Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Egyetem távol az otthontól

2015. szeptember 10. - Az értékbecslő

Harc az albérletekért

A felsőoktatási intézmények különféle régiókban helyezkednek el, gyakran több száz kilométerre a fiatal lakóhelyétől. Ezért aztán – mivel nem megoldható a napi utazgatás – nagy eséllyel a diák számára a lakhatás egyetlen ésszerű megoldása a lakásbérlés. A kereslet-kínálat nagyfokú eltolódás révén ez nem könnyű feladat. Megtalálni az árban, méretben és elhelyezkedésében is megfelelő albérletet nagyon nehéz. Ezt a helyzetet ismerve a lakásukat kiadó emberek sajnos minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a legnagyobb anyagi előnyre tegyenek szert. Mivel azonban a diákoknak- helyzetükből adódóan – nincsen túl sok pénzük, elkezdődik a „harc” az albérletekért.

shutterstock_250075885.jpg

Rohamos áremelkedés

Egyszóval nincsenek könnyű helyzetben a lakásbérlő nebulók és természetesen az anyagi hátteret biztosítani kívánó szüleik sem, az egekbe szökkent bérleti díjak miatt. A legborsosabb árak Budapesten figyelhetőek meg.

Míg mondjuk a tavalyi évben egy kisebb lakás, például egy garzon bérleti díja még százezer forint körül volt, addig az idei évben már nem ritka, hogy eléri a százharminc, de akár még a százötvenezer forintot is. A nagyobb lakásokért (ahol már két, esetleg három főiskolás vagy egyetemista is ellakhat) havi száznyolcvan, vagy akár kettőszázezer forintot is elkérnek. Az árak természetesen merőben eltérhetnek attól függően, hogy az albérlet a város mely részén helyezkedik el. A lakást kiadók főleg az olyan ingatlanok esetében „akasztják” a legnagyobbat, melyek az oktatási intézmények közelében, vagy a belvárosban vannak. Ezek a lakások hetven négyzetméter körüliek, tehát nem is mondhatóak óriásinak. Az ennél nagyobb lakások bérleti díjai egy-két diák számára megfizethetetlenek, tehát marad az a megoldás, hogy megpróbálnak minél több bérlőtársat szerezni maguk mellé.

A lehetséges ok

Egyes szakértők véleménye az, hogy a lakásbérleti díjak emelkedése annak tudható be, hogy a tulajdonosok nem szeretnék hosszú időre kiadni ingatlanjaikat. Ennek pedig az úgynevezett „turisztikai célú” kiadás lehet az oka, mely az utóbbi évek „nagy üzletévé” vált.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167771682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása