Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hogy adjam el, ha nem csak az enyém?

2015. október 10. - Az értékbecslő

Sokan azért nem tudják eladni ingatlanjaikat, mert többen osztoznak a tulajdonjogon. A potenciális érdeklődők legtöbbször elállnak a vásárlástól, ha napfényre kerülnek a tulajdoni viszonyok. Érthető is, hiszen a több tulajdonossal való egyezkedés, alkudozás, vagy pusztán a többszörös ügyintézés számos kellemetlenséggel jár. Van, hogy a sok tulajdonos közül néhány más országban él, így az adás-vétel lebonyolítása hónapokat, vagy akár éveket is igénybe venne. Ha az ingatlant értékesíteni szeretnénk, a legjobb, ha rendezzük a tulajdonviszonyokat, méghozzá úgy, hogy lehetőleg akkor kerüljön sor az eladásra, amikor az tulajdonos egy személyre redukálódott. (Házastársak esetében nyilván más a helyzet, ott semmilyen akadályoztató tényezőre – alap esetben – nem kell számítani.)

shutterstock_146162618.jpg

Nem akarok tovább közösködni! Mit tegyek?

Egy vagyonközösség fenntartását nem tudjuk elvárni, de követelni végképp nem lehet egyik tulajdonostól sem. A megszüntetést tehát, indok nélkül is követelheti bármelyik tulajdonostárs. Ez hivatalosan úgy történik, hogy az egyik tulajdonos írásban felszólítja a többieket, hogy közös tulajdonukat szüntessék meg. Tanáccsal él feléjük, hogy tegyék ezt olyan formában, mely közös érdeküknek a leginkább megfelel. Ez egyébként meglévő joga minden tulajdonostársnak, amelyről még lemondani sem lehet, az nem évül el sohasem. Így tehát egy tulajdonostárs akkor is kérheti a közösködés megszűntetését, ha erről a jogáról korábban lemondott volna egy írásos nyilatkozatban. (az érvénytelen)

Megoldható tehát a felmerült probléma, ha nem akarjuk tovább a közös tulajdon fenntartását. 

Lehetőség van arra is, ha abba a többi tulajdonos is beleegyezik, hogy kivásároljuk őket az ingatlanból, így azt utána már teljes jogúan, szabadon, kizárólagos tulajdonosként értékesíthetjük.

Néha ez tűnik a legjobb megoldásnak és a legtöbb esetben le is zajlik zökkenőmentesen. 

Mint minden jogi kérdésben, fenti esetben is érdemes szakemberhez fordulnunk, mielőtt bármibe is belefognánk. A szerződéshez mindenképp szükségünk lesz ügyvéd közreműködésére, ha előtte kérjük fel szakmai tanácsadásra, azzal rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr297922100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása