Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kik azok a „specialisták”?

2017. január 16. - Az értékbecslő

Egy eladásra – kiadásra kínált ingatlan akár évekig is parlagon heverhet, állapota folyamatos romlásnak van kitéve, ha a tulajdonos nem tud sem időt, sem energiát fektetni az értékesítésbe, bérbeadásba. Meghirdeti ugyan a lakást, vagy házat, de idő- és hozzáértés, kellő odafigyelés hiányában a szerződéskötés gyakran évekig várat magára. Először is nézzük meg, hogy miért hozunk valóban jó döntést, ha segítséget veszünk igénybe, mégpedig egy hatékony és „szakosodott” segítséget!

51502439_l.jpg

Talán a legfontosabb érvek a következők:

  1. kifejezetten erre képesített szakemberekkel dolgoznak
  2. az összes papírmunkát elvégzik a megbízó helyett - nevében
  3. több értékesítési lehetőség kínálkozik – szabadon választható
  4. egy napon több érdeklődőnek is bemutatják az ingatlant
  5. kapcsolatban állnak minden illetékes – hatósággal, ezért ügyintézésük gyors és rugalmas

Ha egy hozzáértő, kifejezetten erre képesített specialistát bízunk meg, akkor már a kezdetektől megkímélhetjük magunkat a felesleges kellemetlenségektől, a végeláthatatlan, újra és újra lefutott köröktől. De, kik ők?

Az ingatlanszakértők – ingatlanspecialisták - nagy hozzáértéssel dolgoznak, szakképesítéssel rendelkeznek, melynek megszerzése szigorú feltételekhez kötött. Egy valóban a hivatásának élő ingatlanos szakember személyes ügyének tekint minden egyes megkeresést! Ezért aztán joggal bízhatunk abba, hogy épp olyan hatékonysággal – ha nem hatékonyabban! – dolgoznak és foglalkoznak az adott ingatlannal, mint ahogyan azt mi magunk tennénk! Ráadásul nekik ez a munkájuk, tehát jóval több időt tudnak fordítani rá, mint a tulajdonos.

Kellő alapossággal, mélyrehatóan tanulmányozzák az összes megbízást, és minden tőle telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy körültekintően felmérjék az igényeket eladó és vevő részéről egyaránt. Ezzel együtt természetesen állandó kapcsolatban vannak ügyfelükkel, ami szintén nem elhanyagolható szempont ránk nézve. Ahogy az sem, hogy a jó ingatlanspecialista szinte bármikor elérhető, még hétvégeken is! Ha például egy lakást kereső épp vasárnap délelőtt érez ingerenciát a hirdetések böngészésére, akkor is biztos lehet abban, hogy a „kiszemelt” specialista a rendelkezésére fog állni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a pihenőnap nem képezheti akadályát egy potenciális vevő, vagy eladó megtalálásának. A szakosodott ingatlanspecialisták – ami egyébként a lényege lenne az ingatlanközvetítésnek – rendkívül gyorsan és tényleg a legjobb feltételekkel kötnek üzletet. Mit tudnak ők? Miben áll különlegességük?

  • minimum egy éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek
  • adott ingatlantípus szakértői

(ha specialistát keresünk, célzottan képzett szakértőt találunk kifejezetten az ingatlan típusának megfelelően)

  • területi szegmens szerint dolgoznak – behatóan ismerve azt
  • területileg illetékes kamara tagjai – ez számukra kötelező
  • ingatlan szövetségnek tagjai - ez önkéntes
  • Fővárosi, vagy megyei Önkormányzatnál az ingatlan közvetítői és értékbecslői névjegyzékben regisztráltak – ez szintén kötelező
  • fő szakterületükről, melyet saját maguk választottak, előzetesen legalább tíz értékesítési megbízással rendelkeznek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni – erre mindkét nemrégiben kiadott könyvemben is számtalanszor rávilágítok -, hogy az ingatlanértékesítés egy szakma. Épp úgy, mint egy vízvezeték szerelés, egy könyvelés, vagy egy korcsolya oktatás. Egy adott területen minden szakképzett tanácsadó a legjobb tudása szerint jár el, hiszen érdeke az eladás. Ezt kell megérteni és megbízni a szakértelemben, hiszen a nyertes-nyertes pozíció, vagyis az, hogy egy ingatlan értékesítési tranzakcióban minden fél jól járjon, csak akkor lehetséges, ha mindenki odateszi magát. Mivel a specialisták a sikeres értékesítés után anyagi juttatásban részesülnek, nem nehéz elfogadni, hogy minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy az létre is jöhessen. Nincs miért kételkednünk bennük, már csak a fenti tények miatt sem. A specialisták pedig az ingatlanszakma olyan krémjei, akik feltehetik a pontot az „i”-re, hiszen a megoldás gyökeréhez nyúlnak azáltal, hogy a szakma globális területeit részekre bontják. Talán ez lehet a legjobb megfogalmazás, ha jellemezni kívánjuk őket.

Sikeres tanulást kívánok, ajánlom többszöri elolvasásra ezt a leckét, lehetséges, hogy a második átfutásnál találunk benne olyan részt, amin átsiklottunk, ám nagy hasznunkra válhat!

Továbbra is várom a kérdéseket, kommenteket a bejegyzéshez, hogy a felmerült kérdésekben segíteni tudjak!

Köszönöm, hogy ismét velem tartottatok, nemsokára újra jelentkezem az aktuális tananyaggal.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4112130473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása