Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hurrá! Az értéknövelő napelem kelendőbbé teszi az ingatlanokat

A minőségi napelem rendszer igencsak megkoronázza az ingatlanok értékét. Eláruljuk, miért.

2016. július 07. - Az értékbecslő

Gondolkodtunk rajta, de nem nagyon találtunk ennél jobb befektetést. A napelem rendszernek két kézen sem megszámolható számú előnye van. Nem kell például villanyszámlát fizetni, és így csökken a rezsi költség. Mivel abszolút nincs kockázata, teljesen kiszámítható jövedelemhez (megtakarításhoz) juthatunk belőle.

De először is tisztázzuk, mit értünk napelem alatt. A napelem tulajdonképpen egy félvezető, mely átalakítja a fény energiáját elektromos energiává, és teszi mindezt fotoelektromos úton. Szilícium alapú cellái kapcsain mérhető a feszültség. A kristályszerkezet három típusú lehet: amorf, monokristály vagy polikristály. Amiben eltérnek, az a hatásfok, és a teljesítmény.

35368789_m.jpg

Az amorf napelem magas árához alacsony hatásfok (5-8%) társul, ámde cserébe alacsony a súlya, ezért biztonságosan telepíthető. Főként kalkulátor kijelzőként használják. Felülete egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály.

A monokristályos napelemet több cellányi homogén, kékes színezetű kristály alkotja. Hatásfoka jóval nagyobb, mint amorf társáé, már 15-18%-ra rúg. Ám, mivel ritkán található meg a természetben, igen drága mulatság a gyártása.

Végül, de nem utolsósorban nézzük meg a polykristályos napelemet. Szintén több cellás, de itt a kékes árnyalatú kristályok inhomogének, azaz, a cellák egyáltalán nem különülnek el egymástól. Olcsóbb, mint monokristályos társa, és a hatásfoka is egész szépen alakul,14-16%.

A napelemek esetében az alacsony feszültséget egy inverter alakítja át 220V hálózati szinthez illő szintre, ami már alkalmas arra, hogy ellássa a háztartási energiát. Azt az energiát, amit a napelemek megtermelnek, ámde nem használjuk fel, bekerül a szolgáltatói hálózatba (és fizet is érte a szolgáltató), vagy akkumulátoros rendszerben is tárolható.

 

De miért is jó nekünk, ha beruházunk egy napelemes rendszerbe?

  • Először is, a Nap ingyen ajándékozza az energiáját, ami egyelőre kifogyhatatlannak tűnik. Hazánkban nagyjából évi 2000 órát süt a nap. Az előrelátó napelem-tulajdonosoknak a központi áramszolgáltatók áremelésétől sem kell többé tartaniuk.
  • Pozitív ökológiai lábnyomot hagyhatunk: egy átlagos napelem kb. 25 évig működik, és 3-6 éven belül visszatermeli az árát. A befektetés mindenképp megtérül.
  • Zajmentesek, abszolút környezetbarátak (tiszta energiaforrást biztosítanak), és csak minimális karbantartást igényelnek.
  • Akkumulátorokkal is kiépíthetők. Praktikusak, ha nincs villamos hálózat. De egyébként is.
  • Jól mutatnak a tetőn, öröm rájuk nézni. Egységes felületet képez a tetőcserepekkel, ráadásul minőségi (kivéve, ha átvágtak minket) darabok.
  • Jól bírják a strapát, ellenállnak az időjárás viszontagságainak.
  • A csökkenő rezsiköltség pedig már csak hab a tortán.

 

Bizony, sok házat kínálnak mostanság eladásra. A kínálat nagy, a kereslet kicsi. Nagy a verseny tehát, nem mindegy, hogy előnnyel, vagy hátránnyal indulunk. Sőt, manapság már azt is nézik a vevők, hogy milyen a ház energiafogyasztása, illetve, hogy felújítható-e.

Ha tehát hosszú távon gondolkozol és amelett, hogy a havi rezsikiadásod szinte lenullázódik, és ezzel együtt fel szeretnéd turbózni ingatlanod jövőbeni eladási árát, mindenképp fontold meg a tető felújítását és a napelemek beszerzését. 

 

Lássuk, mi történik, ha el szeretnénk adni egy napelemekkel ellátott házat:

Először is, rengeteg érdeklődőnk akad majd. Igen, olyanok is lesznek köztük szép számmal, akiknek valójában nem fáj a foga az ingatlanra, de saját szemükkel is látni akarják, hogyan épül fel egy napelemes rendszer. Az már az eladó vérmérsékletétől függ, hogy mekkora teret ad az érdeklődésüknek.

Másodszor, azt fogjuk tapasztalni, hogy könnyebb, gyorsabb lesz eladni a házat, ráadásul, jó áron. Nem is csoda, hiszen számtalan előnye van.

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, mennyiért kínáljuk megvételre az ingatlant, ildomos kikérni egy értékbecslő tanácsát, aki segít majd, nehogy áron alul váljunk meg tőle.

Tudd meg te is ingatlanos valós értékét! Ide kattintva kérhetsz ajánlatot tőlünk. A Rétköz vagyonértékelő segít!

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr838872454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása