Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ha már egyszer építkezik…..

2017. február 22. - Az értékbecslő

Avagy, legyünk tisztában a műszaki vezető felelősségével és feladatkörével!

Építkezéskor – remélhetőleg ezzel mindenki tisztában van – előírás a műszaki vezető megléte a munkálatok bizonyos stádiumaihoz. Egy művezetőnek különféle módon meghatározott törvényeknek kell eleget tenni.

A jogszabályokban rögzített feladatot minden esetben kötelessége ellátni a megbízott szakembernek, még abban az esetben is, ha azt egyébként szerződésben nem rögzítették! Ez fontos információ, hiszen hasznunkra lehet az esetleges, később felmerülő vitás kérdésekben!

 54557391_l.jpg

A teljesség igénye nélkül megpróbálom felvázolni – a törvénykönyv alapján, s abból idézve – a tényleges feladatokat – a miheztartás végett.

Mi is a felelős művezető feladata?

A kitűzés helyességének ellenőrzése, a talajmechanikai és egyéb vizsgálatok megtörténtének ellenőrzése. Tehát nem ezek elvégzése, hanem ezek ellenőrzése a feladat, ezt igen sokan félreértelmezik.

Építkezési tevékenység folytatásánál a felelős műszaki vezető feladatai a következőkkel bővülnek, itt is a teljesség igénye nélkül.

  • Irányítja a szakmunkát, tehát a dolgozó szakembereket, s azok felügyeletét
  • Biztosítja a valóban szakszerű munkavégzést, betartva és betartatva az építési-szerelési munkákra vonatkozó jogszabályokat, szakmai és minőségi követelményeket. Teszi mindezt úgy, hogy ügyel rá és ellenőrzi, hogy a munkavédelmi-, tűzvédelmi- közegészségügyi- és más kötelező hatósági előírásokat betartsa, betartassa az általa vezetett építkezésen.
  • A műszaki vezető köteles az építmény, vagy építményrész és a végrehajtható építési engedélyének, valamint a hozzá tartozó jóváhagyott engedélyező dokumentációnak figyelembe vételével a megvalósítás biztosítása, s azok maradéktalan betartása és betartatása. Az építkezési tevékenységre vonatkozó szakmai, minőségi és biztonsági előírások megtartása és megtartatása is a műszaki vezető feladata (1997. LXXVII. tv.).
  • Építési napló folyamatos vezetése, mely lehet elektronikus formátumú is, annak folyamatos ellenőrzése – amennyiben erről a kivitelezőtől megbízást kap. Köteles továbbá megszervezni az építőipari kivitelezési tevékenység munkafolyamatait, és az ő feladata betartatni a kivitelezés során a technológiai előírásokat is. Amennyiben a kivitelezési tervektől eltérő munkálatokat tapasztal, s azok nem engedélykötelesek, akkor azt az építési naplóban minden esetben fel kell tüntetnie. Ez a kivitelező megbízástól függetlenül is teljes mértékben a műszaki vezető felelőssége! Amennyiben a műszaki leírásokban szereplő tűzvédelmi követelményeket nem tartják be a kivitelezés során, azért is teljes körrel felelősséggel tartozik. Ebben az esetben a tervezési hiányosságok megszüntetését is neki kell kezdeményeznie a tervezőnél illetve a kivitelezőnél is.
  • Az építkezés befejezésekor nyilatkozatot kell tennie a használatba vételi engedély tudomásul vételhez, s az átadás-távételi eljárásban és a használatbavételi engedélyezési eljárásban is közreműködnie kell, s meg kell tennie az ehhez szükséges nyilatkozatokat. Írásban kell nyilatkoznia arról is, hogy az építési engedélyben, illetve a tűzvédelmi dokumentációban, valamint a műszaki előírásokban szereplő követelményeket a kivitelezés során maradéktalanul betartották (1996. XXXI. tv.).

Az építkezés befejezését követően a felelős műszaki vezetőnek a teljesítés igazolással kapcsolatos feladatait is el kell végeznie. Ennek tartalmi elemei a teljesítés igazolás alapján számlázható összeg, az alvállalkozói díj, a teljesített kivitelezési munkák meghatározása, annak mennyisége, minősége, illetve a teljesítés időpontja.

A műszaki vezető egyéb feladatkörrel is bír, mely például az alvállalkozóval, vagy kivitelezővel folyamatos kapcsolattartás, együttműködés és egyeztetések, a munkafolyamatok koordinálása, valamint az is, hogy a tevékenységek összehangolt működése biztosítva legyen.

Egyes – törvényben és jogszabályban meghatározott esetekben – feladatait egy másik – megfelelő képzettséggel és hatáskörrel rendelkező – személyre is átruházhatja. Fentiekről bővebben és részletesebben, kiegészítve a további feladatkörökkel, az erre vonatkozó törvényekben olvashatunk.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4212281907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KKZZ 2017.02.23. 09:32:52

Érdekes cikkek, de a szemem kifolyik ettől a font-készlettől, pedig a látásommal semmi gondom nincs szerencsére. Ki kellett másolnom word-be, hogy végig tudjam olvasni. :(
süti beállítások módosítása