Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kelj fel Jancsi!

Mindig más a „hibás”?

2017. november 06. - Az értékbecslő

Apró betűk mindenhol vannak?

Amikor hitelt szeretnénk felvenni érdemes jó alaposan tájékozódni és minden lehetséges eshetőségre felkészülni. Ezzel nem csak azt kerülhetjük el, hogy – jó magyar szokás szerint – másokat hibáztassunk anyagi csődünkért, vagy mondjuk Petőfit a füstbe ment terveink miatt….., hanem azért is, nem mellesleg – hogy ne okolhassuk saját magunkat sem, elkapkodott, felelőtlen döntésünk miatt.

lehet_rossz_dontes_ingatlan_vasarlasnal_is.png

A csak futtában való tájékozódás, az itt-ott hallott információk vajmi kevés bizodalomra adnak okot és a meggondolatlan hitelfelvétel bizony tönkreteheti életünket.

Olyankor jönnek aztán a (jogos vagy jogtalan) vádaskodások, mindenki hibás lesz a szemünkben: a hitelintézet, az ügyintéző munkatárs, a szomszédunk, az állam, az adó és az időjárás is….mert ugye, hogy rossz szelek fújnak mostanság.

Azért, hogy fenti bevezető ránk ne lehessen érvényes, több oldalról is tanácsos tájékozódni és olyan hitelt választani, ami valóban kiszámítható és ami valóban a legjobban „megéri” számunkra.

Nem kérdés, hogy ki a „hibás” viszont, ha ellehetetlenedett helyzetbe kerültünk. Nem a tévéreklám, nem az, aki el akarja hitetni velünk a „tuti” üzletet, vagy aki el akarja adni nekünk a termékét! Hát akkor ki? Természetesen az, aki bedől, természetesen az, aki nem jár utána a valós tényeknek. Nem hangzik túl jól, ugyebár….mégis ez az igazság.  A szabad akarat törvénye az életünkben hozott döntéseinkre is maradéktalanul érvényes.

Akkor mégis, mi az okosság? Milyen hitelt válasszunk, ha már kölcsönkérésre kényszerülünk?

A PSzÁf táblázatai anno- (Megszűnt 2013-ban, jogkorét a Magyar Nemzeti Bank vette át) például nyilvánvaló segítség lehetett a hitel kiválasztásában, természetesen azért, mert nem minden ember számára felel meg egy azonos konstrukció. A táblázat egyébként azt is nyilvánvalóan megmutatta, hogy mire számíthatunk évek múltán, s, hogy olyan hitelek is részt vesznek a repertoárban, melyeknél jól látható, hogy tíz év múlva még mindig többel tartozunk az eredetileg felvett hitelnél….mert még mindig a kamatokat fizetjük… Kvázi, előre láthatjuk a feltételeket. Ilyen segítséget ma is kaphatunk egy pénzügyi szakembertől!

Mindig Te döntesz!

Vedd fontolóra, hogy milyen futamidővel és milyen intervallumon belüli törlesztő részlettel tudod most – és várhatóan később is (!) – felelősséggel bevállalni a hitelt, és ne feledkezz meg a teljes hiteldíj mutatóról sem (THM).

A hitelfelvétel mindig saját felelősség, és tudni kell, hogy minél nagyobb a hitel összege, annál nagyobbak a különbségek is a különféle konstrukciók között.

A bankokat lehet vádolni ugyan utólag, de lássuk meg, hogy ez csak időpocsékolás és teljesen felesleges.

A bankok sem „szentek” persze, de nem is gonosztevők. Miért? Például, ha a másik oldalról nézzük., ha figyelembe vesszük, hogy ők szeretnének „eladni” valamit és „vevőket” keresnek. Mint ahogyan bármilyen termék értékesítésénél a cél, hogy minél többet eladhassunk abból, illetve, hogy nekünk teljes mértékben megérje, ne veszítsünk rajta, s továbbmegyek – a lehető legnyereségesebb legyen számunkra. Mi is ezt tennék. Ők is ezt teszik.

 

Akkor van lehetőség a bankokat vádolni – és ilyenkor van is értelme – ha nem közölnek velünk olyan dolgokat, amire egyébként jogszabály kötelezné őket.

 

Ki az, akit nem lehet „átverni”, másképp fogalmazva, ki az, aki saját magát okolhatja, ha rosszul sül el a dolog:

  • aki nem olvassa el a hitelszerződést részletesen, alaposan, mindenre kiterjedően
  • aki nem tájékozódik – legalább két-három banknál
  • aki nem tanul más „hibájából”, kárából
  • kizárólag a reklámokból tájékozódik és mindent készpénznek vesz, amit ott hall
  • nem kér szakértői segítséget – ha maga nem ért a pénzügyekhez

Ezzel azt akartam mondani, hogy senkitől sem elvárás, hogy pénzügyi géniusz legyen, miért is kellene? Viszont az már elvárás a biztonság érdekében, hogy hozzáértő ember segítségét kérje, mielőtt bevállalna egy húsz évre szóló hitelt magának.

Ez persze csak az én véleményem, de számomra bizonyosan megérne fizetni a tanácsadásért egy szakértőnek a saját biztonságom érdekében.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8013195636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása