Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hozd a (hol) Napot a házba!

2017. március 14. - Az értékbecslő

Igen sokszor beszélünk arról, hogy lassacskán már valóban eljön az idő, hogy a fosszilis energiahordozók teljesen kimerülnek a Földön. Az is ismeretes már majd’ mindenki számára, hogy ez milyen óriási hatással lesz az emberekre – mint a fogyasztó társadalomra.

Ezért is olyan fontos, hogy még többet beszéljünk a megújuló energiaforrásokról, mint például a hőszivattyú, vagy épp a napenergia.

 

49589598_l.jpg

Van ugyanis mód megküzdeni ezzel a problémával is, de sokunknak mégsem merül fel gondolatai között egy esetleges felújítás, vagy építkezés során a „takarékos ház” lehetősége. Vannak viszont olyan előrelátó emberek, akik egy házvásárlás során kifejezetten az ilyen ingatlanokra helyezik a hangsúlyt válogatáskor.

Azért döntenek jól, mert ahol már eleve alkalmazzák a megújuló energiaforrásokat, ott a várható rezsiköltség is jóval kedvezőbb lehet, nem csak ma, hanem a későbbiekre nézve is. Ráadásul ebben az esetben az új tulajdonosnak már nem kell arra fókuszálnia, hogy a takarékosságra irányuló beruházási költségeket neki kellene később állni.

E mellett persze a környezettudatos gondolkodásmód is igen fontos, erről is sokat hallunk, olvasunk és szerencsére egyre szélesedik azok köre, akik a hasznosításra is figyelmet fordítanak. Ez igen nagy előrelépés lehetne, és itt is képbe jön a napenergia hasznosítása.

 A nap reggel felkel, este lefekszik, ahogy mi is. Közben pedig energiát tud nekünk szolgáltatni. Nap van, volt és lesz is, remélhetőleg. Ezért nagyon is kézenfekvő, hogy hosszabb távon tervezzünk vele és kiaknázzuk a lehetőségeket, mellyel segítségünkre lehet mindennapi életünk során. A napenergia egy természetes megújuló energiaforrás, mégsem mondható kiaknázottnak. Ma még a napenergiával működő rendszerek, melyek fűtés ellátást, és elektromos áramot is biztosíthatnak, napjainkban még viszonylag új technológiának számítanak.

Hogyan nyerünk a napból energiát?

Az energia hasznosítása két megoldással is megvalósítható, passzív és aktív módon. A passzív hasznosítás az, ahol nincsen a napenergia felfogására semmilyen berendezésünk. Itt persze beruházási költség sem lesz, hiszen a házat már eleve úgy alakítjuk, hogy az energia felhasználhatóvá váljon. Tesszük ezt úgy, hogy az évszakok adottságait kihasználva, egyben védekezünk azok negatív hatásai ellen. A gyakorlatban annyi a teendő, hogy délre helyezzük ablakainkat, vagy például egy üveges télikertet. Érdekes, hogy régebben, nagyszüleink, dédszüleink még tudatosan így építkeztek, láthatóan tudtak valamit! Kár, hogy mára mi ezt elfelejtettük, vagy csak egyszerűen nem figyeltünk rá. Pedig a fűtési időszakban csökkenő költségekkel találkozhatunk általa, ami fontos szempont kellene, hogy legyen, a fentebb már említett környezettudatosságról nem is beszélve.

A másik megoldás az aktív energiafelhasználás, itt speciális berendezésre lesz szükségünk, ami felfogja a napenergiát.

Aki tehát építkezik, okos dolog, ha figyelembe veszi ezeket a lehetőségeket is, ha pedig házat készül vásárolni, akkor érdemes olyan ingatlant választani, amely rendelkezik megújuló energiafelhasználási lehetőséggel.

Ha picit drágábbak is ezek az ingatlanok, biztosan számíthatunk a többletköltség gyors megtérülésére!

Tudomásul kell venni mára mindenkinek azt a tényt, hogy nemsokára kénytelenek leszünk figyelmünket a passzív-vagy aktív napenergia-felhasználás irányába fordítani, tehát okos döntés egy ilyen ház megvásárlása, vagy megépítése.

Az ingatlanos szakemberek minden segítséget megadnak ahhoz, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbb passzív házat, és kellően tájékoztatják ügyfeleiket a várható költségcsökkenésekről, melyeket ezek az ingatlanok garantálnak.

Kérjük bátran szakértő segítségüket, ebben a témában is!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5512337725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása