Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Dobozba kerülhetnek az ingatlanosok?

A RICS kezdeményezése vajon meddig jut el?

2017. november 13. - Az értékbecslő

A tisztázatlan tanácsadói szerepkörök miatt számos esetben érdekellentétek tapasztalhatóak. Nem másért, mint azért, hiszen sokszor egy és ugyan az a tanácsadó cég képviseli a bérlőt és a bérbeadót is – olvastam nemrégiben egy közleményben.

Az ingatlanos ügyekben felmerülő – nem ritkán óriási – pénzmozgásokat próbálják egy szabályozással megoldani, melyek akár lakásbérleti, vagy eladási, tehát adásvételi szerződéskor szereznek létjogosultságot.
valtozik_az_ingatlanozas.jpg

A kezdeményezés a RICS-nek köszönhető. (Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. A társaság székhelye azóta is a Great George Street és a Parliament Square sarkán található. 1946-ban a társaság megkapta a királyi előtagot és a szigetországban azóta is a Royal Institution of Chartered Surveyors nevet viseli. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja.).

Az RICS a legnagyobb tagsági bázissal az Egyesült Királyságban valamint a Nemzetközösség országaiban rendelkezik. A kontinentális Európában 4075 tagja van. Magyar tagszervezete, az 1997-ben alakult RICS Magyarország (korábban Okleveles Ingatlanszakértők Magyar Szövetsége), jelenleg több mint 160 fős létszámot tudhat magáénak, elnöke Michael P. Smithing FRICS. A tagságot meghatározott idejű felkészülés után lehet megszerezni - a jelölt szakmai és tanulmányi hátterének függvényében.

Forrás: Wikipedia

 Mi sem bizonyítja jobban, hogy van keresnivalója ennek a „szabályozásnak”, mint az, hogy egy bérlő és egy bérbeadó mindig érdekellentéttel van jelen a tranzakcióban. Akárhogy is szépíthetjük a dolgot, ez azért nyilvánvaló. Hiszen aki lakást szeretne bérelni, nyilván a legrugalmasabb feltételeket kívánja előnyben részesíteni, arról nem is beszélve, hogy nyilván a legalacsonyabb bérleti díjat kívánja fizetni. A bérbeadó ezzel szemben persze pont az ellenkezőjét szeretné. Ezért aztán nehéz helyzetben lehet egy olyan bérlő – a fentiekből nyilvánvalóan látszik -, akit ugyan az az ingatlanos „képvisel”, aki a bérbeadót is – pláne, ha ez a közvetítő mondjuk ideje nagyobb részében bérbeadással foglalkozik. Ezért aztán a jól behatárolt üzleti érdekei a bérbeadókhoz „láncolják”.

Látható, hogy tulajdonképpen tényleg időszerű ez a felvetés, hiszen olyan „szerv”, vagy érdekképviselet nem igen van, aki tisztába teszi, hogy valóban kit érdemes egy tranzakcióban képviselőnek – tényleges, tisztességes értelemben – választani.

Egy- a jövő év januárjától érvényes RICS szabályozás lehetővé-sőt, kötelezővé teszi, hogy az ingatlanszakma összes szereplője, munkatársa a szabályozásoknak megfelelően, bizonyos keretek között folytathatja csak a rá rótt megbízásokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Elsősorban azt,  hogy az ingatlanos szakember teljes körű tájékoztatást köteles adni a bérlőnek, hogy rendelkezik e megbízással egy konkrét ingatlannak kapcsolatban, mondjuk bérbeadás tekintetében. Így aztán a bérlő segítséget kap abban, hogy tisztában legyen a viszonyokkal – mármint, hogy ki-kivel áll megbízásban, ergo-kit képvisel. Természetesen ezzel világossá válik, hogy az adott közvetítő érdeke mely oldalon élvez prioritást.

Továbbá az is szabályozás lesz – ezzel egyidejűleg, hogy ugyan abban az ügyben a bérlő és a bérbeadó érdekét NE képviselje, tehát egy ügyben nem járhat el kétféle képviselőként, mindkét félnél. Tiltva lesz a kettős ügynökség.

Tudjuk, hogy van – nem kevés – ellentét az ingatlanos szakmában és ezt nem minden esetben tudjuk-tudják hatékonyan kezelni. Így a közvélemény aggodalma bizony, jogos. Viszont a RICS tagokra kötelezővé váló szabályozás esélyt ad arra, hogy a szakmába vetett bizalom növekedjen – sőt, mi több, talán meg is maradjon stabilan. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel átláthatóbb lesz.

Zárszó ismét saját tollamból: Nyertes-nyertes pozíció megtalálása, elérése és megtartása. Számomra nagy öröm, hogy e felé tartunk.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr213263317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása