Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hogyan ajándékozhatom el ingatlanom?

2015. augusztus 13. - Az értékbecslő

Ajándéknak minősül az a – szerződésben feltüntetett ingatlan, ingóság, készpénz, stb. – vagyontárgy, mely valós pénzbeli értékkel bír. Ez azt jelenti, hogy a megajándékozott fél anyagi előnyt élvez a juttatás által, kvázi az ajándék gazdagítja őt.

Az ajándékozó írásban foglalt kötelezettséget vállal arra, hogy a szerződésben meghatározott értéket, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül az ott feltüntetett kedvezményezett birtokába adja.

Az ajándékozás érvényessége feltételhez kötött, mégpedig oly módon, hogy az írásban megkötött szerződés útján történjen.

shutterstock_207839593.jpg

Az úgynevezett vagyonátruházástól abban különbözik, hogy az ajándékozás teljesen ingyenes juttatás, tehát a megajándékozónak semmilyen pénzbeli terhet nem kell magára vállalnia.

Milyen papírok kellenek és van-e adófizetési kötelezettség?

A szerződéshez feltétlenül szükség van mindkét fél, tehát az ajándékozó és az ajándékozott személyes adataira. Ezek között az adóazonosító számot és a – manapság már ritkán használatos – személyi számot is érteni kell. Szükséges még az elajándékozni kívánt ingatlan friss tulajdoni lapja, vagy helyrajzi száma, melynek alapján le lehet az okmányt kérni a földhivataltól. Fel kell tüntetni a szerződésben az ingatlan becsült értékét is, függetlenül attól, hogy az – természetesen – nem kerül majd kifizetésre.

A költségek eltérőek lehetnek. Elsősorban – mivel ügyvéd által elkészített szerződésre van szükség – a szakértő munkadíját az ajándékozásnál is meg kell fizetni. A megbízott ügyvéd az ingatlannal kapcsolatos papírokat, adatlapokat és kérelmeket is beszerzi, ezért azok költsége is az ajándékozót terheli.

Az ajándékozás után a törvényeknek megfelelően, ajándékozási illetéket kell fizetni, mely alól azonban néhány esetben mentesülhetünk.

Ilyen lehet például:

  • közvetlen, egyenes ági rokonnak ajándékozzuk az ingatlant,
  • közhasznú szervezet részére adjuk át,
  • takarékbetétet ajándékozunk,
  • valamint néhány termőfölddel kapcsolatos ajándékozás és egyéb törvényben meghatározott eset.

    A mentességről jogszabály útján kell tájékozódni, valamint a megbízott ügyvéddel konzultálni, ennek megfelelően tudjuk csak biztosan eldönteni, hogy vagyoni gyarapodásunk visel-e adóterhet.


Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr337695622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása