Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Rissz-rossz ingatlan – senki többet?

2017. február 07. - Az értékbecslő

Előző írásomban próbáltam felvázolni annak lehetőségét, hogy – apró odafigyeléssel és egy csekély anyagi ráfordítással – megnövelhetjük az ingatlanunkra való érdeklődést, és végeredményként a nyertes-nyertes pozíciós adásvételi szerződés megkötését.

Most arra próbálok rávilágítani, hogy semmi nem az, aminek látszik, kvázi a lepusztult lakásoknak is megvan a megfelelő piaca. Főleg, ha az ingatlan „jónak mondható” környéken van.

 14805664_l.jpg

Az a végső igazság, hogy minden ingatlan elkel – egyszer.

 

Sokak szerencséje ilyenkor – nem ritkán – az önkormányzat általi kisajátítás. Ez persze egy másik téma, lesz róla szó egy következő írásomban.

Amiről most beszélni szeretnék, az az, hogy a felújítatlanul álló, esetleg már régóta hirdetett lakásoknak is megvan a megfelelő piaca, előbb-utóbb elkelnek azok is.

 

Kik a potenciális vevői a lepukkant ingatlanoknak?

Például a befektetők.

A jobb anyagi feltételekkel rendelkező befektetők – noha tisztában vannak azzal, hogy a felújítás igen sok pénzt felemészt, és rengeteg azzal járó munkálatot is igényel - nem riadnak vissza a szükséges „tortúráktól”. Nem ijednek meg a sokszor még nagyobb átalakításoktól sem, hiszen tisztában vannak vele, hogy egy népszerű helyrajzzal megáldott lakás a felújítás után aranybányává változhat. Akkor is, ha eladatik – bőven beépítve a felújítási költségeket az irányárba – és akkor is, ha majdan bérleményként funkcionál.

Mi tehát a motiváló erő a befektetőknél? Nem más, mint az ingatlanban rejlő potencia.

Mint, ahogy azt már korábban is említettem, a felújított lakások ára jóval magasabb. Ezért aztán joggal remélik, - de inkább tudják - hogy felújítás után még a négyzetméterenkénti százezrekre rúgó árkülönbözetet is megkapják a lakásért, de főleg a családi házakért.

A felújítás költsége nagy átlagot nézve, négyzetméterenként körülbelül húsz-ötvenezer forintból megoldható, (persze nem szaunával és medencével) pláne a szemfüles és jó kapcsolatokkal rendelkező befektetőknél. Egy-két hónap alatt el is készülhet egy tökéletes állapotú ingatlan, még az igényesebb, nagyobb beruházásoknál is, hiszen ez leginkább pénz kérdése. Ezután aztán a lakás, ház rövid időn belül újra értékesíthető.

 

A másik gyorsító tényező lehet eladásnál a helyrajzi kérdés. Hiába nem túl jó állapotú egy lakás, ha a hely, ahol van, népszerű. Sokkal inkább vonzó egy jó környéken lévő, felújítandó ingatlan, mint egy jó állapotú, ám veszélyes, vagy éppen nem túl szép helyen fekvő másik, melynek ára hiába kedvezőbb, ha nem szimpatikus az embereknek. Amikor tehát a befektető egy viszonylag rossz állapotban lévő ingatlant megvásárol, ez is fontos szempont számára. A felújított lakás gyors piaci értékesítésének tehát csak további katalizátora, ha jó környéken van. Ugyan ez érvényes akkor is, ha bérbe kívánja adni, s abból havi, rendszeres bevételre számít, méghozzá kemény forintokban mérve.

 

Összegzés

Amennyiben valaki saját lakhatására vásárol, akkor a cél nyilvánvalóan az, hogy a legkevesebb kellemetlenséggel és a legkisebb anyagi ráfordítással vegyen egy jó állapotban lévő lakást, hogy ne kelljen bajlódnia még hosszú hónapokig a felújítással. Így inkább kifizet valamennyivel több pénzt – akár hitel bevállalásával – a kiszemelt ingatlanért, mintsem nagyobb beruházásokba kezdjen, ami sok kényelmetlenséget, drága időt és sok pénzt emésztene fel.

Ám, arra is gondolni kell, hogy a – bár lepukkant ám jóval olcsóbb – használt ingatlan megvásárlásával a vevőnek mégiscsak marad pénze a felújításra, s nagyobb eséllyel lesz olyan otthona, ami megfelel a saját ízlésének és egyéni stílusának megfelelően alakíthatja azt ki. Ha ez a lakás, vagy ház ráadásul olyan környéken van, ami tökéletes számára, akkor nagy eséllyel inkább emellett dönt. Érdemes tehát ezt a lehetőséget is szem előtt tartaniuk az eladóknak, mielőtt végleg skatulyába tennék az ingatlanjukat, melynek címkéje az „Ez senkinek sem fog kelleni.”lenne.

Statisztikák ide- vagy oda, beszélnek és hallunk is ezt-azt, de minden lakás és minden ház eladható. Csak ki kell várni, vagy meg kell találni a vevőjét, ha arra lehetőségünk van, ha nem sürget bennünket sem idő, sem anyagi kényszer, s ha annak előnyeit figyelembe véve és hangsúlyozva ajánljuk megvételre!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3612235626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása