Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlanvásárlás tíz pontban

Vásárolunk, vásárolunk?

2016. április 07. - Az értékbecslő

No, de mit? No, de mennyiért? No, de hol?

Ezek a kérdések igen fontosak, nem véletlenül vacillál minden ember hosszú hónapokat, mire leadja a voksát egy ingatlan mellett. Jöjjön tíz pont, mely talán lerövidítheti az időt azzal, hogy segít a dilemmában.

Bátran állítható, hogy az egyik legfontosabb döntés, melyet egy élet során hozhat az ember – az nem más, mint az ingatlanvásárlás.

Hogy könnyebb legyen a választás nem árt tisztában lenni néhány dologgal még az előtt, hogy elkezdünk keresgélni. A legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnénk, hiszen ha azt már nagyjából tudjuk, akkor azzal is tisztában vagyunk, mi az, amit semmiképpen sem. Így aztán célirányosan keresgélhetünk. Minden élethelyzet más, ezért mindenkinek megvannak a jól körülírható igényei, elvárásai. Ezek között van olyan, melyből persze alább adhatunk, viszont olyan is, melyhez körömszakadtáig ragaszkodni szeretnénk, vagy muszáj ragaszkodnunk. 

15581174_m.jpg

A vásárló tíz pontja 

   1. Nem kell karó az ebnek!

Igen sok tapasztalat van arra vonatkozóan, hogy a vásárolni szándékozók nem olyan ingatlant vesznek meg, mint amilyen az eredeti elképzelésük volt. Van szerelem első látásra, és azt is tudni kell, hogy minden ingatlannak vannak előnyei és hátrányai is. Azonkívül, abból fakadóan is lehetnek szélsőségek, hogy a vásárló nem mindig ismeri az ingatlanpiacot, ennél fogva nem is tudja, hogy mire számíthat. Nincs tisztában azzal, hogy milyen értékű ingatlant tud például egy adott helyen vásárolni, illetve azzal sem, hogy mekkora különbségek lehetnek az árban, helyrajzi szempontból. Ezért aztán – amihez nem muszáj, ne ragaszkodjunk túlságosan!

   2. Az irányár valós összege

 

Amikor kinéztük az ingatlant, nyilván tisztában vagyunk annak vételárával is. Aztán amikor pár év múlva megkérdezik tőlünk, hogy mennyibe került, már nem ugyan azt az összeget fogjuk mondani, mint amit a lakásért kifizettünk. Persze nem azért mert nem mondunk igazat, arról sincs szó, hogy titokzatosak lennénk. Azért lesz más az összeg, mert a vásárlás után már pontosan tudjuk, hogy milyen költségek tartoznak elengedhetetlenül magához a vételárhoz. Aki még nem tudná, annak jól jöhet ez a felvetés, hogy ők is tisztában legyenek a „rejtett” ám valójában teljesen publikus hozzájáruló költségekkel. Így nem érhet majd senkit meglepetés. Néhány kötelező velejáró:

  • ügyvédi költség

Az ügyvédi közreműködés ugyanis elengedhetetlen feltétele az adásvételi szerződés megkötésének. Összege általában a vételár egy százaléka.

  • bejegyzési illeték

Összege egységesen 6600,- forint

  • illeték

Ez az összeg is egységes, a teljes vételár négy százalékában van megállapítva, és akkor kell megfizetni, ha első ingatlanvásárlók vagyunk, tehát korábban még nem szerepelt a nevünkön sem lakás, sem ház. Ha már volt a nevünkön ingatlan, majd azt eladtuk és egy éven belül vásárolunk újat, akkor mentesülhetünk az illeték alól. Ám, csak abban az esetben, ha az új értéke kevesebb, mint az eladott ingatlané. Amennyiben drágább, akkor a különbözet után kell fizetni. Ha valaki az ingatlan megvásárlásakor még nem töltötte be a 35. életévét, akkor részesülhet kedvezményben, amennyiben a megvásárolt lakást, vagy házat 15 millió forintnál kevesebb összegért vásárolta. Ebben az esetben az illeték felét kell csak megfizetnie.

Fentieket figyelembe véve tudhatjuk csak meg, hogy valójában, mennyi- az annyi.

    3. Felesleges körök helyett – szakértelem

Néha, valótlan információk birtokában - olyan ingatlanok tömkelegét keressük fel, melyek nem felelnek meg várakozásainknak.

Ezzel szemben egy kifejezetten erre képesített tanácsadó csoport nagy segítségünkre lehet az ingatlan vásárlásnál. Ők megkímélhetnek bennünket a gyakran felbukkanó bosszúságoktól, felesleges lefutott köröktől és a rengeteg időt, energiát nem kímélő fáradozástól. Az ingatlanirodák kiválóan felkészültek az ingatlanpiaci témákban, szakértelemmel dolgoznak. A weboldalaikon is közlik összes ingatlanukat, és ott nagyon részletes leírást találhatunk bármelyik lakásról, házról. Szemléltetik előnyeit és hátrányait is, hiszen pontosan tudják, hogy egy előny valakinek éppen hátrány lesz, illetve fordítva éppen úgy, egy lakás vélt hátránya más vásárló szemében inkább pozitív tulajdonság lesz. (pl .erkélykérdés) 

Feltétlen biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen az irodák által leközölt adatok és fotók is mindig megfelelnek a valóságnak. A kiválasztott ingatlant bemutatják személyesen nekünk, és a találkozót is ők szervezik le helyettünk. Az összes paramétert felsorolják, mely az ingatlannal kapcsolatos, illetve a felmerülő kérdéseinkre is megbízható választ kapunk. Az eladóval is állandó kapcsolatban vannak, így nekünk lényegében nem sok intéznivalónk, vagy éppen költségünk merül fel kereséskor. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ingatlan még kiaknázatlan lehetőségeiről is felvilágosítanak bennünket, mely nagyon nagy hasznunkra válhat a későbbiekben.

Az ingatlanközvetítési díjat minden esetben az eladó fizeti, így ha hozzájuk fordulunk, vásárlóként nem kell számolnunk költséggel!

Folytatjuk….

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr878576742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása