Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

„Horrorfilm” a budapesti albérletekről

2017. október 01. - Az értékbecslő

Hurrá felvettek! – mondták sokan, akik valóban sok-sok álmatlan éjszakát töltöttek tanulással, számolgatva a pontokat, latolgatva a lehetőségeket, és esélyeiket, vajon bejutnak-e álmaik főiskolájára, egyetemére.

Egy új élet kezdete, a jövő megteremtésének alapjai.

Hol a „bibi”?

berbeadas.jpg

Rögtön ezután. Persze csak akkor, ha a felsőoktatási intézmény, ahová felvételt nyert a vidéki fiatal Budapesten, és/vagy jó messze van attól a helytől, ahol a fiatal él.

Most elsősorban a fővárosi helyzet már-már reménytelen képét szemléltetem, mert évről-évre megdöbbenve tapasztalom a fiatalok egyre lehetetlenebb helyzetét – albérlet ügyben.

A valóban jó bérelhető lakások már a ponthatárok kihirdetésekor szinte azonnal elkelnek. Már ezek is jóval vidéki árak fölött találnak gazdára, ám ami a fenti időintervallum után található, az vagy külleme-minősége, vagy ára miatt nem vállalható a fiatalok (persze inkább szüleik) számára.

Budapesten egyébként sincsen albérlet százezer forint/hó + rezsi alatt, de a szeptemberi időszakban ennek nem ritkán még a dupláját sem restellik elkérni a tulajdonosok.

Egy nyáron készült felmérés szerint már akkor rohamos készülődés folyt a lakástulajdonosok körében, s alig egy hét alatt közel öt százalékkal növekedett a kiadó lakások száma. Amikor aztán a ponthatárok kihirdetésre kerültek, megindult a lavina a főiskolák, egyetemek közelében lévő lakások megszerzésére. Szinte órákon belül elkelt minden kiadó lakás ezekben a régiókban, gyorsan kellett telefonálni, no és persze letenni a foglalókat.

A megszokott persze az, hogy többen próbálnak összeállni, szinte csodaszámba megy, hogy egy fiatal egyedül keres albérletet. Érthető, hiszen mostanság a fővárosban százötvenezer forint alatt már alig lehet lakást találni.

Nyilván eltérések Budapesten belül is vannak az árakat illetően, ám igencsak felhúzzák az átlagot a belvárosi árak. A peremkerületek olcsóbbak, ott lehet is találni viszonylag megfelelő állapotú és árú albérletet, mondjuk láttam kilencven-százezerért a XVII. kerületben, vagy Csepelen.

A fenti helyzetből adódóan sok szülő – akinek gyermeke felvételt nyert valamelyik pesti egyetemre – dilemmában van. Mégpedig azon tűnődnek, vajon béreljenek pár évre gyermeküknek, vagy inkább vásároljanak egy lakást?

(Tekintve, hogy a hitelek most a vételhez elég kedvezőek….s a bérlés – jó esetben – több évig lenne szükséges, hiszen a diplomát nem egy év alatt szerezzük, pláne, ha még halasztunk is.)

Első „ránézésre” nyilván a bérlet tűnik jó megoldásnak, ám – ahogy fentebb már szó volt róla – a jó lakásokért komolyan meg kell harcolni és résen kell lenni. A másik dolog, hogy – mivel a nyári szünidő alatt nem kívánjuk fizetni lakatlanul, ha a fiatal nem tartózkodik ott – minden évben harcot kell vívni az albérletekért. Arról nem is beszélve, hogy szinte évről – évre emelkednek a bérleti díjak – méghozzá jelentősen.

Ezért aztán valóban megfontolandó az egyetemi-főiskolai tanulmányok idejére ingatlant vásárolni. Amit persze később el is lehet adni, ha nem lesz rá szükség, arról nem is beszélve, hogy kiadni – ahogy láthatjuk is – bármikor lehetőségünk lesz, egy most még csak leendő egyetemista részére!

 (Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a megfelelő ingatlan az egyik – ha nem a legjobb – befektetés mindenek felett. Nemrég megjelent könyveimben részletesen írok erről a témáról is.)

A viszonylag alacsony kamatok is amellett szólnak, hogy érdemes még hitelből is elindítani a lakásvásárlást, s osztani-szorozni, hogy mi éri meg jobban. Ráadásul,  nem kell amiatt aggódnunk, találunk-e a következő tanévre lakhatást gyermekünk számára.

(Sokan a fővárosi tanulmányaik után annyira megkedvelik Budapestet, hogy ott kívánnak maradni, a munkalehetőségek szélesebb skálájára, vagy épp a mozgalmas és gazdag programokkal és szórakozási lehetőségekre hivatkozva.)

A mostanában népszerű „fogyasztóbarát” hitelekről bizonyára sokan hallottak már.

Előnye az is, hogy a benyújtott kérelmeket a bankok – melyek kínálnak ilyen típusú hitelt – az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva tizenöt munkanapon belül elbírálják, nem mellékes – ha minden feltétel teljesül – a folyósítás sem vehet igénybe több időt kettő (!) munkanapnál. (Kivéve, ha ezt az ügyfél maga kéri.)

Venni, vagy bérelni?

Valóban van létjogosultsága a kérdésnek – de ez csak az én véleményem.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6012916029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása