkor, amit mindig mondogatnak….”Nincs is jobb a panelnál, nem kell havat lapátolni, nem kell füvet nyírni….” és még sorolhatnám az érveket. 

Nyilván sokszor valóban van is létjogosultsága ezeknek a kijelentéseknek, de bizton állíthatom, hogy az esetek nagy többségében, valóban elgondolkodunk a természet valódi közelségének lehetőségére otthonunkban, a jó idő közeledtével.

Itt azonnal megemlítem, hogy nyilván vannak szerencsés emberek, akik választhatnak. Hétvégi ház és panelrengeteg között, hiszen mindkettővel rendelkeznek. Így aztán lehetőségük van itt is, ott is élvezni a két féle kényelem és lehetőség között. Nyáron itt, télen ott.

Aki viszont még nem ilyen szerencsés, de mondjuk most kezd el gondolkodni azon, hogy hol is vásároljon magának hétvégi házat, annak egy dologra szeretném felhívni a figyelmét. Legfőképp azoknak, akik úgy tervezik, „biztosra mennek” a természet közelségét megspékelik egy vízparttal.

Vízparti nyaraló – légy biztos benne, légy biztosítva!

Valljuk be, ha relaxálni készülünk, vagy csak spontán álmodozunk, hol képzeljük el álmaink házát, abba azért kilencven százalékban benne van a víz is. Általában állóvíz, kristálytiszta, sportolásra is alkalmas, horgászok is nyugalmat lelnek a partjainál, vagy már az is hihetetlen megkönnyebbülés, ha munka után kiülünk a teraszra és nézzük a hullámokat.

Mondhatni tökéletes. Ki ne álmodozott volna már ilyesmiről?

Belelóg a „vízbe a láb”? Olyan közel legyen a part, hogy tényleg szinte a lábunkat nyaldossák a hullámok? Nos, igen. Tényleg szívmelengető.

Egyáltalán nem szeretnék arra bíztatni senkit, hogy ha megteheti, ne tegyen szert egy ilyen ingatlanra, pusztán csak elővigyázatosság, amit leírni készülök.

Hazánkban is egyre inkább találkozunk belvizekkel, árvizekkel, s ilyenkor joggal tartunk attól, mi van, ha minden pénzünk egy vízparti ingatlanban van és beüt a krach.

Ha teljes biztonságban szeretnénk tudni magunkat és családunkat, anyagi javainkat – ami persze 100 százalékig sosem létezik – érdemes –e egy közvetlen vízparti házat vásárolni, ennek tudatában? Hiszen már hazánkban is szinte minden évben ki vagyunk téve természeti katasztrófáknak. Áradások évente jellemzőek, leginkább a Duna és a Tisza partjain élők érzik ez.  A Duna áradása miatt például nem egyszer előfordult már, hogy a kétszáz méteres (sőt több is) körzetben papíron figyelmeztették az ott lakókat a katasztrófahelyzet okán történő intézkedésekről, az esetleges kilakoltatásról nem is beszélve.

vizparti_haz.jpg

 Sokaknak – sajnos – ez turisztikai látványosság, és sokszor több a fényképezős látogató a Duna-parton, mint az helyi lakos, aki reménykedve szeretné konstatálni a folyó apadását.

Némi megoldást  jelenthet – legalább is anyagilag – egy jó (!) lakásbiztosítás, ám az a tapasztalat, hogy például az ártérben elterülő üdülő övezetekben lévő ingatlanokra kevesen kötnek. Oka talán az lehet, hogy ezek a biztosítások magasabb díjjal köthetőek, nyilván a kockázat miatt, de pontosan ezért kellene elgondolkodni rajta! Ha az esetlegesen bekövetkező kár mértékére gondol valaki, okosan dönt, ha ennek ellenére megköti a biztosítását.

Noha hazánkban az ingatlanok több, mint hatvan százaléka (lehet, hogy már ennél is több) rendelkezik biztosítással, mégis azt látom, néha pontosan azok a vízparti ingatlanok maradnak ki ebből, melyeknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Mármint a tulajnak. Mivel „Késő bánat, eb gondolat”, arra bíztatok mindenkit, fontolja meg a biztosítás lehetőségét. Mondom ezt azért, mert az ingatlanbiztosítások nagy százaléka még mindig – sajnos – csak azért köttetik meg, mert lakáshitelt ennek hiányában nem lehet felvenni.

Én azt mondom: Aludj nyugodtan és biztosítottan, élvezd ki a természet adta élményeket teljes mértékben, ha megteheted. Nem az a megoldás, hogy nem veszel vízparton ingatlant, sokkal inkább az, ha biztonságban tudod – ismétlem – legalább anyagilag.

A közelmúltban megjelent könyveimben a biztosításról is bővebben írok, szeretettel ajánlom elolvasásra.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6013798742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása