Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ki dobozból, teher a nyakunkba?

A kertes ház áldás – átok – esetleg mindkettő?

2017. július 30. - Az értékbecslő

Valóban, minden nézőpont kérdése. Még az is, amikor megválasztjuk, hogy hol fogjuk leélni – várhatóan az egész – életünket. Néha nem csak az a fontos, hogy nekünk mi a jó. Előfordul, hogy azért döntünk egyik-vagy másik lakás-háztípus mellett, mert már életünk derekán az lebeg a szemünk előtt, hogy gyermekeink jövőjét biztosítsuk.

Nos, ilyenkor merül fel a kérdés, hogy melyik szempontok a fontosabbak, melyik előnyök a mérvadóak és melyek azok a hátrányok, melyek megléte egyértelműen a másik lehetőség felé irányítja döntésünk csónakját.

dobozos_vagy_kertes.jpg

Költőies mondatom valóban arra irányult, hogy bizony életünk folyóján nagyon nem mindegy, hogy evezünk és ezzel kezünkbe vesszük az irányítást, vagy sodródunk az árral és hagyjuk, hogy a szívünk, érzelmeink vezéreljenek bennünket. Erről persze – mint minden másról – megoszlanak a vélemények, sokak szerint sokkal jobban járunk, ha szívünkre hallgatunk, és olyan otthon mellett döntünk, amiben valóban hazaérzetünk van, illetve, hogy tényleg boldogok vagyunk, amikor otthon tartózkodunk. Otthon, ahová öröm haza menni.

Öröm, ha nincs üröm benne

„Kertelés nélkül”- hogy a szójáték se maradjon el, be kell vallani, hogy rengeteg „tehertől” kíméljük meg magunkat a kétség kívül számos előny mellett, ha családi ház helyett egy panel mellett döntünk.

Az esetek nagy többségében a „dobozos” – tehát panellakások, vagy társasházi „blokkok” kisebbek ugyan, és elrendezésük is eléggé behatárolt és szokványos, viszont a napi teendők ott jóval kevesebbek. Itt persze nem a házimunkára gondolok, hiszen az minden háztartásban elkerülhetetlen, sokkal inkább az egyéb – és nem utolsó sorban – kötelező munkálatokra.

Egy emeletes házi lakásban nem kell sem füvet nyírni, sem pedig utcát takarítani. Lombhulláskor sem a mi dolgunk a végtermékek összehordása és elszállítása, megoldja ezt helyettünk az illetékes önkormányzat. Télen havat sem kell lapátolnunk az udvaron, és a járdánkat sem kell csúszás-mentesíteni, kvázi jóval kevesebb dolgunk akad, mégis kényelemben vagyunk. Klasszisokkal olcsóbban hozzájuthatunk, és a felújítási költségei is jóval barátságosabbak, mint a családi háznak. Munkatempónkhoz jóval kedvezőbbek a feltételek, hiszen nem kell a házkörüli munkálatokat belekalkulálni az életünkbe- jóval több szabadidőnk marad.

Viszont:

  • nem is napozgathatunk, kerti-partizhatunk saját udvarunkban
  • nem kertészkedhetünk magánportánkon
  • a szomszédok jó közel vannak, a zajok áthallatszanak
  • a gyermekek nem játszhatnak védett, saját udvaron
  • miden lakással kapcsolatos kérdést meg kell beszélni a többi lakóval
  • korlátozottabb a háziállattartás
  • a szabad levegőn tartózkodás csak az otthonunk elhagyásával lehetséges
  • lépcsőzés, liftezés, (ami elromolhat, el is romlik, ez alól a felvonó sem kivétel)
  • nehezen tudjuk csökkenteni, szabályozni a rezsiköltségeket – nagy részük felhasználástól függetlenül fizetendő (pl. közös ktg.,közmű-rendelkezésre állás, stb.)

Akinek viszont nincsen sem ideje, sem energiája a családi házzal kapcsolatos teendők elvégzésére, annak mindenképp „blokkot” érdemes választania.

Családit, ha van benned kurázsi – és a fizikumod is bírja!

Házat – véleményem szerint – az vásároljon, akinek pl. a gyermekek miatt nagyobb helyre lesz szüksége, aki szereti a természet közelségét és/vagy szeretne kertészkedni, illetve állatokat szeretne tartani.

Aki nem riad meg attól, hogy napi szinten munkálkodnia kell, aki szívesen tölt sok időt a kertben a családdal, barátokkal.

Aki szeretne nagyobb szabadságot, szélesebb intim szférát és nem utolsó sorban, akinek egészsége is engedi a fizikai munkát, s persze annak, akinek van rá elegendő pénze. No, nem csak a vásárláskor, hanem a továbbiakban is, hiszen egy kertes ház valójában sosem készül el….aki benne él, tudja. Amikor teljesen kész, akkor egészen biztosan adódik egy dolog, ami cserére, felújításra szorul. A kertes ház külső falai, és pl. az ereszcsatorna is saját tulajdon, a külső felújítás is a tulajdonos reszortja…és még sorolhatnám.

Nyilvánvaló, hogy az emberek nagy részének – teljesen érthető módon – egy saját ház, saját kert a vágya, az álma. Ez az írásom arra irányult, hogy lássuk meg azért az idézőjeles hátrányait is, mielőtt „túl nagy fába vágnánk a fejszénket” és elhamarkodottan, átgondolatlanul döntenénk a kertes ház mellett, és akkor ébrednénk rá, hogy mi vállaltunk, amikor már benne áll a pénzünk.

NEM A KERTES HÁZ ELLEN BESZÉLTEM, TÁVOL ÁLL TŐLEM, HISZEN CSODÁLATOS ÉRZÉS BENNE ÉLNI.

  • Inkább segítség célzattal íródott, főleg azoknak, akik korábban emeletes házban éltek, és a jó idő beköszöntével, a szabadba vágyva, most azonnal ki akarnak szabadulni a „dobozukból”. Meglepetés érheti őket, lesznek olyan falak- melyekbe beleütközhetnek.


Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8212701709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása