Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Panelprogram után inkább csonkítás?

Hol fog élni a felső százezer?

2017. június 09. - Az értékbecslő

Magyarországon majdnem egymillió panellakás van. Ezek az épületek anno azért lettek ennyire népszerűek hazánkban is, mert rendkívül gyorsan felhúzhatóak a kész beton elemekből. Akkoriban, amikor a legtöbb ilyen ház épült, az volt a cél, hogy hamar-gyorsan megszüntessék, de legalább is csökkentsék az emberek lakáshiányát. Elvileg azt tervezték – utána olvastam -, hogy ezek az épületek csak szükségmegoldásnak lesznek jók, és egyáltalán nem terveztek velük hosszú távra.

panel_program.jpg


Aztán „rajtunk maradtak”. Ráadásul még terv sem volt a lebontásukra, mondjuk, hogy korszerűbb, más építőanyagból épülő házak váltsák fel ezeket. Sőt, mi több, az elmúlt évek során az úgynevezett „panelprogram” keretében csaknem a felét ezeknek a házaknak korszerűsítették is. Ez magában foglalhatta részint a szigetelést, a nyílászáró cseréket, energetikai korszerűsítéseket, egyes helyeken még egyéb felújításokat is.

Most, hogy ez megvolt, egy teljesen más irányt fontolgat a kormány. Jelesül, hogy ezeknek – a leginkább tíz emeletes házakra gondolnak – az épületeknek a felső szintjeit egyszerűen lebontanák. A tervet azzal magyarázzák, hogy ezzel élhetőbbé válnának ezek a lakások.

Nos, lehetséges.

Ám azok számára, akik a felső szinten laknak, nyilván már nem lesz élhető, olyannyira, hogy más lakhely után kell nézniük. Természetesen még az előtt kell biztosítani a kormánynak a kényszer-kilakoltatott családok számára új lakhelyet, mielőtt egyáltalán napirendre kerülhetne ez a projekt. Ráadásul csak akkor kerülhet sor egy ilyen beruházásra, ha az ott lakók mindegyike – kivétel nélkül – áldását adja erre. Kvázi beleegyezik a bontásba, s önszántából elhagyja lakhelyét, s egy - a kormány által biztosított - másik lakásba költözik.

Persze az egyik megoldás az, hogy végleges új lakhelyet biztosítanak, a másik, hogy az állam kifizeti a tulajdonost a házból. Ám, amíg a lakók nem találnak maguknak egy megfelelő ingatlant, a kormánynak addig is kötelessége lenne a lakhatás biztosítása számukra, amíg nem tudnak másikat vásárolni. Ezek a hírek, különféle forrásokból, melynek valóságtartalma némileg vitatható. Mi van, ha mégis így igaz?

Nos, akkor ez vajon mennyi időbe telhet a tulajdonosnak, és nem adhat-e okot a visszaélésre – mármint időbeli halogatásra gondolok – a lakók részéről?  Vagy ilyen formán akkor újra a bérlakásprogram felé haladnánk?

Nem kívánok állást foglalni egyik ellen és mellette sem, hiszen nyilván érvek és ellenérvek is felsorakoztathatóak. Mint értékbecslő azonban valóban érdeklődéssel figyelem a történéseket.

Nagyon érdekes kérdések ezek, noha számomra az is gondolkodásra késztető felvetés, hogy vajon mitől lesz élhetőbb egy kilenc emeletes panelház, mint egy tízemeletes? Ráadásul – véleményem szerint – a panelok újabb „korszerűsítése, élhetőbbé tétele” jóval nagyobb költség, mintsem a teljes bontás és a valóban korszerűbb, modernebb lakóházak építése. Pláne, hogy már eddig is rengeteget költött az állam ezeknek a korszerűtlen épületeknek a felújításra a panelprogrammal, ami a majdnem egymillió lakás ötödét foglalta akkor magába.

A panellakások nem csak „anyaguk” miatt korszerűtlenek és járnak több kellemetlenséggel, mint téglából épült társaik. Azért is népszerűtlenek, mert sem bővíteni, sem pedig átalakítani nem lehet őket. Ahogy vannak, úgy maradnak és ez – tekintve, hogy nem éppen tágasak a helyiségek – nem mindenki számára népszerű. Persze, akinek ez felel meg, annak nem kell a problémával ilyetén foglalkoznia.

Mint általában a döntéseknél, az új ötleteknél, felvetéseknél két csoport létezik, mármint azok között, akik érintettek a témában.

Persze, azok véleménye érdekes leginkább, akik a bontandó részben élnek. Az egyik felük örülni fog, mert már – teszem azt – rég elköltöztek volna szívük szerint, így megoldódni látszik a tervük, méghozzá elvileg zökkenőmentesen. A másik felük – persze lehet, hogy nem fele-fele arányban oszlik a vélemény – pedig egyáltalán nem örül majd a megvalósításnak, hiszen teljesen jól érzi magát a mostani környezetében, mondjuk az éppen most felújított – több százezret felemésztő – otthonában. Mondjuk idős már…mondjuk egyáltalán nem akar költözni…mondjuk pont jó neki egy liftes, számára könnyen megközelíthető lakásban.

Meglátjuk….

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1212582043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ipari-antidepresszió 2017.06.11. 07:33:35

Laktam én is panelben vagy 10 évet. Annyit pontosítanék, hogy a "tégla építésű lakás" az inkább egy ingatlan hirdetési fogalom, sem mint építészeti. Nyilván nem építenek téglából társasházat, hanem monolit vasbeton szerkezet és tégla válaszfalak kombinációja az épület. Egyébként a paneleket is lehet alakítgatni, ott is van válaszfal, csak az is betonból van. A panel beton vágására meg már jó páran ráálltak. Annyi, hogy engedélyeztetni kell, nehogy egy főfalat bontson el a kedves lakó. A paneleket meg nyilván vissza lehet bontani, műszakilag ez lehetséges, példa is van rá. Az, hogy ez kinek éri meg, azt én sem értem. Városképi szempontból tényleg nem túl üdítőek a panel 10 emeletesek, de hogy megérjen egy visszabontást? Ahol mondjuk egy-egy panelház elcsúfít egy amúgy szép környéket, ott még meg is értem. De komplett lakónegyedekhez hozzányúlni már necces lenne. Márpedig ahol van egy panelház, ott általában van vagy 5 másik is. A másik, hogy szerintem életminőség szempontjából többet dobna a házakon, ha inkább föld alatti parkolókat építenének a jelenlegi felszíni parkolók helyére. Jelenleg a panelek körül rengeteg betonozott terület van fönntartva parkolónak, amiket ha parkosítani lehetne, az sokat dobna a házakon. Én arról hallottam, hogy a volt Kelet Németország területén ott bontottak vissza paneleket, ahol nagy arányú volt az elvándorlás és nagyon megüresedtek a panelházak.

incognito ergo sum 2017.06.11. 07:37:50

Ugye a munkák idejére minden lakónak ki kell költöznie, nem csupán a legfelső lakóknak.

Stenonis 2017.06.11. 08:02:25

És azt is hozzá kell tenni, hogy nemcsak a lebontandó felső szintek lakóinak kell lakást keresni, hanem az alul lakóknak is.
Mert ugye azt senki sem gondolja, hogy a 4. emeleten Marcsi néni nyugodtan főzi Pista bácsinak ebédre a lecsót, miközben a 6. emeletet bontják...

Gérard Duchemin 2017.06.11. 08:02:53

Mi az hogy majd meglátjuk. Már most látjuk. Az ötlet egy faszság, Trumpnál betegebb őrültek agyából. Mit kell ezen meglátni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.11. 08:32:28

"akkor ez vajon mennyi időbe telhet a tulajdonosnak, és nem adhat-e okot a visszaélésre – mármint időbeli halogatásra gondolok – a lakók részéről?"

Én inkább arra vagyok kíváncsi, vajon a jog megerőszakolása nélkül miképpen lehet egy tulajdonost arra kényszeríteni, hogy eladja a saját tulajdonú 10. emeleti lakását.

Persze semmi kétségem nincs afelől, hogy hoznak majd egy ilyen törvényt, akár a magántulajdonhoz való jog sárba tiprásával is, hiszen nagy üzlet lesz ez a haveri cégeknek.

nemecsekerno_007 2017.06.11. 12:02:12

Ez így egy gumicsont, sokan ráharaptak.

Amúgy akinek van egy kis fantáziája, az el tudja képzelni, hogy akár jól is lehetne ezt csinálni.
Sajnos nálunk nehezen megy, hogy jól csináljunk bármit is. Főleg azon vitatkozunk, hogy stadion vs. lélegeztetőgép. Bármelyikekt lehet jól v. szarul csinálni.

Ennek társadalmi lecsapódása az, hogy az számít mit csinálsz - orvos vagy gázszerelő vagy - nem az hogyan csinálod. Ebből egyenesen következik az, hogy a minőség, a teljesítmény nem igazán releváns nálunk. Ez aztán minden területen megmutatkozik, az "ellenzéki" tüntetésektől kezdve, a focin keresztül az orvosi műhibákon át egészen a metróépítésig.

Azon kéne elgondolkozni, hogy a többség miért venné fel a saját cégéhez inkább a saját gyerekét aki idióta és lusta mint azt aki nem a gyereke ugyan, de jó képességű.

És millió hasonló példa van. Aztán csodálkozunk, hogy ilyen a foci nálunk??!!! Majdnem minden ilyen basszus.

jolankovacs 2017.06.11. 12:02:13

Azt hiszem azzal már mindenki tisztában van, hogy, ez az ötlet, amennyiben bárki is komolyan gondolja, a mai magyar viszonyok között nevetséges. Nevetséges annak, akit nem érint, de szörnyű annak akit érint, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy ez az elkövetkező 30 évben BAROMSÁG, megvalósíthatatlan.
Szörnyű azért, mert a felső szinten lévő lakások a bizonytalanság miatt 2 hét alatt elértéktelenedtek.
Én pl. a tizediken lakom, egyik fiam a kilencediken, másik a nyolcadikon (különböző helyeken). Akkor ugye mo veszítettünk két hét alatt (mondhatnám az állam elégette) úgy 30-50 milliót. Ugye innen nézve nem olyan vicces az agymenés!!
Ráadásul én nem szeretnék elköltözni nyugdíj előtt innen. Nem azért vettem a tizediken lakást, mert nem volt más. Azért vettem, mert nekem csak ez kellet. Csak a felső emeletek érdekelnek! Lakhatnék családi házba, háromszor ennyiért, sok-sok kilométerrel távolabb a belvárostól, de NEM AKAROK!! Az épületünk felső 3 emeletének lakói elkeseredettebbek mint valaha. Nyílt rablás, senki nem akar költözni! Valószínűleg nem is fog. Viszont mindenki milliókat bukott máris. Vagy ő, vagy a majdani örököse. A város egyik fő fidesz-talpnyalója, aki szintén érintett, meg sem mer szólalni, de azt máris deklarálta, hogy mindent elkövet volt sleppje ellen. Bizony, még ő is.
Egyébként a cikk írójának, ha már értékbecslőként mutatkozik be, illet volna némi elemzést közzé tennie, az érintett ingatlanok értékváltozásáról, annak hatásairól . Pro és kontra!
Nyilván én úgy gondolom, hogy az állam adna valami város-faluszáli házikót, jó messze a mostani lakástól, olyan ócsai menekültszállás szinten, beárazva azokat rózsadombi áron, mint Ócsán. Ez nem is lenne rossz, de akkor inkább elkérném az árát, hogy én költhessem el. De akkor mit keresne ezen a bulin lőrincbarát és a párt??
Csak megjegyezném, hogy a Tisztelt adófizetőknek még az unokái is fizetni fogják a nemzetközi bíróságok által megítélt kártérítéseeket. Lehet hogy nekem is csak az unákám kapja majd meg, de az biztos, hogy megélnek majd belőle. Bizony ez is egy ilyen megosztó játék a kormány részéről, de ne feledjétek, így, vagy úgy minden réteg, minden család, minden ember sorra kerül, ki előbb ki később lesz kirabolva. Ha nem állunk közösen a sarkunkra. (úgy látom ebben a témában sikerül egységet kovácsolnia a kormánynak, ha nem is úgy ahogyan szeretné. Ez jó.)
Arról már nem beszélve, hogy a maradó szintek lakóit milyen kellemetlenségek érnék az átépítés alatt és természetesen utána is. Pl. csúsztatott zsalus épületet statikailag nem igazán lehet megbontani. Legfeljebb összedől.
Én mindenesetre várom, hogy mi lesz a végkifejlet, de az szinte biztos, hogy mi maradunk. Ha meg menni kell, akkor vagy oda ahová én szeretnék, (van hová!!), vagy a Lajtán túlra.
Ha bármi rossz történik csak a mi igazán kicsi családunknál veszít az ország 6 tisztességes adófizetőt, meg az általuk oly áhított "népszaporulatot".
Végezetül két beszólás az elmúlt évtizedekből:
Édesanyám szokta mondani: " bolondnak a kovács sem tud észt kalapálni"
Nagybátyám kedvenc mondása volt: "Ha ezt megléped, akkor szartál utoljára"
Remélem nem voltam vulgáris és mindenki tudja értelmezni a problémát.

CM2131 2017.06.11. 12:02:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
1. Pont arról pofázik mindenki, hogy a lakók beleegyezése kell, nem kényszerít senki senkit
2. Ha nagyon akarnák máris kényszeríthetnék, kisajátításról hallottál már? A 70-es években egész városrésznyi magánházas negyedeket sajátítottak ki és dózeroltak le, pont hogy remek panelházak épülhessenek a helyükön

C. Lee Boss 2017.06.11. 12:02:13

Ha meleg a 10-dik, szigetelni kell, vagy ráépíteni egy hagyományos tetőt, padlással. Mert mindig lesz felső szint. Ha egyet elbontanak, a 9-dik lesz az, stb. Mi lesz a liftekkel? Csak az ötödikig jár majd, vagy bontjuk, újat építünk? gorbán-panel: 0:1.

CyberPunK 2017.06.11. 12:02:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Statikus kimondja, hogy lakhatatlan, aztán a katasztrófavédelem a rendőrség segítségével kitessékel a lakásból.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.06.11. 12:57:38

Ennek csak annyi értelme van hogy:

Ha megvalósul: Még több pénzt lopjanak
Ha nem valósul meg: Addig se arról beszélnek, hogy nincs orvos és gyógyszer a kórházakban.

Átlagos fidesz szavazó meg elhiszik, ha elbontják a legfelső, legmelegebb szinteket, akkor csak hűvös szintek maradnak.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.06.11. 12:57:38

De majd tuti azzal jönnek, hogy a libsik elvették a tizediken lakó panelesek álmát...
süti beállítások módosítása