Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Jön a hideg, most olcsóbb a családi ház?

Igaz-e és mi lehet az oka?

2015. október 04. - Az értékbecslő

Aki családi házát szeretné értékesíteni, azt óva intik attól, hogy ezt a téli hónapokban tegye, aki viszont vásárolni kíván kertes ingatlant, annak azt ajánlják, hogy az adásvételt legjobb, ha a hűvös idő beköszöntével üti nyélbe. Valóban érdekes, hiszen – nyomon követve az ingatlankínálatot – azt tapasztaljuk, hogy a családi házak ára a téli hónapokban jelentősen csökken. Eladni tehát ilyenkor nem jó üzlet, vásárolni viszont annál inkább!

shutterstock_250221235.jpg

Tavaszi bezsongás

Volt már szó arról, hogy a kertes háznak mennyire sok az előnye, beszéltünk arról is, ami néhány ember számára hátrányt jelenthet. Vannak viszont árbéli különbségek az évszakok váltakozásakor is. Tavasszal, nyilván megnő az igény a természetben való tartózkodásra, a kertészkedésre, vagy akár csak a „kiülős” reggelekre, estékre. Ahogy fokozatosan melegszik az idő, beköszöntenek a nyári napok, egyre inkább kívánkozunk a szabadba, megnő az igény a fürdőzésre, napozásra, a kerti-party rendezésre, grillezésre, bográcsozásra. A tavasz és a nyár tehát az a két évszak, amikor a tervek családi ház vásárlására leginkább valóra válnak, ilyenkor gondolják a legtöbben úgy, hogy erre van szükségük, s a tervekből döntés is születik.

Hull az elsárgult levél….

Akik mégsem szánták el magukat a melegebb időszakban házvásárlásra, még gondolkodnak esetleg, vagy nem gyűlt össze elegendő pénz, nos, ők valószínűleg a nyár elmúltával már nem vágynak olyan nagyon a kertre. A ház előtti naponta összegyűlő levélhalmaz elseprése, később a hólapátolás a járdán és a kertben is, és a telken lévő avar folyamatos eltakarítása nem csábít szinte senkit arra, hogy kényelmes lakásából kertes házba költözzön.

Érdemes viszont elgondolkodni azon, hogy ezt azok is tudják, akik ilyenkor próbálják eladni házukat. Nekik nehezebb a helyzetük, hiszen pontosan a „kényelmetlenségek” miatt kevesebb lesz az érdeklődő az ingatlanra. Tudva ezt, úgy próbálnak vevőt találni, hogy jelentős mértékben csökkentik a vételi árat, s még az is alkuképessé válhat. Kénytelenek meghozni ezt a döntést, hiszen a házzal – az őszi, téli időszakban – járó munkálatok ilyenkor rájuk várnak akkor is, ha nem laknak az ingatlanban. Naponta oda kell járni, a házat – vezeték elfagyás megelőzésére – minimálisan ugyan, de fűteni kell, és havat lapátolni is mindenki köteles saját ingatlana előtt is! Ez néha nagyon nagy teher a tulajdonosnak, és van, hogy nem is megoldható napi szinten.

Fentieket figyelembe véve tehát, valóban igaz, hogy vevőként, anyagilag jobban járhatunk, ha az ősz beköszönte után vásároljuk meg kiszemelt házunkat.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr847871220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása