Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi a helyzet hiteltéren 2016 elején?

Összevetések

2016. február 05. - Az értékbecslő

 

Általános eset volt, amikor valaki az elérhető legkedvezőbb THM-et vagy a törlesztő részlet nagyságát vette figyelembe kedvező szempontként, akkor inkább a piaci lakáshiteleket választotta kamattámogatás nélkül.

Ez leginkább azért volt megfigyelhető, mert a viszonylag alacsony jegybanki kamathoz remekül alkalmazkodó lakáshitelek kamatai igen csábítóak, lehetnek akár még 5 százalék alatt is, ami az ügyfeleknek látszatra nagyon kedvező. A legolcsóbb – piaci kamatozású – kölcsönök általában három, hat hónapos, illetve egy éves kamatperiódussal igényelhetőek.

29377296_m.jpg

Az otthonteremtési hitel kamata ezzel szemben be van szorítva bizonyos korlátok közé, mivel azt állami rendeletek szabályozzák, így aztán ott a kamatok ritkán szöknek hat százalék alá.


A bankok által adott kedvezményeknek köszönhető, hogy elérhetővé vált az államilag is támogatott hitel, melynek kamata mindössze 3,7 százalék, a THM pedig kicsivel több, mint 4,6 százalék. Ez a hitel, ahogy arról már beszéltünk korábban, nem csak új, hanem használt lakásokra is épp úgy igényelhető. Jelenleg tehát ez a legolcsóbb ajánlat a lakáshitelek között. Feltételek vannak azért, hiszen jövedelmünket a hitelező bankhoz kell utaltatnunk, és átlag felett jövedelemmel kell rendelkeznünk. Az is előfordul, hogy a bank megköveteli a nála elérhető egyéb termékének az igénybevételét is.

Meg kell jegyezni azért, hogy nem kell teljesíteni minden feltételt ahhoz, hogy a piaci ajánlatnál kedvezőbb legyen a kamattámogatott hitelünk. Egy átlagos esetben is jobb képet adnak a kamattámogatott hitelkonstrukciók, mint a piaci kamatozásúak. 

A hiteltörlesztés vállalása nem kis terhet ró a magyar családok költségvetésére, persze ezt mindenki saját felelősségére teszi, vagy nem teszi. Előrelátóan jó gondolkodnunk, és figyelembe kell vennünk a nagyon gyakori munkahelyelvesztés tényét is. Az elég friss hír - miszerint a munkába járás ideje is beleszámít a munkaidőbe, s így azt a munkáltatónak ki is kell fizetnie - előrevetíti a tetemes számú ingázók rosszabb helyzetbe kerülését is, a helyi lakosokkal szemben. (Feltételezhetően a munkáltatók nem kívánnak plusz „juttatásokat” nyújtani, ha amúgy is nehéz helyzetben vannak.)

Ne legyen így!

Tartsa meg mindenki állását, jusson ingatlanhoz, és tudja is fizetni a vállalt törlesztő részletet, nehézségek nélkül!

Legyen így!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr418317352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása