Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Senki többet?

Ingatlan vételnél, ingatlan eladásnál, mi a döntő pillanat?

2017. szeptember 10. - Az értékbecslő

Természetesen a megegyezés.
Mégpedig az árban. És előtte mi történik? Hát, persze, hogy alku!
Ezt a bejegyzést azért írom, mert sokan nem is tudják, hogy bizony-bizony alkuban sem árt rutinosnak lenni! Persze, nem feltétlenül a piaci alkuhoz kívánnám hasonlítani egy ingatlan árban való megegyezést, és nem is arról van szó, hogy minden héten kalapácsokat ütögetnénk, hogy tapasztalatra tegyünk szert az „alkuzásban”.

ingatlan_alku.jpg

E helyett inkább segítséget – legalább is remélem, hogy hasznos tanácsok lesznek – szeretnék nyújtani azoknak, akik most érintettek a témában, illetve várhatóan azok lesznek, s teljesen mindegy, hogy eladni szeretnének, vagy épp vásárlók oldalon szerepelnek.

Készüljünk fel erre is, nehogy pórul járjunk! Vannak ugyanis íratlan szabályok még az alku fogalomkörében is, nem kevésbé a gyakorlatban. Néha nagyon picin múlhat, s már is elúszik egy igen ígéretesnek látszó üzlet, ha nem tudjuk, hol a határ, vagy túlfeszítjük a saját és a másik fél határait. Mi – emberek – életünk nagy százalékában egó-ból működünk, ráadásul személyes érzelmek fűznek bennünket értékeinkhez. Ilyenkor aztán nem mindig látjuk a fától az erdőt.

 Szemüveg a tisztánlátáshoz - akarom mondani - a realitáshoz:

 Mielőtt elkezdenénk alkudozni, nagyon jó, ha pontosan tisztában vagyunk saját lehetőségeinkkel, ugyanakkor korlátainkkal is! Amennyiben a vevők táborát bővítenénk, akkor pontosan tudnunk kell, hogy mennyi a saját keretünk, és mennyi az, amit a banktól várunk. Az is fontos, hogy tisztában legyünk az ingatlanvásárlás „hozadékaival”, gondolok itt a fizetendő illetékekre, de az ügyvédi költségre is.

Ha eladók vagyunk, nyilván akkor is számolni kell egyéb kiadásokkal, valamint pontosan látni kell előre, hogy mi az a pénz, ami már a végső határ, amivel még veszteség nélkül tovább tudunk lépni életünk útján.

Ugyanakkor el kell fogadnunk adott esetben azt a tényt, hogy valószínűleg engednünk „kell” az árból. 

Tehát   akár vásárlók vagyunk, akár eladni kívánjuk az ingatlanunkat, számítani kell arra, hogy nem feltétlenül lesz a legideálisabb a helyzet a tárgyaláskor, hiszen minden alkuban két olyan fél áll egymással szemben, akiknek pontosan ellentétesek az érdekeik. Elképzelhető, hogy eladóként kevesebbel kell beérnünk (ha még elfogadható) mint amire számítanánk, vásárlóként pedig talán picivel többet kell kifizetnünk, mint ami tökéletes lenne. Az a lényeg, hogy rugalmasnak kell lennünk, nem pedig meggondolatlannak.

 Felkészülni, vigyázz, kész…

 Alkudozás előtt – lehetőleg még a másik fél jelenléte nélkül – foglaljuk össze saját érveinket, melyek majd a konkrét beszélgetéskor előkerülhetnek. Ezért nagyon fontos ismerni az ingatlannal kapcsolatos minden előny és hátrányt is. Vevőként ésszerű ugyanis felsorolni a hiányosságokat, az árat esetleg lenyomó tényezőket, ám fel kell készülni arra az esetre is, hogy az eladó az ingatlan előnyeit tekinti majd adu ásznak.

A másik nagyon fontos dolog, hogy alku során mindenben állapodjunk meg, konkrétan és egyértelműen, hiszen apró részleteknek is nagy jelentősége lehet. A lakásban lévő ingóságokkal kapcsolatban tárjuk fel elképzeléseinket és beszéljünk is róluk! Nem mindegy ugyanis, hogy mondjuk a gardrób szekrények, vagy – ami még lényegesebb – a konyhabútor az ár részét képezik-e!

Vevőként prioritást élveznek az ezzel kapcsolatos kérdések a miheztartás végett,s a kellemetlen meglepetéseket elkerülendő!

 Nemrégiben megjelent könyveimben  vevőként, illetve eladóként az alkuról is olvashat, aki épp „helyzetben van”

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312819640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása