Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Magad uram? = ha szakember nincsen…

2016. október 31. - Az értékbecslő

Nagyon fontos kérdés! Különösen annak, aki most adta rá a fejét építkezésre, hogy otthont teremtsen magának. Kivel építtessen, kire bízza álmai házának megépítését, kiben bízhat, kitől kérhet tanácsot, hol vannak a szakemberek?

Sajnos manapság nagyon aktuális a kérdés, és nehogy azt higgyük, hogy a jó szakemberek csak az egészségügyből tűntek el.

44686648_l.jpg


Teljesen mindegy, hogy milyen indíttatásból hagyják el az országot, teljesen mindegy, mennyien tanulták ki a szakmát, tény, hogy eltűntek a mesterek az építőiparból. Nincs tetőfedő, nincs ács sem, nem találni kőművest és burkolót sem. Alig van vízvezeték- vagy fűtésszerelő, úgy látszik, nem akar senki szakmunkás lenni. Legalább is, itthon nem.

A hazai szakemberek elvándoroltak. Már vendégmunkások sem igen jönnek Magyarországra, Romániából is sokkal inkább Németországba, vagy a közelebbi Ausztriába mennek a szakemberek, a hazai piac pedig – finoman szólva – megüresedett.

A Központi Statisztikai Hivatal rengeteg felmérést készít a hazai munkaerő-piaci helyzetről, és minden egyes felmérés nagyobb számú munkaerő – elvándorlásról számol be, sajnálatos módon. Ez alól persze nem kivétel az építőipar sem, és ez azok számára különösen elkeserítő, akik építtetni kívánnak, illetve a kivitelező vállalkozóknak, akik jó munkaerőt keresnek.

A szakmunkások szempontja viszont teljesen érthető. Miért mondom ezt? Mert mondjuk az itthoni kb. százötvenezres átlagbér helyett, például Németországban ennek a többszörösét keresik meg, ráadásul a munkakörülményeket sem lehet egy lapon említeni a magyarországi helyzettel. Arról nem is beszélve, hogy sajnos nyílt titok az itthoni „szürkemunkás”, és a „fekete foglalkoztatás” egyre növekvőbb száma, ami a dolgozók jövője (esély a nyugdíjra) szempontjából is tarthatatlan. Ausztriában és Németországban viszont erről szó sem lehet a kivándorló szakmunkások foglalkoztatásánál.

A másik ok, amiért alig van „iparos”, vagy legalább szakember, hogy a fiatalok már évekkel ezelőtt sem preferálták a szakmunkásképzőket, így az utánpótlás is megcsappant. Mindenkinek érettségi kellett, azzal – önmagában – aztán meg nem igen tudnak mit kezdeni. Ördögi kör. Érettségizett – szakmával nem rendelkező – középkorosztály, akinek munkát találni persze egyre nehezebb.

Visszatérve tehát mostani témánkra, a szakemberhiány elkeserítő az építőiparban is, szinte egyáltalán nem találni szakmunkást, mert mindenki „elmenekült” a nyugat – európai régiós országok egyikébe.

Beszéltem néhány építési vállalkozó ismerősömmel, akik megerősítették ezt, és bizony nem is bizakodnak, nem is számítanak javulásra ezen a téren.

Arról beszélgettünk, hogy majdnem a legnagyobb mértékben az építőiparban növekszik a „kivándorlás”, és tényleg nem lehet találni képzett, jó szakembert, ha villanyszerelőt, gépkezelőt, vagy épp kőművest vagy burkolót keresnénk.

Mint ahogy már fentebb is említettem leginkább Ausztriába és Németországba mennek – akik ilyen szakmával rendelkeznek – de manapság már számottevő létszám igyekszik Angliába is - munkát vállalni.

Ezzel szemben pedig az álláskereső oldalakon itthon folyamatosan keresik a szakmunkásokat, de nem találnak jelentkezőt. Így aztán saját szakemberhiányukat – belső körükben – átképzésekkel, továbbképzésekkel próbálják „megoldani”. (a hatékonyságot azonban megkérdőjelezném, ha összehasonlítok, mondjuk egy pár hónapos gyorstalpaló képzést egy három éves, kifejezetten egy szakmára orientálódott, iskolai képzéssel) Az OKJ-s képzések jó alapot nyújthatnak ahhoz, hogy a szakmát némileg megismerje valaki, de a további tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy kiváló építőipari munkásokat tudjunk produkálni hazai viszonylatban.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6211917347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jószakember 2016.11.09. 09:03:12

Szép kis összefoglaló.
Az én blogom a munkakörülmények kiszámíthatatlanságáról szól.
Amiért már érdemes elhagyni az országot.

Nem kell nyugatra menni több pénzért.
200km északra vagy délre és már másik országban is lehetünk.

A címben megfogalmazottakat nem ajánlom.
Sajnos épp idén láttam elég csúnya dolgokat, egy házépítő kedvében lévő embertől. A kijavítása, nem kifizetődő.
süti beállítások módosítása