Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A számok pszichológiája

Szemmel válogatunk árat – ész helyett?

2017. július 02. - Az értékbecslő

A minap egy ismerősöm arról faggatott – nagy lakáscserélgető és most új praktikák felől kutat - , hogy véleményem szerint mi a legfontosabb egy hirdetésben. A pontos árra figyeljen oda, vagy inkább a lakás valós, tényleges állapota legyen a lényeg? A régió kiemelésére – annak előnyeire fektesse a hangsúlyt, vagy inkább az árral próbáljon „ügyeskedni”? Melyik a hatékonyabb?

ingatlan_ara.jpg

Ingatlanos témában két könyvet is írtam nemrégiben,  már hozzáférhetőek bárki számára. Az egyik az eladás fortélyait ecsetelgeti, a másik a vételi buktatók és veszélyek kiküszöbölésére fekteti a hangsúlyt. Mindkét oldalnak van tehát egy „kisokosa”, amiben igen részletesen beszélek arról, hogyan tudjuk a legjobb üzletet kötni, nyertes-nyertes pozícióban, bármely oldalon álljunk is. Ezért aztán joggal gondolta ismerősöm, hogy talán fenti dilemmájában is segítségére lehetek.

Miután elolvasta a hatékony ingatlan eladásról szóló könyvemet, már nem volt kérdés számára, mit tegyen. Aki még nem fogta kézbe ezt a „kisokost”, annak pár mondatban néhány tanács az ismerősöm által felvetett témában:

Én azt gondolom, hogy az árat mindig ügyesen, de feltétlenül a piaci viszonyokhoz mérten kell megállapítani. Ami ismerősöm konkrét kérdése volt, hogy dívik-e a lakáspiacon a sok kilences? Jelesül az, hogy egy 12 milliós ingatlan, jobban hangzik-e úgy, hogy 11 millió kilencszázezer, „neaggyIsten” 11 millió kilencszázkilencvenkilencezer?

Azt mondom, van ami irreleváns és abszolút taktikázást sejtet, még a laikusok számára is, nem, hogy egy tapasztaltabb hirdetés böngésző számára. Nyilván kellemesebb egy millióval kevesebbnek tűnő (de, csak tűnő) lakáshirdetés látványa, de a túl sok taktikus kilences azért bárki számára lehet látható becsapás.

Az alku lehetősége ráadásul szinte minden eladásnál elengedhetetlen feltétel, egész egyszerűen azért, mert mi emberek, így vagyunk összerakva. Fontos a sikerélmény, még, ha pár tízezer forintról van is szó, senki sem ellensége a saját pénztárcájának. Persze, nyilván az eladó sem, ezért nem nagyon érdemes a kilencesekkel bajlódni. Ha túlzott filléreket tüntetünk fel az árban, akkor az alku sem válik olyan pozitívvá és „megnyugtatóvá” a vevő számára sem. Viszont, ha a 12 millióból alkuszik – még ha keveset is – ott rögtön megváltozik a milliós összeg, egy szempillantás alatt, s garantált a megelégedés – mindkét fél részéről.

A korrekt, tisztességes árazásoknál persze be lehet vetni ügyes taktikákat, a jól ismert kilencesekkel, és néhány ezreléket nyerhetünk vele, de higgyük el, hogy az emberek nagy része, átlát a szitán. Az utolsó millió lefaragása oly módon, hogy „kilencszázkilencvenkilencre” csökkentjük, legfeljebb a kereső rubrika szempontjából okos döntés. Hiszen vannak olyan böngészők, akik konkrétan árra keresnek. Itt megadják a „tól-ig” paramétereket. No, itt valóban nem mindegy, hogy a tizenkét millió-ig kategóriában található az általunk kínált ingatlan, vagy mondjuk 12 és félre tartjuk. Akkor már kiszelektálódott a keresettek, a leszűrt ingatlanok közül, így lehetséges, hogy elveszítünk egy potenciális vásárlót.

Az igazsághoz hozzá tartozik azonban, hogy Magyarországon – kb húsz éve, amióta Ausztriába jártunk kvarcóráért – a kilences szám varázsában élnek az emberek, vagy legalább is jó részük – ilyen formán persze az idősebb korosztályból. Egy felmérés is alátámasztja ezt, mi szerint: Ha egy ingatlan eredeti ára kilencesre végződik nulla helyett – persze redukálva – akkor az magasabb áron, és gyorsabban kel el, mint ellenkező esetben. Sokkal könnyebben kerülnek az eladók tárgyalási helyzetbe, ha az árban nem egy kerek összeget írnak, hanem teszem azt, 12, 4 milliót, vagy mondjuk 8, 2 milliót, de semmiképp sem 8 milliót, vagy 25 és felet.

Ez van. Ez a számok pszichikai hatalma, a hatása ránk, emberekre. Mivel azonban jó esetben van időnk gondolkodni és van józan eszünk is, tulajdonképpen néhány másodperc alatt rájöhetünk az agymosásra, a manipulációra és ezáltal arra, hogy mi a fontos, és tényleg mi a valós, reális és tisztességes ára egy ingatlannak.

Egy értékbecslő azt az árat állapítja meg, ami valóban megfelel a piaci értéknek,a tisztességnek, realitásnak és a szín tiszta valóságnak. Minden másra pedig, ott a mondás:

„Minden annyit ér, amennyiért megvásárolják.”

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr712636815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása