Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kifizetődő-e a kifizetés?

avagy, megéri-e nekünk ingatlanost fogadni?

2017. március 30. - Az értékbecslő

Elég sokat beszélek az ingatlanirodákról, mert úgy gondolom, hogy igen is van létjogosultságuk, és minél nagyobb körhöz szólhatok, annál jobban megismerhetik a velük kapcsolatos tudnivalókat, érveket és ellenérveket, valamint nagyobb rálátást kaphat mindenki az őket – jogosan és jogtalanul – ért kritikák valódiságáról.

 

11716161_l.jpg

A közelmúltban megjelent két könyvemben is megpróbáltam eleget tenni annak a kívánalomnak, hogy részletesen is felvázoljam az ingatlanirodák előnyeit, illetve esetleges buktatóit is, noha véleményem szerint buktatóból jóval kevesebb van. Az ingatlanirodák – különösen a specialisták – tisztessége számomra már megkérdőjelezhetetlen, mégis sokan fenntartással vannak irányukban, köszönhetően néhány régi tapasztalatnak. Reményeim szerint – utalva erre a könyveimben is leírt tényekre és tanácsaimra – az ingatlanos szakemberekről alkotott negatív vélemények gyorsan változni fognak, s megítélésük pozitív irányba fog elmozdulni.

Mi a releváns, mi az életszerű, mi a reális, mire kell ügyelnünk?

Az ingatlanjukat eladni kívánók sokszor nagyon elbizonytalanodnak, mert pontosan szinte sohasem tudják felmérni, hogy mennyi is lesz a jutaléka eladás esetén az ingatlanos szakembernek. Nincs is gyakorlatilag egyetlen olyan fórum, vagy tájékoztató rendszer, ahol tényszerűen utána tudnánk nézni a konkrét összegnek, noha az – elvileg – feketén fehéren fel van tüntetve az egyes irodák elérhetőségein.

Hogy melyik ingatlanirodát érdemes választani, nehéz megjelölni, hiszen szinte mindenhol léteznek kedvezmények, akciók, vagy épp az adott szolgáltatóra jellemző speciális feltételek.

Az esetek döntő többségében a jutalék mértéke a döntő tény, ám még mindig nem értjük, hogy összehasonlítani igen nehéz feladat. Néha – inkább majdnem mindig – nem is látjuk a tényszerű számokat, és van, hogy az irodák internetes oldalain nincs is feltüntetve a jutalék összege. Az csak személyes konzultáció során, esetleg telefonos megkeresés alkalmával derül ki, tehát csak ilyenkor látunk reális képet a majdan fizetendő jutalékról.

Legyünk körültekintőek, olvassuk el – ha kell akkor igen is szemüveggel – az apróbetűs részeket, azután is, hogy részletes tájékoztatást kaptunk az ingatlanos munkatárstól! Ezt tanácsolom első körben,  a következők miatt:

Az egyik veszély, a túlságosan alacsony jutalék hirdetése lehet, ők általában „magánzó” ügynökök. Az irodák szinte kivétel nélkül azt vallják, hogy egy bizonyos összeg alá nem szabad menni, hiszen a jutalék akkor már a szolgáltatás rovására mehetne. Így van ez azért, mert a valóban hozzáértő, és becsületes ingatlanközvetítők költségekkel is számolnak, mely a munkájuk során törvényszerűen, és kikerülhetetlenül felmerül. Ezen túlmenően pedig – mivel ez egy szolgáltatás – a tanult és profi szakemberek megélhetését az ingatlanközvetítés biztosítja. Ezt sohasem szabad elfelejteni! A kiskereskedő kereskedésből él, a „maszek” pék a kenyerek eladásából, az ács a tetőfedésből, az ingatlanos pedig a közvetítésből. Ez ennyire egyszerű.

Fentiek figyelembe vételével tehát én azt mondom, hogy ne dőljünk be a túl alacsony (néhány esetben még a fél százalékot sem elérő) jutalékot kérő ingatlanosnak, mert itt sok jót nem várhatunk. Néha a legolcsóbb a legdrágább – örök igazság.

A túl magas, néha még öt, hat százalékot is meghaladó jutalék kérésénél is fokozott óvatosságra intenék mindenkit, mert azon túl, hogy irreálisan magas, jellemzően még nem is kapunk magasabb színvonalú és hatékonyabb szolgáltatást, mint a szerényebb összegért dolgozó „kollégáktól”.

 Néhány esetben olyan szolgáltatásokat vonnak be ilyenkor az eladási stratégiájukba, melyek az ingatlantulajdonos számára nem is igazán lényegesek, kvázi nem éri meg a kiadott összeg eladáskor. Ezért a szolgáltatás igénybevételére nincs is szükség, ha mégis, akkor pedig az ár-érték arány nem  a legmegfelelőbb.

A százalékok – jó tudni -   „mozdíthatóak”, ami azt jelenti, hogy személyes konzultáció alkalmával is változhatnak, a szakember felmérése alapján, amikor már ő is megtekintette az eladni kívánt ingatlant.

Ezen kívül pedig jó tisztában lenni azzal is, hogy több féle csomag közül választhatunk!

Van olyan megbízási szerződés, melyben az eladó párhuzamosan bárkit megbízhat az értékesítéssel, illetve az ingatlant ő maga is árulhatja, ha elkel az ingatlan, azé a jutalék, aki a vevőt szerezte. Világos, mint a nap.

Létezik olyan megbízás, ahol kizárólagos jogot adunk az ingatlanirodának, tehát ott más ügynök vagy cég, nem közreműködhet, ám a tulajdonos itt is hirdetheti a lakást. Ez az úgynevezett „fél-kizárólagos” szerződés. Ha az eladó hozza a vevőt, akkor az ingatlanirodának semmilyen követelése nem lehet. Ez is rendben van.

És végül az abszolút kizárólagos megbízás, melyben hiába hoz az eladó vevőt az ingatlanra, a jutalék akkor is megilleti az irodát, és más ingatlanossal a lakástulajdonos nem szerződhet. Itt mindenképp fizetnünk kell, akárhogyan is talál gazdára ingatlanunk.

Utóbbi megoldás nyilván nem túl szimpatikus egyetlen tulajdonos számára sem, bár azért egyetlen érv e mellett is szól, mégpedig az alacsony közvetítői jutalék – pontosan az eladó számára nem túl kedvező feltétel ellensúlyozásaképp. 

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2512388041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása