Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Űrbe száll a Balaton?

Hova szökhetnek még a magyar- tengeri ingatlanárak?

2017. augusztus 27. - Az értékbecslő

Az elmúlt pár évben már tapasztalható volt a balatoni (egyes vízparti városokban az ország más területén is) házak (lakások) árainak emelkedése. Ez persze ok-okozat megint, hiszen a válság lecsengése után nyilván a kereslet is nagyobbodni látszott már évekkel ezelőtt is.

balatoni_ingatlan.jpeg

Most sincs ez másképp

Természetesen a Balaton-part mindig is kivételes figyelmet kapott az ott lévő ingatlanok tekintetében (is). Ennek köszönhetően pedig az ebben a régióban – különösen partközeli nyaralók esetében – az eladó ingatlanok ára nem, hogy megközelíti, de el is éri, sőt néha még meg is haladja a budapesti árak szintjét.

Ami a jövőre nézve ebből a szempontból nem túl bíztató – mármint a vásárolni szándékozók körében -, hogy az egyes uniós forrásokból finanszírozandó turisztikai beruházások várhatóan, még a mostaninál is  jelentősebb felértékelődést fognak produkálni.

Nyilván vannak különbségek a nyaralók között – nem csak méretben, komfortban, esztétikumban, hanem árban és keresettségben is. A telkek – főleg a kisebbek – nem igazán keresettek, s a rosszabb beosztású ingatlanok sem túl népszerűek. Nem lehet tehát mindent eladni, legalább is horror áron, nem.

Egy felmérés szerint a kínálat növekedése öt százalékos, míg a keresleté ezzel szemben kilenc százalékos emelkedést mutat. Ez már önmagában is a nyaralópiac élénkülését bizonyítja, nem is kell tovább kutakodni.

Céltelepülések is vannak – ami a turisztikát érinti – tehát a piac uniójának metszetében drágaság szempontjából megvannak a tipikus területek, s árban a különbségek a kevésbé népszerű régiókhoz képest óriásiak.

Balatonfüreden például van olyan lakás, melyért nem restellik elkérni a közel hatszázezer forintos négyzetméterárat, s ez még nem a csúcs. Ugyanis pl. Tihanyban egy hasonló paraméterű ingatlan ára meghaladhatja még a hétszázezer forintos(négyzetméterenkénti) árat is.

Ami még beletartozik a „borsos” kategóriába a magyar tengerparton, az nem más, mint Zamárdi, Szántód és természetesen Siófok. Itt a négyzetméterenkénti árak kb. félmillió körül mozognak.

A többi balatoni részen (Veszprém megyében kifejezetten)  a nagy átlag, háromszázezer forint alatt van négyzetméterenként, bár ez már így is emelkedést mutat a pár évvel ezelőttihez képest. Somogyban szintén emelkedés látható még a tavalyihoz képest is, itt az árak szintén nem haladják meg a háromszázezres négyzetméterárat.

Ami nem annyira felkapott terület, ott viszont kaphatunk már kétszázezer forint alatt is egy négyzetméternyi területet. Főként olyan embereknek jó hír, akik kifejezetten a város zaját akarják elkerülni, és nyugalomban, csendben,  természetközeli élményben kívánnak „fürdőzni”.

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy az árakra – sokan nem is gondolják – de nagy mértékben rányomja a bélyegét a hazai turizmus felélénkülése. Egyes belföldi utazási irodák szerint idén – arányosan – már húsz százalékkal több vendég látogatott – és még nincs vége a nyárnak -  a Balaton-partra itthonról is, mint a tavalyi évben.

Szeretjük a tengerünket. Mert lehet is szeretni. A víz kifejezetten tiszta, az árak – ha már annyit beszélünk róla – viszonylag elfogadhatóak, a szolgáltatás minősége – a felmérések szerint, és jó magam is ezt mondom – jóval színvonalasabbnak mondható, mint mondjuk pár évvel ezelőtt.

Végül még egy szösszenet az ingatlanárakhoz:

A turizmus – beleértve a belföldi turizmust is – fellendülése és fejlődése két oldalnak fontos. Annak is, aki most vásárolna, és annak szintén, aki már tulajdonos. A nyaraló-övezetekben meglévő „holtidő” miatt ugyanis ezek az ingatlanok arra is alkalmasak, hogy még pár napra, tehát egészen rövid távra is kiadhatóak legyenek.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5112770150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása